Hlavní navigace

DISKUZE: Jak nejlépe měřit výkon notebooků?

26. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozhodli jsme se připravit v brzké době řadu novinek, které oživí obsah webového magazínu ExtraNotebook.cz. Tou zásadní změnou je příprava nové metodiky testování mobilních počítačů, zejména v oblasti měření syntetického i aplikačního výkonu. Doposud jsme používali určitou sadu benchamrků, ve které hrály hlavní roli všechny starší verze aplikace 3DMark (od verze 01 až po 06) a PCMark05. Jako další byly zařazeny testy rychlosti pevného disku HD Tune a případně i HD Tach nebo CrystalDiskMark. Ve většině recenzí se pak objevily i údaje získané aplikací Sandra 2009, které měří syntetický výkon. Jako doplněk jsme uváděli Windows Experience Index (jehož význam je sice sporný, ale není možné říci zbytečný). Nikdy samozřejmě nechybí výdrž při práci na baterii ve třech režimech (web, kancelář a multimédia).

Tato metodika již ale v mnohém nevyhovuje a zejména při testování nových přístrojů nemusí vykazovat relevantní výsledky. Shodli jsme se proto na změně celé metodiky a vybíráme ideální sadu testů. Tato na první pohled jednoduchá úloha však nabízí řadu otázek.

1) Je dobré rozdělit testovací metodiku do tří oblastí: minibook/netbook, běžný notebook, herní/DTR? Nebo se snažit za každou cenu spouštět stejné testy na všech přenosných počítačích?

2) Zařadíme-li do testu aktuální moderní standard PCMark Vantage, máme zachovat i starší verzi PCMark05 kvůli porovnání se staršími modely?

3) Má smysl snažit se na běžných noteboocích vůbec spouštět 3DMark Vantage, zvláště když většina z nich disponuje pouze integrovanou grafikou?

4) Je přínosné ještě stále testovat staré verze aplikace 3DMark, když například 3DMark 01 na novém hardwaru nemůže v podstatě podávat žádné relevantní výsledky? Možná by se ale mohl hodit pro testování minibooků, kde by bylo možné porovnat výkon se staršími modely.

5) Jakou vypovídací hodnotu mají syntetické testy obecně? Například Sandra, která navíc na některých strojích ani při největší snaze nemusí jít spustit? Nebylo by lepší zařadit pro změření výkonu procesoru spíše test konverze videa (například X264 Benchmark)? I když konkrétně při tomto testu ovlivňuje výsledek i rychlost disku a samozřejmě i paměti. Pokud syntetické testy, které by byly ideální?

6) Jaký zvolit test pro změření rychlosti pevného disku? HD Tune je podle mnoha názorů spíše průměrný benchmark, má smysl jej tedy testovat současně s velmi oblíbeným CrystalDiskMark, který by měl ukázat velmi přesně výsledky sám o sobě? Případně které další benchmarky pro test disku použít, když i samotný PCMark Vantage dokáže reálně změřit výkon disku (pochopitelně při používání PCMarku všech verzí budeme uvádět jednotlivé dílčí výsledky).

7) Bylo by lepší pro testování výdrže na baterii použít nějaký standardizovaný benchmark, a pokud ano, který?

8) Které hry použít pro testování herních/DTR notebooků? Přeci jen i u "herních" přenosných počítačů je výkon často podstatně nižší než u stolních strojů.

MMF24

Na všechny tyto dotazy jsme si v redakci odpověděli. ExtraNotebook ale připravujeme pro vás a rádi bychom proto věděli, které testy považujete za důležité a jaká testovací metodika je pro vás - čtenáře - nejlepší. Otevíráme proto diskuzi, která určitě přinese své ovoce a pomůže nám finálně rozhodnout, jakou testovací sadu budeme standardně do budoucna používat. Nejpalčivější je otázka rozdělení metodiky do tří kategorií (minibook/netbook, běžný notebook, herní/DTR). Tím se totiž můžeme na jednu stranu částečně ochudit o některá srovnání napříč celým spektrem, na druhou stranu snažit se spustit 3DMark Vantage je nejen v případě minibooků, ale i běžného přístroje s integrovanou grafikou zbytečné, nebo dokonce nemožné.

Jsme zvědaví na vaše názory a těšíme se na vášnivou diskuzi pod článkem.