Hlavní navigace

Doma, v tramvaji nebo autě. Podcasty vás naučí anglicky bezbolestně

31. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co je to podcast

Jde o zvukové nebo video záznamy, které autor podcastu umísťuje na Internet v podobě souborů (často ve formátu MP3), na které odkazuje na webových stránkách, ale především v uzpůsobeném RSS feedu. Ten pak specializovaný program (zvaný podcatcher nebo podcast receiver) průběžně monitoruje a nové soubory sám stahuje a nahrává do uživatelova osobního přehrávače. [Wikipedia]

Když naposledy přišla řeč na učení angličtiny, poradili jsme vám, jak si čtením zahraničních zpráv na internetu rozšířit slovní zásobu v jazyce. Podobně, tedy opět s využitím techniky, si můžete zlepšit výslovnost a také koneckonců pochytat nějaká ta nová slovíčka. Stačí naladit na anglické podcasty, kterých je na internetu nepřeberné množství.

V tomto článku se zaměřím na ty, které se na výuku angličtiny přímo zaměřují. Pak je tu dlouhá řada různých tematických podcastů (na způsob například českého Digitu), které začátečníkům ani mírně pokročilým ale nelze doporučit, neboť jsou mluveny rychlou a často také nespisovnou angličtinou.

Poslouchat je se vyplatí až ve chvíli, kdy máte dostatečný základ v gramatice a slovní zásobě tak, abyste rozeznali, kdy je užití takových slovíček a frází namístě. Tematické podcasty si může najít každý dle chuti, stačí pouze do Googlu napsat výraz podcast a k tomu příslušnou oblast (třeba podcast architecture).

Podcasty obvykle mají webovou stránku, a tak si můžete hlídat nové díly přes RSS čtečku. Majitelé iPadů, iPhonů a dotykových iPodů si mohou vybrané podcasty nechat automaticky stahovat přes aplikaci Podcasty, uživatelé s iTunes pro Windows nebo Mac je v programu naleznou rovněž. Na Androidu mohu doporučit aplikaci BeyondPod. V omezené verzi nestojí nic, za plnou zaplatíte něco málo přes stokorunu.

Aplikace PodcastyAplikace Podcasty

ESLPod

Podcasty ESLPod jsou vhodné pro většinu angličtinářů. Nové, většinou dvaceti- až třicetiminutové díly, vycházejí obden, což je frekvence tak akorát, aby je každý stíhal poslouchat. Podcasty jsou založené na dialozích. Začínají obvykle pomalým rozhovorem, poté následuje delší vysvětlení použitých slovíček a frází opisem a nakonec dialog v běžném tempu řeči. Především první dialog je určený spíše pro začátečníky a pokročilý angličtináři se u něj budou nudit, zato druhá část s podrobným výkladem je bohatým učebním materiálem pro každého.

 

Mimo to se mezi podcasty každý týden objevuje diskusní pořad English Café, který se věnuje různým tématům, naposledy americkým prezidentům. Někdy v diskusi, ale častěji spíše v monologu na určité téma, se objevují jazykové vložky s výkladem různých frází nebo slovíček, zřídka přímo gramatiky.

Po případném zaplacení členského poplatku si můžete ke každému dílu stáhnout učební text, který obsahuje otázky, kompletní přepis a výklad použité gramatiky. Kromě toho si na stránkách podcastu můžete koupit různé jazykové příručky.

6 Minute English

Anglické podcasty 6 Minute English od BBC se šestiminutovou stopáží míří hlavně k pokročilým angličtinářům. Na rozdíl od ESLPod podcastů se téměř nevěnují výkladu s výjimkou rekapitulace pár slovíček vždy na konci pořadu. Místo toho se soustředí na konkrétní témata, o kterých diskutuje dvojice moderátorů. Podcasty vycházejí jednou za týden a jejich archív najdete na webu BBC. Tam si mimo jiné můžete stáhnout i textový přepis, ve kterém můžete dohledat fráze nebo slovíčka, jimž jste v podcastu nerozuměli.

The English We Speak

K učení se a procvičování anglických frází přijde vhod další podcast od BBC. The English We Speak se co týden věnuje určité frázi, kterou podrobně vysvětluje a ukazuje na názorných situacích. Byť moderátoři nemluví zrovna nejpomaleji, jejich angličtina je přesto tak srozumitelná, že porozumění těmto podcastům nebude dělat problém ani začátečníkům. A kdyby náhodou ano, tak na webu podcastu stejně jako v případě toho předchozího najdete textový přepis.  

MMF24

Learn English with British Council

Vzdělávací organizace British Council připravuje několik podcastů, které ocení začátečníci. V podcastech Elementary English se používá omezená slovní zásoba a pomalejší mluva, aby jim rozuměl každý. Ke každému podcastu je k dispozici příprava, textový přepis a následné cvičení. Kromě tohoto podcastu British Council připravuje i tematické pořady a čtenou literaturu.

Jaké další podcasty znáte a doporučujete? Podělte se v diskusi nebo na sociálních sítích!