Hlavní navigace

Do uTorrentu již za pár týdnů proniknou reklamy. Platících se netýkají

14. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výměnná síť BitTorrent v tomto roce schytala spoustu ran, především se zavíraly obrovské portály, které odkazovaly na upirátěný obsah, byť taková vlajková pirátská loď, The Pirate Bay, stále žije. Jedním ze způsobů, jak se nenechat sestřelit v soudních procesech, je vyměňování klasických torrentových souborů s příponou .torrent za tzv. magnetické odkazy. Tím se z trackerů stane jakýsi rozcestník, avšak většinu dat o konkrétním přenosu si již stáhnete od sdílejících uživatelů. Více o magnetech si můžete přečíst v jedné z našich starších zpráv The Pirate Bay se zbavuje odpovědnosti. Začíná éra magnetů.

Tip: BitTorrent Torque přesouvá P2P sdílení do webových prohlížečů

Vůbec nejpoužívanější klient této výměnné sítě dávno není oním nesmělým pidiprogámkem jako zamlada. V roce 2006 populární uTorrent odkoupila firma BitTorrent Inc. Jeho popularita stále stoupá. Již narostla do takových rozměrů, že se tento klient stal nepoužívanějším na světě. Znají ho patrně všichni, kteří vědí, co je to BitTorrent. Zejména v posledních měsících ale pod vedením firmy začal narůstat do takových rozměrů, že se transformace nemusí každému zamlouvat. Klient se vyznačoval jednoduchostí a nenáročností.

 

Před rokem se objevila placená verze Plus, v níž najdete mj. přehrávač nebo nástroj na převádění mezi různými formáty. Po tomto výstřelku začal podporovat miniaplikace, a to relativně nedávno. Těmito věcmi se zabývat nemusíte, aplikace vás nikdo instalovat nenutí, jejich nabídku můžete skrýt. Do klienta ale v nadcházející verzi zavítají reklamy. A ty budete mít na očích, ať se vám to líbí nebo ne. 125 milionů měsíčně aktivních uživatelů by mělo generovat kýžený zisk.

Dosud BitTorrent Inc. vydělal ročně mezi patnácti až dvaceti miliony dolarů. uTorrent se pro firmu stal jedním z hlavních zdrojů příjmu. Ty po zavedení reklam stoprocentně narostou. Pakliže patříte k majitelům uTorrent Plus, uvedená novinka se vás netýká. Vedle vlastních zisků se firma aktivně snaží najít způsob, jak ukázat, že výměnná síť je dobrý distribuční kanál budoucnosti. Nemusí se zde povalovat jen pirátský obsah, ale může tu fungovat systém odměňování umělců za jejich vystavená a úspěšná díla.

Má to ale háček. Před pár dny představený experiment vám do počítače nainstaluje doprovodný software. Umělec tak možná dostane finanční podporu a my obsah zadarmo, jenže počítač bude plný bloatwaru. Nejsem si jistý, jestli tudy vede cesta. Nebylo by lepší nabídnout multimédia za férovou cenu?

KL24

Zdroj: µTorrent Community Forums via TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?