Hlavní navigace

Drony proti balónům. Po Googlu chce prý pokrývat Afriku internetem i Facebook

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google loni rozjel hned dva projekty, jimiž chce pomoci rozšířit internet v rozvojových zemích. Konvenčnější projekt Link spoléhá na rychlé optické připojení sloužící jako páteř pro místní poskytovatele. Odvážnější je projekt Loon. Jde o flotilu stratosférických balónů, které budou létat nad krajinou, zachytávat a dále šířit bezdrátový internet tam, kde jiná možnost není.

 

Facebook však podle TechCrunche chystá konkurenční řešení. Tajné zdroje tvrdí, že chce za 60 milionů dolarů koupit společnost Titan Aerospace, která vyvíjí bezpilotní letouny napájené pomocí slunečních panelů. Ta své drony Solara 50 a 60 označuje jako atmosats (atmosférické satelity). Díky solárním článkům a akumulátorům mohou létat i v noci. Operují ve výšce 20 km (bezpečně nad komerčními letouny) a ve vzduchu vydrží až pět let.

 

Atmosats byly vyvíjené kvůli sledování Země, počasí, pomoci při katastrofách ale také pro komunikační účely. Právě kvůli nim má Facebook údajně zájem postavit letku 11 000 dronů, které by létaly kolem světa a především nad Afrikou. Drony jsou výrazně levnější než běžné satelity a lze je snadněji řídit než balóny.

 

 

CS24

Facebook loni spolu s Nokií, Operou, Qualcommem, Ericssonem a MediaTekem založily iniciativu Internet.org, která si dala za úkol připojit k internetu zbylé dvě třetiny populace. Díky akvizici Titanu by nemuselo zůstat jen u slibů. Kdyby obchod vyšel, první pokrývání by mohlo začít příští rok. Právě na sezónu 2015 titan plánuje komerční start prvních letounů.