Hlavní navigace

Dropbox omezí podporu okrajových souborových systémů. Na Linuxu bude chtít Ext4

14. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud je vaše jednotka naformátována jedním z méně rozšířených souborových systémů, možná se vám přestane synchronizovat Dropbox.

Cloudové služby jsou do určité míry tak silné jako počet platforem, jež podporují. Dropbox, který můžeme s čistým svědomím dávat za vzor dodnes, podporuje všechny důležité platformy včetně Linuxu. Mírně však své služby omezí tím, že přestane podporovat okrajové souborové systémy. Změna v podpoře byla prozrazena na oficiálním fóru. Vývojový tým se chce soustředit na rozšířené souborové systémy podporující rozšířené atributy souboru (xattr). Tato funkce umožňuje přidávat k souborům další metadata, čehož Dropbox využívá k identifikaci souborů k synchronizaci. Pokud náhodou používáte souborový systém, který klient přestane podporovat 7. listopadu 2018, uvidíte v předstihu patřičné oznámení.

Souborové systémy podporované Dropboxem

Ukončení podpory se tak dotkne souborových systémů, které můžete používat v linuxových distribucích, jako btrfs, zfs, xfs a ecryptfs. To se komunitě pochopitelně nelíbí, aspoň co se týče ukončení podpory souborových systémů, které xattr podporují. Zřejmě jednodušší je podívat se na seznam souborových systémů, které Dropboxem od listopadu podporovány nadále budou:

KL24

  • NTFS (Windows),
  • HFS+ (macOS),
  • APFS (macOS),
  • Ext4 (Linux).

Tip: OneDrive nepodporuje jiné souborové systémy než NTFS

Jak upozornil Martin Brinkmann, určité řešení pro nepodporované souborové systémy se objevilo. V případě zájmu se podívejte do návodu na webu Your nested Bubble. Brinkmann dále upozorňuje, že ačkoli to Dropbox nezmiňuje, podporovány nebudou ani šifrované oddíly se souborovým systémem Ext4.

Byl pro vás článek přínosný?