Hlavní navigace

Displej Pixel Qi: Ideální řešení pro slunečné dny

16. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Displej 3Qi je velmi zajímavý nápad od společnosti Pixel Qi. Kombinuje výhody klasického LCD a technologie e-papíru (prozatím využívané v elektronických knihách).

Technologie e-papíru má tu nevýhodu, že se chová jako klasická kniha. Musíte být na sluníčku nebo mít nějaké přisvětlení nebo poosvětlení. Nový displej 3Qi čerpá z obou technologií. Jak standardní technologii LCD, tak právě e-papíru. V základním režimu funguje jako LCD s podsvětlením na kterém není nic neobvyklého. Po vypnutí podsvětlení se začne chovat jako elektronický papír. Díky tomu se rapidně zlepší jeho čitelnost na slunci. Třetím (3Qi) režimem je opět LCD s podsvícením, ale s tím, že barevné zobrazení je převedeno na černobílé. Druhé i třetí řešení zároveň snižuje spotřebu. V případě módu e-papíru klesá odběr displeje z 2,5 W na příjemných 0,5 W.

Po představení se okamžitě vyvolal nadšení, ale zároveň vlnu otázek, zda se podaří tyto tři režimy skloubit zdárně do jednoho fungujícího celku.

KL24

Do současnosti zatím žádný z velkých hráčů na poli notebooků či netbooků neoznámil záměr montovat nebo alespoň zkoušet tento displej. Proto každá nová informace zaujme. Nedávno se na internetu objevilo video, na kterém je vyměněn běžný displej u netbooku Samsung N135 za Pixel 3Qi displej. Kit displeje 3Qi lze pořídit za poněkud vyšší cenu 275 USD, ale výsledky, zdá se, jsou výborné. Statické obrázky nejsou příliš vypovídající a tak se podívejte na video displeje na prudkém slunečním světle. Myslím, že výsledek nepotřebuje komentář.

" type="application/x-shockwave-flash">">">
" type="application/x-shockwave-flash">">">

Byl pro vás článek přínosný?