Hlavní navigace

Dobří holubi se vracejí II: Z Apple jde do AMD zpět expert na GPU, Raja Koduri

22. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Se zprávami týkajícími se AMD je v posledních dnech živo a obávám se, že dnes budete muset přežít ještě jednu. Týká se personálií firmy a potenciálně by v budoucnu mohla mít významný dopad. Do AMD se totiž vrátí jeden z vysoce postavených zaměstnanců, o kterého firmu před čtyřmi lety připravil gigant Apple. Je jím Raja Koduri, jenž měl v jablečné firmě na starosti grafickou architekturu jejích mobilních čipů. Po Jimu Kellerovi, jehož doménou jsou CPU, se tak do AMD možná vrací další eso.

V Apple zastával Raja Koduri nejprve pozici CTO (čili technologického ředitele) vývoje grafik, poté ale převzal nad tímto oddělením kompletní kontrolu. Podílel se tak na procesorovém osamostatnění firmy, která z čipů SoC z produkce konkurenčního Samsungu přešla na vlastní čipy A4, A5 a tak dále. V AMD, kde to dopracoval rovněž do pozice CTO pro grafiky, se předtím pro změnu údajně zasloužil o to, že firma vyhrála zakázku na GPU pro Xbox 360 (a nepřímo pak možná i další pozdější konzole). AMD ho údajně lákala zpět do své náruče již delší dobu. Do firmy nastoupí na pozici viceprezidenta pro grafické záležitosti (doslova „visual computing“).

Raja Koduri (Zdroj: AnandTech)

Těžko říci, co je vlastně pro Raju Koduriho lepší vizitka. Zatímco Apple staví své čipy SoC na licenčních grafických jádrech, ATi a poté AMD měla a má hardware vlastní, a navíc o dost komplexnější než to, co se prodává v tabletech a chytrých telefonech. Na druhou stranu, narozdíl od AMD má Apple (ať už jsou příčiny jakékoliv) gigantické tržby i zisky. Lze ale říci, že už fakt, že byl do Applu v dubnu (apríli) roku 2009 zlanařen, o schopnostech tohoto člověka něco vypovídá, neboť tato firma si může dovolit skutečně to nejlepší.

Raja Koduri měl při svém předchozím angažmá v AMD na starosti zejména hardwarovou stránku GPU. Současná situace ale má být zcela jiná, zodpovídat se mu budou jak týmy zodpovědné za návrh čipu, tak ty, které pro něj tvoří ovladače a další software. Pokud se zasadí o nějaká zlepšení po stránce softwarové, pocítíme to možná docela brzy; ovšem než uvidíme jeho stopu v samotném hardwaru, uběhne kvůli dlouhým vývojovým cyklům ještě několik let.

 

KL24

Nejen slavnými jmény jsou ale živy firmy; navíc my coby vnější pozorovatelé často nemáme dobrou představu o tom, kdo přesně způsobil nebo nezpůsobil ten či onen úspěch nebo neúspěch. I ostřílení veteráni někdy nakonec odcházejí poražení, stačí připomenout třeba Pata Gelsingera (který údajně skončil v Intelu kvůli nezdarům projektu Larrabee). AMD tedy popřejme, aby mělo s Rajou Kodurim šťastnou ruku a v budoucnu si s jeho pomocí vybudovalo silnější a stabilnější pozici v hardwarovém světě.

Zdroje: AnandTech, CNET News

Byl pro vás článek přínosný?