Hlavní navigace

Do mobilní aukce se přihlásilo pět zájemců, z toho dva nováčci. Kdo jsou?

30. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes ve 12:00 vypršel termín pro podávaní přihlášek do aukce rádiových kmitočtů. Zájemci museli kromě písemného podání složit také kauci v řádu stovek milionů korun, přesná částka se odvíjela od toho, o kolik frekvencí chtějí soutěžit. Český telekomunikační úřad potvrdil, že kromě stávajících operátorů – Telefóniky, T-Mobilu a Vodafonu – se do aukce přihlásili dva nováčci, společnosti Revolution Mobile a Tasciane.

 

 „ČTÚ od počátku deklaruje, že cílem aukce je vedle vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora s celostátní působností také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu včetně zlepšení pokrytí díky stanoveným rozvojovým kritériím,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák a dodává: „aukce kmitočtů má potenciál na příštích 15 let zásadně změnit trh mobilních komunikací při dostatečné infrastrukturní soutěži. V konečném důsledku aukce vytvoří i podmínky pro vyšší kvalitu mobilních služeb.“

Kdo jsou nováčci

Oba nováčci budou v aukci zvýhodněni tím, že jim úřad vyhradil bloky 2 × 10 MHz v pásmu 800 MHz a 2 × 15,7 MHz v pásmu 1800 MHz. Zároveň by měli o rok posunuté termíny pro splnění rozvojových kritérií. Zároveň získají nárok na národní roaming od ostatních operátorů, viz podmínky.

Dnes už jsme psali o tom, že PPF se aukce nezúčastní, protože nejspíš koupí některého ze stávajících operátorů a ČTÚ nedovolí fúzi za účelem zvýšení počtu frekvencí. PPF proto prodala dceřinku PPF Mobile Services Tomáši Budníkovi, který firmu přejmenovat na… Revolution Mobile. Budník je známý mj. tím, že kdysi vedl MobilKom, společnost provozující síť U:fon, než ji koupil Air Telecom. Dříve také pracoval v Českém Telekomu a GTS.

CS24

Druhý nováček – Tasciane – je vlastněn společností Crystal River, ve kterém zase drží podíl Europea Capital a Smart Office & Companies. A aby ty vztahy nebyly tak jednoduché, druhý zmíněný akcionář vlastní toho prvního. A v SMC drží 10% podíl Josef Jaroš a 90% Apogeo Group (ta vydala anonymní akcie na doručitele). Smart Office & Companies se zabývá zakládáním a prodejem společností, je proto otázkou, pro koho zakládá a prodává „mobilního operátora“.

Zdroj: ČTÚ