Hlavní navigace

Dost bylo Cortexů? Samsung prý chystá vlastní jádra CPU pro mobilní čipy ARM

30. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sféru mobilních čipů SoC pro telefony v současnosti suverénně ovládá Qualcomm. Svůj podíl na tomto úspěchu dost možná má i to, že tato společnost na rozdíl od většiny výrobců podobných čipů nelicencuje od ARMu hotová procesorová jádra (jako je Cortex-A9 nebo Cortex-A15). Místo toho si v Qualcommu licencují pouze samotnou instrukční sadu ARM a na míru si pak pro ní šijí vlastní návrh CPU (v současnosti Krait 300 a 400). Díky tomu má Qualcomm plnou kontrolu nad načasováním a vlastnostmi čipů. Nyní chce podle stejného receptu na úspěch začít vařit také Samsung. I korejský gigant navrhuje vlastní čipy pro telefony, používá přitom ale licenční technologie. Aby se však nezpochybnitelně uchytil mezi první ligou, chce údajně také převzít návrh architektury procesorových jader do vlastních rukou.

Již minulý rok jsme zde tlumočili zvěsti o tom, že Samsung vyvíjí procesory ARM pro servery, což již naznačovalo, že koncern hodlá své procesorové aktivity rozšiřovat. Dalším krokem má být právě vytvoření vlastní architektury procesorových jader na bázi ARM. Samsung na nich pracuje podle korejského webu ETNews. Nemá se nicméně jednat o architekturu pro zmíněné serverové procesory, nýbrž pro mobilní čipy Exynos. Na návrhu se pracuje v texaském vývojovém centru Samsungu v Austinu.

Samsung má údajně již delší dobu smluvenou, „architektonickou“ licenci na samotnou instrukční sadu ARM, na jejímž základě je takto možné „vlastnoruční“ jádra ARM vyvíjet a prodávat (vedle Qualcommu tak činí i Marvell a relativně čerstvě též Apple, který ale vzniklé čipy používá jen pro vlastní potřebu; plány na „jadernou suverenitu“ má i Nvidia). Samsung má licencovánu i 64bitovou verzi instrukční sady – ARMv8 – zda se ale vrhne rovnou na ní, není ještě známo. Možná si naopak nejprve vše vyzkouší na 32bitových jádrech. To je pravděpodobné, protože vývoj má prý snad být hotový už v první polovině příštího roku (po té se čip má objevit v highendových mobilech firmy).

Čipy Exynos

Detaily k připravované nové architektuře zatím scházejí – s jedinou výjimkou. Dle zdroje se inženýři zaměřují na výkon paměťového řadiče a vstupně-výstupních sběrnic. Prioritou údajně má být rychlost komunikace s pamětí a úložišti (tedy NAND či rovnou SSD). Vedle rychlejšího přístupu k datům se zde asi hraje i o energetickou efektivitu. Komunikace s externími komponenty spotřebovává elektřinu, a čím dřív jsou přenosy ukončeny, tím dříve se obě strany mohou uspat či přepnout do šetřících stavů.

 

Bude zajímavé sledovat, do jaké míry se budou Exynosy s jádry CPU „made in Samsung“ lišit od toho, co společnost vyrábí nyní. Zda například použije koncepci jako je big.LITTLE, s kterou nyní měla spíše problémy. Pravděpodobnější se mi jeví spíše přístup podobný Qualcommu a Intelu – tedy že čip bude mít jádra jediného typu, uzpůsobené jak pro nízký příkon při běžné lehké práci, tak pro vysoký výkon při plném zatížení. Ani ne proto, že se tím ušetří cenné místo na čipu. Samsung myslím ze začátku nejspíš nebude navrhovat víc než jeden model jádra. Již samotný procesorový debut není nic snadného, a pokoušet se na zelené louce vybudovat hned dva typy CPU najednou by významně nafouklo náklady i riziko.

Samsung, čipy SoC na bázi ARM

CS24

Qualcomm se díky dominanci v oblasti mobilních čipů protlačil na druhé místo řebříčku výrobců CPU. Samsung je sice hned za ním, ovšem jen díky tomu, že si v jeho továrnách vyrábí mobilní SoC Apple (přesun k TSMC sice již začal, asi ale nebude kompletní). Pokud by však chtěl Samsung firmu Qualcomm překonat, bude muset zapracovat i na dalších frontách. Qualcomm má totiž mimo vlastní architektury CPU také vlastní grafická jádra Adreno (před lety se k nim dostal šťastnou akvizicí od AMD) a co je možná ještě důležitější, vlastní řešení pro bezdrátovou konektivitu a telefonní (datovou) komunikaci.

Zdroje: Engadget, ETNews