Hlavní navigace

Dropbox přišel do Windows 8. Bohužel si pouze uřízl pěknou ostudu

8. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Dropbox mnozí natěšeně vyčkávali, ani nedýchali. Oblíbená virtuální přihrádka pro virtuální nepořádek (a důležité dokumenty, samozřejmě) dosáhla dokonce takové popularity, že se některým lidem o modré krabici zdají sny a ze spaní vykřikují její jméno. Tento příběh trochu připomíná osud kostky z hříčky Portal. Nadšenci si doma vyrobí přesně vypadající repliku, zatímco jiní se spokojí aspoň s plyšovou verzí. Všichni ji ale bezmezně milují. Hranaté objekty zřejmě mají zvýšenou atraktivitu, jinak si to nelze vysvětlit. Právě proto by se mohl Dropbox dobře vyjímat ve Windows 8, že?

Hranaté ikonky s měnícím se obsahem by s virtuální kostkou splynout mohly. Musíme si ale položit otázku, proč jsme z toto cloudové úložiště tak nadšení. Dropbox stářím nepřevyšuje Google Chrome. Přišel o měsíc později než internetový prohlížeč, což znamená, že běží již déle než čtyři roky. Přeci jen se nejedná o zase tak dlouhou dobu. Počítače jistým vývojem prošly, internetové prohlížeče se v průběhu proměňovaly docela výrazně a světlo světa spatřily tablety, úplně nová zařízení pro běžné uživatele. Pak, že věci nejsou relativní.

 

Za více než čtyři roky provozu můžeme Dropbox považovat za veterána ve svém oboru. Reálně je jeho věk nízký, ale vzhledem k rychlému vývoji mu skutečně hrozí, že zastará a překonají jej jiní. Nemusí to trvat dlouho, proto nesmí usnout na vavřínech. Ceníme si především ekosystému, který kolem služby vyrostl. Právě ten je v tuto chvíli pro mnoho z nás nenahraditelný. Virtuální krabice se vydala na vandr a obešla de facto všechny myslitelné platformy. Neoficiální klienti jsou právě tím, co pomohlo dříve mj. Twitteru. V mobilu jsme zvyklí vídat zejména prohlížeče obsahu.

Používáte bezpečnostní kódy? Aplikace je podporuje
Používáte bezpečnostní kódy? Aplikace je podporuje

Pro mobily prohlížení, pro plnohodnotné počítače synchronizace

V těchto zařízeních obsah prohlížíme, případně sdílíme dál. Pouze na osobním počítači ale do složky ve velkém aktivně přidáváme a pracujeme se soubory. Klient pro Windows stahuje obsah na lokální disk a synchronizuje jej s cloudem. Svá data proto máme po ruce i bez internetu. Cokoli do oblíbené složky přidáme, se následně po připojení k síti objeví na serveru. Jednoduchá idea funguje bravurně, Dropbox nám zálohuje nejdůležitější data, aniž bychom o něm věděli. Po instalaci na něj můžeme zapomenout.

Nastavení neposkytuje vlastně žádné
Nastavení neposkytuje vlastně žádné

Důležité dokumenty můžeme synchronizovat mezi více počítači, aniž bychom přišli o pohodlnost práce. Řešení a la Google Docs vyžaduje stále připojení k internetu. Data v této službě nemůžeme spravovat pomocí Průzkumníka. (Google nicméně vydal svého klienta pro počítače, po instalaci uvedené tak docela neplatí.) Lze to považovat za klad i zápor. Na mobilních zařízeních ale správu souborů obvykle přišli neřešíme, ostatně ani nemáme proč.

V tabletu neuchováváme mnoho citlivých dokumentů. Interní úložiště obsahuje pár natočených videí a nějakou tu hudbu k poslechu. Proto nám ani povětšinou nevadí, že nepoužíváme plnohodnotného klienta s funkcí synchronizace. A protože už Windows 8 s dotekovým prostředím počítáme i k mobilním operačním systémům, nečekejte, že by Dropbox pro Metro byl něčím jiným než pouhým prohlížečem.

