Hlavní navigace

Do muzea už nemusíte chodit, stačí za sebe poslat robota. V Austrálii to půjde

25. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestliže nejste zastánci procházek po přeplněných muzeích, tak si počkejte na robota, který se toho zhostí za vás. Do australského muzea se právě jeden takový chystá. Zpráva se objevila na serveru Stuff.co.nz.

Na projektu za 3,5 milionu australských dolarů (asi 69 milionů korun) se podílí společnost CSIRO ve spolupráci s Australským národním muzeem (Australian National Museum). První funkční prototyp by měl být zkonstruován v listopadu tohoto roku.

Robot CSIRO

Pohyblivý robot je vysoký jako normální člověk a místo hlavy má panoramatické kamery. Virtuální prohlídku exponátů si budete moci užít ze všech úhlů pohledu v pohodlí vašeho domova online, přičemž zařízení je možné ovládat odkudkoliv na světě. Aby se zamezilo střetů robota s lidmi a věcmi, bude vybaven senzory využívající globální navigační systém.

 

„Mohlo by to změnit způsob komunikace mezi školami a institucemi, jako jsou muzea,“ řekl David Arnold, manažer pro vzdělávání z muzea v Canbeře. „Je to jako fyzická přítomnost osob v muzeu - mohou se podívat, na co chtějí,“ dodává.

Zdroj: Stuff.co.nz