Hlavní navigace

Dnes končí fáze všeobecné podpory Windows Vista, přísun záplat bude omezen

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Vista byla systémem, který měl pro Microsoft znamenat nové období. Jedním z projevů, které byly navenek pozorovatelné, byla zkrácená technická podpora. Idea, že budou lidé přecházet na nový systém záhy po jeho uvedení, byla mylná. Že něco takového funguje u Applu, neznamená, že to bude fungovat v mnohem větším a rozmanitějším světě Windows. Mezi dvěma světy existuje příliš mnoho rozdílů. A přestože se nástupnická Windows 7 stala prodejním trhákem a všeobecně velice oblíbeným systémem, od Visty lidé obvykle utíkali, protože ji neměli v lásce. Zbytek naopak neměl důvod ji zahazovat, tak na ni zůstal. Sen se rozplynul.

Technická podpora byla nakonec prodloužena, díky čemuž příliv zdarma dostupných záplat pro Vistu neustane úplně, ale značně se omezí. Nyní se již do systému nebude nijak zasahovat, pouze se budou látat zranitelnosti. Alespoň budete následujících pět let v bezpečí. Pokud chcete víc, máte možnost si za jiné typy aktualizací zaplatit. Dnes, 10. dubna 2012, končí fáze všeobecné podpory a místo ní nastupuje fáze rozšíření podpory. Ta skončí 11. dubna 2017, což bude také úplný konec životnosti Windows Vista. Vzhledem k tomu, že ji aktuálně nepoužívá moc lidí, to za pět let bude trápit asi skutečně málokoho.

 

V té době by měla být na trhu nejen Windows 8, ale také jejich nástupce. Připomínám, že pro Windows 7 budou vycházet aktualizace až do roku 2020. Aktuálně se tento systém nachází ve fázi všeobecné podpory, což mu mj. zajistí nový Internet Explorer 10, až vyjde. Ve Vistě tento prohlížeč nespatříme právě kvůli tomu, že systém přešel do druhé fáze podpory. Tak zní oficiální vyjádření redmondských. Pokud vám nevyhovuje, že budete zásobeni pouze bezpečnostními aktualizacemi, přejděte na Windows 7. Nebo si počkejte na podzim na Osmičky.

MMF24

Tržní podíl Windows Vista podle Net Applications aktuálně dosahuje 7,65 %. To není úplně zanedbatelné číslo, každý měsíc se ale pravidelně snižuje. V minulém roce měl systém ve stejném měsíci podíl 10,73 %, čili zase tak dramatický pokles zase není. Do fáze všeobecné podpory se včera také přesunula sada Microsoft Office 2007.

Zdroj: Neowin