Nepěkná chyba
Nepěkná chyba

První dojem není dobrý

Nutno podotknout, že se napoprvé setkáváme s dosti chudou aplikací, i na poměry obyčejných prohlížečů obsahu. Jenže, co jsme čekali? Synchronizace probíhá jen v desktopu, jak jsme již léta zvyklí. Novinka ji přirozeně nenabídne, takže vždy, když si chcete prohlédnout obsah své složky, musíte být připojeni k internetu. Dříve stažená data nicméně na disku uchová. Pakliže nejste připojeni, aplikace vám to oznámí. Když klepnete na tlačítko Zkusit znovu (Try again), a vy připojeni stále nejste, přepne se do zvláštního režimu, kdy před sebou vidíte bílou obrazovku a myší lze vyvolat spodní modrý pruh. Bez tlačítek.

Obrázky Dropbox otevírat umí, jiné typy souborů nikoli
Obrázky Dropbox otevírat umí, jiné typy souborů nikoli

Ve chvíli, kdy se vše normálně načte, ale žádný modrý pruh s dodatečnými nástroji vyvolat nejde. Aplikace neobsahuje skoro žádné funkce. Zkušenosti hovoří za vše. Obrázky ještě otevřete interně, prakticky jakýkoli další formát ale Dropbox pro Windows 8 neotevře. Každou takovou položku proto stáhne do počítače a otevře v příslušné aplikaci. Platí to také pro videa a empétrojky. Konkurenční SkyDrive je aspoň o trochu flexibilnější a nabídne například přehrávání videa v rámci aplikace. A také jednu veledůležitou funkci.

Verze SkyDrive pro Metro umožňuje nahrávat soubory do cloudu. Z nějakého důvodu Dropbox neobsahuje jednu z mála funkcí, kterou by nám mohl nabídnout. Obecně přitom na výběr příliš nemá. Podporuje aspoň vyhledávání, jež pracuje docela spolehlivě. Také na sdílení obsahu skrze Šém dosáhnete. Marně ale budete hledat nastavení, autoři nám nedávají do rukou vůbec nic. Můžeme se bavit o tom, že žádné první vydání není dokonalé. Možná ho ale měl vývojový tým odložit.

Aspoň hledání funguje dobře
Aspoň hledání funguje dobře

Jen pro zoufalé majitele tabletů

Čerstvě zrozená aplikace vypadá i vedle jednoduchého dotekového SkyDrivu jako chudý příbuzný. Nelze měnit pohled zobrazení, nelze nahrávat soubory. Grafika nepředstavuje žádný světoborný výkon, což bychom pominuli, kdyby nám vývojáři aspoň dali do rukou pár pořádných funkcí. Při přihlášení si od vás Dropbox pěkně vyžádá bezpečnostní kód, pokud ovšem tento bezpečnostní prvek používáte. Po přihlášení vás ale bude spíše zklamávat. Slouží jako ten nejzákladnější prohlížeč, jaký si dovedete představit.

MMF24

Aplikace vás zřejmě zklame, i když od ní nebudete čekat naprosto nic. To mi připadá trochu smutné. Ještě, že máme k dispozici desktopový Dropbox. Ten funguje skvěle, prozatím se ho držte. Mimochodem, aplikace podle informací ve Windows Store váží pouhopouhých 112 kB. SkyDrive naproti tomu dosahuje zhruba 4,5 MB. I to o něčem vypovídá. Vlastníci tabletů s Windows 8/RT služeb prohlížeče navzdory všemu využijí. Jen nesmí čekat, že budou ohromeni, ať už grafikou, nebo ovládáním.

Bez internetu se neobejdete, ačkoli máte některá data máte již uložena lokálně
Bez internetu se neobejdete, ačkoli máte některá data máte již uložena lokálně