Hlavní navigace

Disky Samsung SSD 840 a 840 Evo trpí závažnou chybou. Oprava je prý na cestě

20. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung SSD 840 Evo po uvedení požal úspěch u recenzentů a také u uživatelů je docela populární. Bohužel se však zdá, že tento disk trpí chybou firmwaru, která zpočátku unikala odhalení. Problémem je postižen také disk SSD 840, jenž je stejně jako model Evo založen na NAND typu TLC, zatímco SSD 840 Pro postiženy nejsou. Chyba naštěstí zřejmě nevede ke ztrátě dat, má ale silně negativní vliv na výkon.

Chyba se projevuje drastickým propadem rychlosti čtení některých bloků disku. Setkala se s ní již zřejmě celá řada uživatelů, alespoň dle rostoucího množství „svědectví“ na webu. Jak můžete vidět na grafu z programu HD Tach, čtecí rychlost části disku může klesnout skutečně hluboko, i když další uživatelé natolik katastrofální zpomalení nehlásí. Podstatné je, že toto zpomalení podle všeho postihuje jen staré bloky, tedy ty, v nichž jsou uložena data delší dobu (několik týdnů až měsíců). Bloky, do nichž bylo zapisováno nedávno, disk čte svou standardní rychlostí. To je také důvod, proč tento problém neodhalili recenzenti (disk jsme testovali i my). Při testování totiž na takovéto „staré buňky“ nemohli narazit.

Chyba disků Samsung SSD 840 a SSD 840 Evo drasticky zhoršuje rychlost čtení (Zdroj: Paul Combe)
Chyba disků Samsung SSD 840 a SSD 840 Evo drasticky zhoršuje rychlost čtení (Zdroj: Paul Combe)

Pomalejší rychlost čtení u dříve uložených bloků dat bohužel negativně ovlivní například rychlost nabíhání systému, spouštění programů a obecně rychlost a odezvu práce v operačním systému. Příslušné soubory totiž obvykle budou uloženy před delší dobou, pokud ovšem systém nepřeinstalováváte co měsíc. Lze tedy říct, že tato chyba poměrně závažně postihuje základní funkci SSD.

 

Oprava je na cestě

Příčina problému není zatím (veřejně) známá. Podle webu AnandTech nicméně Samsung coby výrobce o problému ví a údajně už také odhalil jeho příčinu. Ta by zřejmě měla spočívat ve firmwaru (naštěstí), nebo by aspoň měla být nějakou úpravou firmwaru řešitelná. Inženýři firmy údajně na opravě pracují, ačkoliv není známo, za jak dlouho by mohla být k dispozici. Doufejme, že dorazí co nejdříve a podaří se jí u postižených SSD plně obnovit původní výkon.

 

AnandTech doporučuje se prozatím oběma modelům Samsungu založeným na TLC raději vyhnout, pokud nyní uvažujete o nákupu SSD. To pochopitelně platí jen do doby, než Samsung chybu odstraní, nicméně k tomuto doporučení se asi lze přidat. Vývoj, ověření a publikování opraveného firmwaru může zabrat nějaký čas a do té doby bude kolem SSD 840/840 Evo panovat určitá nejistota (nelze třeba plně vyloučit vedlejší účinky či další problémy). Prozatím tedy asi bude jistější sáhnout po srovnatelném SSD od konkurence.

Aktualizováno (26.09.2014):
Přímo od zastoupení Samsungu jsme dnes dostali vyjádření k této chybě. Majitele postižených disků potěší, jelikož záplata má dle něj být k dispozici už v horizontu dvou či tří týdnů: „Společnost Samsung o snížení výkonu u řady SSD disků 840 EVO ví a usilovně pracuje na aktualizaci firmwaru, který tento nedostatek vyřeší. Předpokládaný termín vydání aktualizace je v polovině října. Aktualizace bude dostupná na webových stránkách společnosti Samsung.“

KL24


Samsung SSD 840 Evo

Zdroje: AnandTech, Paul Combe (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?