Hlavní navigace

Dropquest: získejte 1 GB prostoru v Dropboxu zadarmo (návod)

16. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nás čtete pravidelně, možná jste objevili návod, jak získat 1 GB prostoru ve službě Dropbox zdarma. Stále platí. Stačí když do světa přes sociální sítě vytroubíte, jak Dropbox milujete a projdete několika tutoriály.

Provozovatelé služby nadělují znovu, i když teď mnohem komplikovaněji. Od uživatelů se žádá, aby nažhavili mozek na plné obrátky, protože budou muset plnit přes 20 úkolů. Uspějí jen ti, kterým to pálí a umí pracovat s vyhledávačem. Nebo ti, kteří použijí náš dnešní návod.

Nechceme, abyste podváděli, není to fér. Proto mohou poctiví uživatelé po prvním kroku odejít luštit sami.

Soutěž začíná

Soutěž začíná na adrese dropbox.com/dropquest2011 (musíte být přihlášení). Zároveň se jedná o první krok a pro pokračování na ten druhý stačí klepnout na odkaz Let's get started. V soutěži se hrálo o spousty gigabajtů zdarma, ale to měli šanci jen nejrychlejší hádači, teď už se hraje „jen“ o 1 GB. Ten získáte postupně plněním dalších úkolů.

Krok 2

Rozehřívačka na začátek, výsledek příkladu 5305404 ÷ 18681 je 284. Zároveň má co dočinění s fórem, jedná se o téma (ID v databázi) s číslem 284. Stačí klepnout sem http://forums.dropbox.com/topic.php?id=284.

Dropquest 2011

Krok 3

Administrátor fóra v tomto tématu odkazuje na soubor Step4.zip.

Krok 4

Soubor stačí rozbalit, v něm se nachází další ZIP (zaheslovaný) a nápověda v TXT.

Sometimes, I wish Dropbox had a mascot.
38.889, -94.703

Asi vás napadlo, že se jedná o GPS souřadnice, hledejte je tedy v mapách Googlu. Místo se nachází v areálu střední školy Blue Valley Northwest a jejím symbolem/maskotem (jak říká nápověda) jsou huskies.

Krok 5

Slovo „huskies“ (bez uvozovek) použijte jako heslo k archivu Step5.zip. V něm se nachází odkaz na stránku dropbox.com/dropquest2011/r.

Krok 6

Zde vám žádné finty nepomůžou, musíte vyluštit osmidílné puzzle, jedno pole je vždy volné a na jeho místo se posune ten dílek, na který klepnete.

Dropquest 2011

Krok 7

Které prvočíslo je 3612. v pořadí? No přece 33739. Stačí zadat do textového pole a odeslat.

Krok 10

Osmičku a devítku zřejmě můžete vynechat, řešení jsem rovněž neobjevil. Můžete si ale všimnout velmi podobných URL v adresním řádku. Když vyzkoušíte veškeré možné kombinace malých písmen, dostanete se k několika krokům dopředu. Step 10 znamená dropbox.com/dropquest2011/b.

Sudoku s písmenky – wordoku – musíte vyluštit, abyste se dostali dále. Na obrázku máte řešení, ale pokud si chcete hlavu lámat sami, můžete si místo písmen dosadit tradiční čísla. Nápověda AFERDOWSI ukazuje na posloupnost znaků, tedy A=1, F=2… Poprvé jsem udělal na papíru chybu, abyste se vyhnuli nervům, můžete vyzkoušet některý ze Sudoku Solvers.

Dropquest 2011

Krok 13

Opět přeskakuje trikem s URL, tentokrát na stránku dropbox.com/dropquest2011/x.

Krok 14

Zmiňované číslo 18, můžete vyzkoušet opět ve fóru. http://forums.dropbox.com/topic.php?page=18&id=18. Další nápověda se nachází zhruba uprostřed tématu…

Krok 15

… Na blogu máte najít příspěvek týkající se asijské kuchyně. Opět se skrývá pod číslem 18: http://blog.dropbox.com/?p=18.

Krok 16

V něm se nachází pod odkazem Katana-ya soubor Step16.zip. V něm je zabalen textový odkaz a obrázkový soubor.

Krok 17

Po rozbalení je v něm odkaz na stránku dropbox.com/dropquest2011/h. Jednobarevný čtverec můžete otevřít v bitmapovém editoru a zjistit přesnou HTML zápis barvy: baff1e. Toto slovo zapište na stránce do textového pole a odešlete.

Krok 18

Teď se nacházíme na dropbox.com/dropquest2011/e. Jeden z nejtěžších úkolů vůbec. Každá změť znaků ukrývá jednoho hudebního skladatele. Číslo před ním zase ukazuje na písmeno, které si musíte pamatovat. Výsledkem je jméno Drew Houston (zapište do pole), CEO Dropboxu.

Dropquest 2011

Krok 19

Braillovo písmo vás nemusí překvapit, pokud máte po ruce slovník. Jedná se o výraz help 206, stačí tedy navštívit nápovědu dropbox.com/help/206.

Dropquest 2011

Krok 20

V ní se nachází odkaz na soubor Step21.zip.

Krok 21

Přiznám se, že na tomto bodě jsem uvíznul. Měli byste otevřít zabalený soubor, opět zjistit HTML kód barevného čtverce (je to 1F75CC), stejným způsobem pojmenovat složku v Dropboxu a sdílet jí s e-mailovou adresou dropquest@dropbox.com. Uživatel by vám pak měl nahrát zpět další krok. Na Twitteru jsem objevil až další krok, takže Step 21 můžete klidně vynechat (nebo zkusit, jestli funguje vám).

Krok 26

Stáhněte soubor rainbowshell.zip. V něm je v textovém souboru odkaz na další stránku a audio stopa .MID.

Krok 27

Když .MID otevřete v nějakém editoru, zaznamenejte si zápis not, jedná se o tóny badcabbage (dokonce to má i význam – špatné zelí :-)). Ten zadejte na stránku dropbox.com/dropquest2011/t.

Dropquest 2011

Krok 28

Tohle je asi největší hardcore. Obrázek si musíte vystřihnout a sestavit z ní zvláštní origami jeřába (zde je návod). Na jeho křídlech pak zůstane rovnice 11696 × 96911, výsledek 1133471056 pak zapíšete do textového pole. Poskládané origami vypadá přesně takhle.

Dropquest 2011

Krok 29

Odpověď prý znáte. „Dr0pbox heaRts U“ jsou poslední písmena z URL každé stránky, kterou jste prošli. Museli jste tedy poctivě projít všechny kroky, nebo mít „dobrý fištrón“.

Dropquest 2011

Krok 30 – Finále

Tak vidíte, bez nápovědy byste zřejmě neuspěli, nebo by to trvalo přinejmenším ukrutně dlouho. Ale drak je poražen, princezna zachráněna a vy máte 1 GB navíc. Pokud jste splnili i dřívější úkoly, máte už na kontě 4 GB.

Dropquest 2011

MMF24

Pokorně musím přiznat, že na poslední úkoly jsem také nestačil a musel jsem podvádět. Buď pomocí tipů ve fóru Dropboxu, na Twitteru nebo tomto blogu, kde autor podrobněji vysvětlil řešení všech úkolů.

Pokud chcete data sdílet s ostatními uživateli, zdarma a mít ještě větší kapacitu než s Dropboxem, můžete sáhnout po 25GB Windows Live Skydrive, další alternativou může být služba Ubuntu One (2 GB).