Hlavní navigace

Výrobci dělají ze smartphonů hloupé mobily, tvrdí čeští vývojáři

14. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android od verze Marshmallow neustále zvyšuje efektivitu systému při nakládání se systémovými prostředky. Pro uživatele to znamená delší výdrž na jedno nabití, Android totiž přiškrtí náročné aplikace na pozadí. Google přitvrdil i v nové verzi Pie, stále ale nabízí rozumný kompromis mezi funkčností a spotřebou.

Řada výrobců ve svých modifikacích systému ale tuto hranici překročila. Upozorňují na to čeští vývojáři Urbandroid Team, kteří stojí za oblíbeným monitorem spánku Sleep as Android nebo stmívačem displeje Twilight a kteří nedávno vydali novou aplikaci pro boj s kinetózou.

Petr Nálevka z Urbandroidu na Googlu+ dlouhodobě kritizuje výrobce, že při snaze o co nejdelší výdrž znemožňují některým aplikacím řádně fungovat. Situace zašla tak daleko, že Urbandroid vytvořil nový web Don't kill my app, na kterém jednotlivé výrobce hodnotí a radí uživatelům, co dělat, pokud jejich aplikace nefungují správně.

KL24

Nokia Don't kill my app Nokia osekává aplikace na pozadí nejagresivněji ze všech

V praxi může snaha o co nejdelší výdrž znamenat, že systém brání fungovat aplikacím, které mají fungovat především na pozadí. Jde o zmíněný monitor kvality spánku, může jít ale také o fitness aplikaci, která měří pohyb během sportovních aktivit. Problém s fungováním hlásí též tvůrci populárního nástroje ACR pro nahrávání hovorů nebo Taskeru pro automatizaci činností.

Nejagresivněji si počíná Nokia. Ta na Androidu 8+ po 20 minutách od zhasnutí obrazovky aplikace ukončí, což prý odstaví i budíky instalované z Play Storu. Ochranu lze ale vypnout. Řešení lze najít také k dalším telefonům. Především čínští výrobci OnePlus, Xiaomi, Huawei a Meizu dokážou chytré mobily změnit na hloupé. Režim Stamina na Xperiích od Sony rovněž dělá vývojářům vrásky na čele.

Byl pro vás článek přínosný?