Hlavní navigace

DirectX 11.1 pro Windows 7 zřejmě nevyjde. Zůstane 3D doménou Osmiček?

12. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud hrajete počítačové hry, patrně jste někdy zahlédli zmínku o tom, že hra vyžaduje určitou verzi DirectX. Aniž bychom zabíhali do zbytečných těchnických podrobností, shrneme technologii jakou soubor knihoven, které poskytují rozhraní pro komunikaci s hardwarem. To tedy neznamená, že byste měli DirectX spojovat pouze s hrami. Ty využívají některá API, zatímco jiné aplikace se uchylují k použití jiných API. I hardwarovou akceleraci v prohlížeči zprostředkovává DirectX, aby mohl browser povolat grafickou kartu do akce.

Tip: Microsoft od pátku prodal již čtyři miliony upgradů na Windows 8 Pro

Dostaňme se ale k jádru pudla. Nová verze této technologie obvykle spatří světlo světa v souvislosti s vydáním Windows. DirectX 11.1 pak obsahují exkluzivně Osmičky. Dokumentace na webu Microsoftu obšírně prozrazuje, že je specificky součástí Windows 8, Windows RT, a Windows Server 2012. Zřejmě jste čekali, že novinka vyjde jako aktualizace také pro Windows 7, jež se nedávno stala operačním systémem číslo jedna.

Nejen dokumentace, ale i jeden ze zaměstnanců redmondské společnosti naznačuje, že k tomu nedojde. V jeho odpovědi na komunitních fórech jasně říká, že v tuto chvíli neexistují plány pro vydání DirectX 11.1 pro Windows 7. To se nicméně může změnit. Jednu z největších novinek představuje nativní podpora stereoskopie.

DirectX 11

Připomeňme si historii. S Windows Vista přišlo DirectX 10, kterého se ale majitelé Windows XP nedočkali. Microsoft se pochopitelně odvolával na přílišné změny v základech systému, jež mu nedovolili portování provést. Jedenáctá řada technologie byla uvedena s Windows 7, později ovšem byla vydána také pro Windows Vista. Windows 8 přinesla pouze menší vylepšení v podobě DirectX 11.1, regulérní dvanáctá řada přijde na řadu později.

Protože se Windows Vista nenachází na seznamu plně podporovaných operačních systémů, zde nové DirectX čekat nemůžeme. Vychází pro ni již jen záplaty, neobdrží dokonce ani Internet Explorer 10. Naproti tomu Windows 7 hrana nezvoní, jde o pouhé tři roky starý produkt a je plně podporován. Hlavní fáze technické podpory vyprší až v lednu 2015. Sedmičky navíc mají stovky milionů uživatelů, teprve nedávno překonaly Ikspéčka. I proto si myslím, že Microsoft nakonec DirectX 11.1 pro Windows 7 vydá.

 

KL24

Mohl by ale nasadit agresivní strategii a prosazovat Windows 8. Otázka ovšem zní, kdy budou hry či jiné aplikace využívat novinky poslední verze DirectX. Kdy budou hry vycházet exkluzivně pro DirectX 11.1 a Windows 8? Kdoví, jestli ten den nastane. Vždyť teprve v poslední době některé tituly přestávají podporovat Windows XP a jejich DirectX 9.

Zdroj: Microsoft via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?