Hlavní navigace

Do aukce míří další Apple 1. Může se prodat až za 2,5 mil. korun

29. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aukční síň Christie's bude v říjnu vyvolávat další ze zachovalých prvních počítačů Applu. Prodejní cena bude podle odhadů mezi 50 000 až 80 000 librami (cca 2,5 mil. korun). Původní cena Applu 1 byla v roce 1976 přesně 666,66 amerického dolaru.

Apple 1 u Christie's

Apple 1 u Christie's, foto: DailyMail

Celkově bylo v Jobsově garáži vyrobeno okolo 200 počítačů, dodnes se jich údajně zachovalo až 50. Téměř každý rok některý z nich skončí ve velké aukci. Rekordní je zatím letošní prodej u Sothesby's za 374 500 dolarů (7,4 mil. korun). Jenže to byl jeden z šesti známých modelů, který je dosud plně funkční. Přístroji u Christie's chybí paměťové čipy a ani nefunguje. Přesto se jedná o velkou raritu, zvlášť když tento počítač je jedním z prvních, který dopomohl Applu k dnešní velikosti. Navíc patřil jednomu z dřívějších zaměstanců Applu.

Jen připomeneme, že Apple 1 kompletně navrhl Steve Wozniak. Na rozdíl od jiných počítačů té doby byl menší, skládal se poouze z jedné desky. Mohl pojmout až 8 kB paměti. Na druhou stranu se šetřilo a Wozniak použil v té době levnější a pomalejší procesor MOS 6502. Kdo si Apple 1 koupil, musel si sám ještě obstarat klávesnici, zdroj a skříň. Počítač se připojoval k televizoru a pro ukládání dat jej bylo možné také spojit s kazetovým rekordérem.

CS24

 

Zdroj: DailMail