Hlavní navigace

Doplňte si funkce pro práci s okny, na které Microsoft zapomněl

26. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 sice podle některých dosáhly vrcholu uživatelské přívětivosti, přesto amatérští programátoři ukazují, že systém má stále nějaké rezervy. My se podíváme, jak si zpříjemnit práci s okny. Tedy těmi hlavními součástmi, které systému daly název a které odlišily moderní barevný OS od stařičkého černo-bílého DOSu.

Aura

Nedávno jsme v softwarových novinkách psali o nástroji Aura. Má jednu prostou funkci, měnit poloprůhledné rámy oken v režimu Aero. V nastavení Windows 7 se sice můžete vyřádit: lze nastavit libovolnou barvu pomocí směšovače, případně vypnout průhlednost, ale co takhle nechat měnit barvu oken automaticky podle tapety na ploše?

S Aurou je to možné. Funkce se sice podle posledních zpráv objeví i ve Windows 8, ale s tímto nástrojem ji můžete vyzkoušet také ve starších systémech (podporována je i Vista). Druhou možností je změna barev oken podle ikony. Opět se interpoluje průměrná barva, takže při aktivní Opeře budou všechna s červeným nádechem, zatímco Internet Explorer nasadí tuctovou modrou.

V Aura Beta 3 se objevila ještě funkce spojená speciálně s IE. Určitě jste si všimli barevně odlišených záložek/tabů. I tato barva může ovlivnit celkovou vizáž systému.

Stahovat můžete zde. Jedná se o portable verzi, stačí tedy rozbalit a používat.

Sizer

Sizer je jednoúčelová aplikace pro změnu velikosti okna (případně i pozice). Při práci jej využívám neustále. Kdo často snímá screenshoty oken, hodí se mu, aby jejich velikosti byly vždy stejné (kvůli následné automatické úpravě nebo jen estetickému dojmu při vložení na web).

Při změně velikosti okna tažením některého z rohů sice vidíte absolutní velikost, ale přesně na pixel se vám srovnat okna nejspíš nepodaří. V nastavení si ale můžete předdefinovat několik velikostí oken, případně jejich souřadnic, a do některého z rohů pak jen klepnout pravým tlačítkem myši. Vyberete předvolbu a hotovo.

Sizer také stačí pouze rozbalit (stahujte zde.

ShellFolderFix

V názvu určitě vidíte anglický překlad české „složky“. Okna s Průzkumníkem Windows už nemusí být pouze ledabyle rozházená po obrazovce, ale můžete udělat pořádek, pozice oken uložit a použít je příště. ShellFolderFix funguje bohužel pouze se složkami a na okna instalovaných aplikací nemá vliv.

Ale pokud nejste zvyklí používat dvoupanelové správce souborů a místo toho raději sáhnete po dvojici oken Průzkumníku, bude se vám ShellFolderFix hodit. Na ploše si otevřete několik oken, přesuňte je, kam potřebujete, a klepnutím pravým tlačítkem na ikonku aplikace u hodin uložte pozici pomocí volby Save Workspace. Okna klidně můžete zavřít. Příště už stačí z menu vybrat uložený Workspace a okna se automaticky otevřou na nastavených pozicích.

ShellFolderFix má ještě jednu užitečnou funkci: dokáže uložit pozici ikon na ploše. Určitě už vás taky rozčílilo, když po nenadálém pádu systému byla plocha automaticky uklizena na levou stranu obrazovky. Případně spustíte hru v nižším rozlišení a ikony na ploše se tomu přizpůsobí tak, že se ikony přesunou z pravé strany více doleva. Tento „vopruz“ už nemusíte absolvovat, stačí z menu aplikace zvolit Save Desktop Icons. A pak případně obnovit pomocí Restore…

I SFF můžete stahovat v portable verzi, stačí rozbalit a používat.

WindowManager

Vyšší dívčí pro práci s okny. Zatímco předchozí nástroj ukládal velikost a pozici pouze Průzkumníku, WindowManager si troufne na veškerá okna. Nastavení je bohaté, ale přitom jednoduché. Parametry oken lze zvolit pro každou aplikaci zvlášť, některé aplikace můžete ignorovat.

Jenže plná kontrola nad okny už není zadarmo. I když si na používání WindowManageru snadno zvyknete, pokud nechcete utrácet, poohlédněte se jinde. Vývojáři DeskSoftu vám dají 30 dní na vyzkoušení, ale pak už musíte zaplatit 10 amerických dolarů.

KL24

Stahujte zde.

Byl pro vás článek přínosný?