Hlavní navigace

Díky nemožnosti přehrát DVD budou Windows 8 pravděpodobně levnější

7. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8 zaznamenají zásadní obrat: neobsáhnou Windows Media Center, dokonce vám ani nepřehrají film na DVD. Multimediální centrum WMC si budete moci dokoupit, ovšem pouze k dražší edici Windows 8 Pro. Majitelé obyčejných Windows 8 ale nos neutřou, budou si moct zakoupit balíček s upgradem. Kromě jmenovaného multimediálního softwaru tímto krokem svůj systém regulérně upgradujete na vyšší edici. Ani po dokoupení balíčku se nicméně Windows Media Player nenaučí přehrát film na fyzickém nosiči. Takto se nám situace ustálila v minulém týdnu. Microsoft nyní uveřejnil relativně krátký seznam otázek a odpovědí týkajících se přehrávání DVD.

Tip: Windows 8 nepřehrají DVD, podrobnosti o upgradu na Windows Media Center

V případě Windows 7 Redmondští skutečně museli platit za dekodér ke standardu MPEG-2, nevyhnuli se ani poplatkům firmě Dolby. Díky tomu Windows Media Player v základu dokázal přehrát film na DVD, neplatilo to však u levných a základních edic Windows 7 Home Basic a Starter. Takový poplatek ovšem přišel vniveč, pakliže počítač neměl optickou mechaniku. To patří k důvodům, proč se Microsoft rozhodl kodeky ze systému vypustit. I když mechaniku máte, používat ji (k pouštění filmů) nemusíte. Proč bychom tedy měli platit za něco, co nepoužijeme?

 

Tentokráte ušetří minimálně Microsoft, obecně se ale očekává, že peníze ušetří také jeho zákazníci. Windows 8 by totiž díky tomuto kroku mohla být o něco levnější. Oficiální ceny samozřejmě stále neznáme, ale eliminace poplatků ke snížení ceny operačního systému určitý prostor dává. Redmondští ve svém stanovisku uvádí, že věří, že výrobci počítačů vám do něj stejně nějaký software k přehrávání filmů předinstalují. A pokud máte vážný zájem, nějaký přehrávač si případně jistě obstaráte sami. Vždycky můžete sáhnout po Windows Media Center, který DVD přehraje.

KL24

Microsoft také znovu potvrdil, že se nadcházející Windows Media Center prakticky nijak nezmění, bude velmi podobný tomu z Windows 7.

Zdroj: Neowin 1 | 2 | Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?