Hlavní navigace

Displej LG s nejtenčím rámečkem

4. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento displej si sice nepostavíte na pracovní stůl, ale je to jistě zajímavost na kterou stojí za to upozornit. Jedná se o displej určený pro velkoplošné obrazovky, kde už nějakou dobu výrobci soutěží, kdo předvede model s menšími rámečky. Donedávna měl nejtenčí rámečky 55" displej Samsung, s levým a horním okrajem 3,8 mm a pravým a spodním 1,9 mm, což vychází na pouhých 5,7 mm mezi kraji obrazů u dvou těsně vedle sebe postavených displejů.

LG tuto hodnotu posouvá ještě dále na 1,5 mm nahoře a vlevo a 2,5 mm dole a vpravo, takže okraje obrazů sousedních displejů jsou 4 mm od sebe. Jedná se ale o menší obrazovku 37". K čemu jsou tak úzké rámečky dobré? Mimo prostého faktu, že potom složená obrazovka vypadá lépe, do toho mluví ještě používaná Bezel korekce. Obraz v tomto případě není jen rozdělen na devět částí (při zobrazení na 3 × 3 displejích), ale počítá se i s místem "pod rámečky", které je do obrazu podle jejich tloušťky také započítáno (nikoli ale zobrazeno).

MMF24

Čím tenčí jsou rámečky, tím menší proužky obrazu je nutné vypustit. Proč je ale dobré odebírat z obrazu pruhy na místě rámečků? Aby se na sousedních obrazovkách zobrazil navazující obraz (viz obrázek níže), bez prostorových deformací, které by jinak způsobilo posunutí způsobené okraji jednotlivých displejů. Tuto formu korekce můžete ale při použití více displejů u svého počítače také využít při použití stejných displejů a grafické karty AMD Radeon s podporou technologie Eyefinity.

Autor článku