Hlavní navigace

DisplayPort 1.2: nejuniverzálnější rozhraní

11. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme se naposledy bavil o DisplayPortu, bylo oficiálně posvěceno rozhraní Mini DP od Applu a slíbeno brzké dokončení DP v1.2. VESA 7. ledna/januára oznámila finální specifikace DisplayPort 1.2.

Datová propustnost se zvojnásobí na výsledných 21,6 Gb/s oproti 10,8 u verze 1.1a. Zajímavostí je multi-streaming – přenos několika nezávislých audio/video stop jedním kabelem. V praxi to přinese až dva různé obrazy s rozlišením 2560 × 1600 px zároveň (či jeden 120Hz) nebo čtyři 1920 × 1200 px. Kromě vyšších rozlišení je podporována větší barevná hloubka nebo vyšší frame rate obrazu, případně kombinace všeho. Když připočtete ještě stereoskopický obraz, možností využití je opravdu spousta.

Zdroj: Wikipedia

Zároveň je podporovaná vyšší rychlost přenosu „externích“ dat, tedy těch, které se netýkají AV, ale mohou to být třeba servisní kanály. Z původního 1 Mb/s je nyní možné komunikovat až 720 Mb/s. To už je dostatečné pro USB 2.0 a Ethernet. Ve výsledku může monitor s DP 1.2 přes jediný kabel přenášet obraz, zvuk do integrovaných reproduktorů a stream z webkamery. DisplayPort 1.2 pracujemi se všemi dostupnými ochranami videa i zvuku. Umožňuje bit-stream přenos DTS-HD a Dolby TrueHD na Blu-ray.

KL24

Důležité je, že DisplayPort 1.2 je zpětně kompatibilní s verzí 1.1a, včetně rozšíření Mini.

Zdroj: DisplayPort.org (PDF)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku