Hlavní navigace

Dnes je den internautů. Před 25 lety se World Wide Web otevřel celému světu

23. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na dnešek připadá tzv. den internautů. Někteří považují 23. srpen za den spuštění webu, ale ono je to s těmi daty trochu složitější. Sir Tim Berners-Lee byl od 80. let zaměstnancem CERNu, kde se mj. staral o systémy, kterými by si vědci navzájem sdíleli informace. Ještě téhož roku spustil Enquire, což si můžete představit jako malou Wikipedii. Důležitým milníkem bylo, že Enquire stál na hypertextu. Jednotlivé dokumenty na sebe navzájem odkazovaly.

Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee v CERN na počátku vývoje World Wide Web s prvním prohlížečem na světě

Tento nápad pak Berners-Lee dále rozvíjel a na konci 80. let navrhl novou komplexnější službu. Vedení CERNu ji představil v březnu 1989, tehdy o ni mluvil jako o Meshi (pletivu). Další rok strávil tím, že Mesh vyvíjel.

Do Vánoc 1990 na svém počítači NeXT vytvořil nový komunikační protokol HTTP, značkovací jazyk HTML, první webový server a také prohlížeč. Ten se původně jmenoval WorldWideWeb, ale stejný název (avšak s mezerami) nakonec použil i pro původní Mesh. Aby se to nepletlo, prohlížeč později přejmenoval na Nexus.

 

Web tedy v CERNu běžel od prosince 1990, ale až 6. srpna 1991 dal jeho vynálezce o své práci veřejně vědět. Stručně o ni informoval v usenetovém skupině alt.hypertext. Služba WWW zatím nicméně nebyla veřejně přístupná, uživatelé mimo CERN si ji mohli vyzkoušet až 23. srpna 1991. Odtud den internautů a 25. výročí.

CS24

Čtěte také:

Klíčovým dnem pro úspěch webu byl až 30. duben 1993, kdy CERN uvolnil zdrojové kódy a řekl, že World Wide Web bude svobodný a pro všechny zdarma. To v rozletu zabrzdilo konkurenční službu Gopher, která se do světa rozšířila z amerických univerzit, ale ve své době byla placená.

Milníky webu

  • 12. března 1989 – V březnu vzniká návrh na vytvoření World Wide Webu.
  • 20. prosince 1990 – Okolo Vánoc byl vytvořen protokol HTTP 0.9, značkovací jazyk HTML, prohlížeč WorldWideWeb, webový server http://info.cern.ch a také první webové stránky.
  • 6. srpna 1991 – Toho dnes dal Tim Berners-Lee světu vědět o existenci projektu World Wide Web.
  • 23. srpna 1991 – WWW je otevřeno pro nové uživatele.
  • 30. dubna 1993 – CERN uvolnil zdrojové kód a učinil WWW svobobným.
  • 25. května 1994 – V CERNu byla organizována první konference WWW. Provázel jít kolega Berners-Leeho Robert Cailliau.
  • 1. října 1994 – V říjnu vzniká World Wide Web Consortium (W3C), hlavní autorita a mezinárodní standardizační organizace webu.