Hlavní navigace

DisplayPort dostane verzi Micro pro tablety a mobily. Zvládne i 4K monitory

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Rozhraní DisplayPort již delší dobu slouží k připojení monitorů ke grafickým kartám stolních počítačů i k notebookům. Organizace VESA ale hodlá tento průmyslový standard rozšířit i na mnohem menší zařízení. Zejména tablety a mobilní telefony, jejichž význam stále stoupá. Právě pro ně chystá VESA speciální mobilní verzi s názvem Micro DisplayPort. Ta bude ještě kompaktnější, než stávající varianta mini.

Konektory by měly být značně subtilnější, aby je bylo možné osadit i na velmi kompaktní či tenká zařízení (vedle telefonů a tabletů se počítá i s velmi tenkými notebooky). Mini DisplayPort není nijak velký, má ale na rozdíl třeba od Micro USB a podobných konektorů poměrně vysoký profil. Pro tablety či mobily tak není příliš vhodný. V současnosti se na specifikacích ještě pracuje a nemáme ani žádné obrázky ukazující, jak by konektor a porty mohly vypadat. VESA ale plánuje, že bude mít návrh hotový v druhém čtvrtletí roku 2014. Po tomto datu bychom se s novým obrazovým výstupem mohli začít setkávat i v praxi.

Mini DisplayPort na notebooku Dell XPS 14
Mini DisplayPort na notebooku Dell XPS 14

Varianta micro má zachovávat výhody klasického velkého DisplayPortu. Skrze kabel (a konektory) bude možné protlačit i obraz o rozlišení 4K (3840 × 2160 bodů, též zváno UHD). Dle tiskové zprávy VESA myslí i na budoucí rozšiřitelnost, takže v budoucnu by snad mohla být možná i rozlišení ještě větší.

 

Nová varianta rozhraní DisplayPort má zřejmě být po elektrické stránce plně kompatibilní. Neměla by tak vyžadovat žádné aktivní redukce a poběží se stávajícími obrazovkami (kabely budou mít pravděpodobně mikrokonektor jen z jedné strany). Jelikož ale budou kabely i konektory fyzicky subtilnější, má být podle plánu maximální délka „šňůry“ bez aktivního prvku jen 1,5 m. Ve srovnání s klasickým DisplayPortem jde tedy o poloviční hodnotu (u něj mohou být pasivní kabely až 3 m dlouhé). S ohledem na to, že se bude jednat o rozhraní skutečně asi jen pro velmi mobilní přístroje, by se ale nemělo jednat o velký problém.

Konektor DisplayPort
Konektor DisplayPort

Micro DisplayPort bude soutěžit s rozhraním HDMI, které již variantu micro má. Výrobci mobilních zařízení také občas používají rozhraní MHL (Mobile High Definition Link). U toho je ale problém, že nemá standardizovaný konektor a různí výrobci tak používají vzájemně nekompatibilní porty.

WT100

Na základě mini DisplayPortu fungují také dokovací rozhraní Thunderbolt a Dock Port (původně koncipovaný firmou AMD jako Lighting Bolt). Čistě teoreticky by i tyto protokoly měly fungovat i s novou variantou kabelů a konektorů. Bude ale záviset na autorech těchto rozhraní, jestli začnou konektor typu micro používat.

Zdroj: VESA