Hlavní navigace

Trump udělil na poslední chvíli milost inženýru z Googlu, který ukradl data o samořiditelném autě

20. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Getty Images

Těsně před nástupem nového prezidenta uděluje Donald Trump milosti. Jedna z nich se týká Anthony Levandowského, bývalého inženýra Googlu, který byl loni odsouzen na rok a půl vězení. Soudce jej tehdy označil za geniálního. Joe Biden by se měl úřadu ujmout již dnes, jde tak opravdu o milosti na poslední chvíli. Trump jich pouze dnes udělil desítky.

Levandowski měl při odchodu z Googlu v roce 2016 ukrást data týkající se projektu samořiditelného auta známý jako projekt Waymo. Následně nastoupil do Uberu, kde se je pokusil uplatnit. Více jsme o tom psali loni v srpnu, kdy probíhal soud.

Stále by měl dlužit Googlu asi 179 milionů dolarů, z větší části jde o jeho tehdejší plat. Částku zřejmě nikdy nezaplatí, neboť již u soudu požádal o osobní bankrot a nyní navíc obdržel milost v plném rozsahu. Původně byl obviněn z 33 činů a přiznal se  jednomu.

Tip: Projekt Waymo

KL24

Levandowski mohl mít nyní za sebou přibližně třetinu trestu, ale kvůli probíhající pandemii do vězení nikdy nenastoupil. Soudce tehdy souhlasil s vykonáním trestu až po odeznění nemoci COVID-19.

zdroj: Techcrunch

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.