Hlavní navigace

DriverMax: pohodlná záloha a aktualizace ovladačů

22. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzpomenete si, kdy jste naposledy přeinstalovávali kompletně celý systém v počítači? Pokud ano, jistě si také vzpomenete na nutnost doinstalovávat veškeré potřené ovladače pro použitý hardware. Není to nic těžkého, v drtivé většině případů jde jen o nepříjemně dlouhou záležitost, která vyžaduje střídání různých CD nebo stažení ovladačů z internetu. Program DriverMax pomůže předejít případům, kdy jste ovladač ztratili nebo jej na internetu nelze najít.

Dostupnost výrobcem dodávaných ovladačů na CD není dnes až tak nezbytná. Na internetu lze najít cokoli, pokud rozumíte alespoň trochu anglicky. Tedy i ovladače. Síťové karty počítačů dnes mají kompatibilní ovladače přímo v systému Windows, takže teoreticky nehrozí, že byste se nepřipojili k internetu a nestáhli ovladače pro ostatní zařízení. Může se však stát, že k internetu přistupujete výhradně pomocí Wi-Fi a CD s ovladačem zařízení již nemáte.

Protože hledání veškerých ovladačů na internetu může být problém a je to minimálně časově náročné, využijte program DriverMax. Prohledá aktuální instalaci operačního systému a umožní zálohovat veškeré nalezené ovladače. Ty pak není problém vzít a použít je po instalaci čerstvé kopie operačního systému. Zálohované ovladače mohou sloužit i pro případ, že jejich novější verze nebudou fungovat správně (což není výjimka).

Záloha ovladačů s DriverMax

Program DriverMax je freewarový nástroj, k jeho časově neomezenému používání potřebujete licenční číslo, které získáte zdarma oproti registraci. Číslo pak zadáte do průvodce při prvním startu programu. Uživatelské prostředí programu je naprosto jednoduché, zvládnete jej i bez znalosti angličtiny, neboť slova export a import pochopí snad každý uživatel počítače. Dostupné funkce se zobrazí po najetí ukazatelem myši na jednu ze čtyř kategorií.

Zálohu ovladačů provedete pomocí funkce Export drivers ve skupině Driver operations. Spustí se vám průvodce, který nejprve prohledá počítač a zobrazí seznam všech nalezených ovladačů. U každého je uvedena verze, počet souborů tvořících ovladač a informace o digitálním podpisu. Tlačítko Details zobrazí seznam hardwaru, který daný ovladač podporuje a seznam jeho souborů. Pomocí rozbalovací nabídky lze zobrazit ovladače pouze pro určitý druh zařízení. Například ovladače pro grafické karty, ovladače pro síťová zařízení nebo pro tiskárny.

Zatrhovátkem vyberte jednotlivé ovladače nebo použijte tlačítko Select all a vyberte všechny naráz. Pokračujte tlačítkem Next. Budete vyzváni k zadání složky, do které budou exportované ovladače umístěny. DriverMax je také dovede na požádání zabalit do souboru ZIP. Po stisku tlačítka Next export ovladačů začne.

Po dokončení exportu vám v zadaném umístění vzniknou složky reprezentující jednotlivé skupiny zařízení a v nich pak složky s exportovanými ovladači. Složku stačí vypálit nebo (pohodlněji) zkopírovat na USB disk a po přeinstalaci systému pak potřebné ovladače nainstalovat.

Pro méně zkušené uživatele malé upozornění: exportované ovladače s sebou nemají soubor setup.exe, kterým byste jejich instalaci manuálně spustili. Buď tedy můžete využít služeb standardního hledání ovladačů, které Windows nabídnou při nalezení nového hardwaru, nebo spustit v hlavním okně DriverMax funkci Import Drivers. Ta funguje podobně jako export. V průvodci si vyberete složku s ovladači a DriverMax je do systému naimportuje. Ve Windows Vista jej při importu musíte spustit v administrátorském režimu (pravé tlačítko, Spustit jako správce...)

Aktualizace ovladačů

DriverMax nabízí ještě několik dalších zajímavých pomůcek pro práci s ovladači. Dovede vyhledávat jejich aktualizace prostřednictvím sdílení informací s ostatními uživateli programu. Je tedy nutné toto sdílení odsouhlasit. Výsledek hledání aktualizovaných ovladačů se zobrazí ve formě webové stránky, kde uvidíte vaši verzi ovladačů a nejnovější nalezenou.

Před stažením aktualizovaných ovladačů je vám také nabídnut přehled úspěšnosti instalace na základě zkušeností ostatních uživatelů a seznam odkazů pro stažení ovladačů z různých zdrojů.

Identifikace a detailní informace

DriverMax můžete použít pro vyhledání informací o neznámém hardwaru. Pokud máte ve správci zařízení výstrahu o nenainstalovaném zařízení a nevíte, jak ovladač je pro něj potřeba, DriverMax se pokusí ve spolupráci se svou databází pro vás získat potřebné informace.

Podobným způsobem může analyzovat váš počítač a zobrazit podrobné hlášení ve formě webové stránky s přehledem nalezených zařízení.

CS24

Zbývající funkce programu vás odkazují na jeho web, kde najdete žebříček popularity oblíbených grafických karet, hardwaru pro Windows a procesorů. Věřím, že se vám DriverMax bude líbit. Je to zajímavé spojení zálohovacího nástroje a pomůcky pro hledání aktualizací ovladačů.

Mimochodem, cvičně si můžete zkusit, kolik místa zabírají ovladače ve vašem systému. Zkuste je vyexportovat a podívat se na výslednou velikost nekomprimované složky. Výsledek nám napište do komentářů pod článkem.