Hlavní navigace

Dobří holubi se vracejí: AMD přetáhlo z Apple Jima Kellera, architekta K7 a K8

1. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních měsících a letech dokumentujeme především exodus zkušených zaměstnanců z AMD k Nvidii, Applu, Qualcommu a dalším. Tentokrát se dobrý úlovek podařil pro změnu AMD: do firmy se vrací Jim Keller, zkušený architekt procesorových jader, který doposud pracoval pro Apple. Dostane titul viceprezidenta společnosti a bude zastávat pozici Chief Architect of CPU Cores. Podřízen bude přímo technickému řediteli Marku Papermasterovi, který shodou okolností v letech 2008 až 2010 pracoval taktéž u Apple.

Šéfredaktor serveru Bright Side of News Theo Valich označuje Jima Kellera za jednoho z nejlepších současných architektů procesorů. To může být subjektivní pocit, zkušenosti z téměř tří desetiletí navrhování čipů jsou ale samy o sobě dobrou vizitkou. Kellerovi je 53 let a po získání bakalářského titulu na Penn State University působil v Digital Equipment Corporation (DEC). Pracoval na procesorech řady VAX 8800 a později Alpha 21164 a 21264. V AMD pobyl jen pár let, stihl se ale podílet na vývoji procesorů architektury K7 (Athlon XP) a byl hlavním vývojářem architektury K8 (Athlon 64), podíl má také na vytvoření instrukční sady AMD64 a specifikace sběrnice HyperTransport.

Po odchodu z AMD pracoval krátce v SiByte a Broadcomu, než odešel do tehdy mladé a nadějné firmy P. A. Semi, kde jej v roce 2005 zachycuje fotografie výše. P. A. Semi odkoupilo v roce 2008 Apple a Jim Keller se tak stal šéfem týmu, který navrhoval čipy Apple A4, A5, A5X a A6. U AMD bude pracovat na vývoji procesorů, které ještě ani nejsou v roadmapě – ty zatím zveřejněné končí rokem 2014, dílo Jima Kellera se ale promítne v produktech dostupných minimálně za dva roky. Tak zní odhad Thea Valicha, Cyril Kowaliski z Tech Reportu je méně optimistický a tipuje tři až čtyři roky.

Snaha AMD naverbovat zkušené a talentované inženýry je jistě chvályhodná, avšak abych navázal na ornitologické rčení z nadpisu, jedna vlaštovka jaro nedělá.

KL24

 

Zdroj: Bright Side of News, The Tech Report, AMD

Byl pro vás článek přínosný?