Hlavní navigace

Dtest vyzývá operátory, aby zlevnili. Vznikla i nová organizace sdružující nespokojené uživatele

20. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brněnský komunální politik Svatopluk Bartík, komunikační poradce Tomáš Hečko a advokát Petr Němec založili novou spotřebitelskou organizaci Telefonující.cz. Ta chce hájit zájmy běžných občanů a zařídit, aby operátoři zlevnili své služby. Přesné cíle chce organizace oznámit až začátkem března. Dala o sobě vědět předčasně kvůli nedávným událostem na politické scéně.

Telefonující.cz žádají premiéra o odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Nejedná totiž v zájmu spotřebitelů, ale operátorů. Na půdě EU chtěl vyšší velkoobchodní ceny za roaming. Ostudu si způsobil kvůli jmenování nového náměstka, který radil lidem, aby se odstěhovali do Polska. V návrhu ZoEK chce zakázat podpultové ceny mobilních služeb. A jeho ministerstvo také brzdí dotační program EU, ve kterém se má rozdělit 14 miliard korun pro podporu výstavby rychlejší síťové infrastruktury.

Spotřebitele chce zmobilizovat také časopis Dtest. „Vyzvali jsme mobilní operátory k úpravě cenové politiky tak, aby lépe odpovídala obvyklým cenám za služby nabízené spotřebitelům v sousedních zemích. Dále k navýšení současných datových balíčků u neomezených tarifů alespoň na výši 5 GB a k zavedení neomezených tarifů s neomezenými daty při cenách odpovídajících ostatním evropským zemím.

MMF24

Čtěte také:

Dtest kritizuje výroky operátorů, že Češi více dat ani nepotřebují, protože nedokáží využít ani současné balíčky. Jenže už neříkají, že lidé svou spotřebu pečlivě hlídají, a kde to jde, tam surfují přes Wi-Fi. Dtestu také vadí velké rozdíly mezi spotřebitelskými a korporátními cenami. Zlevnit musí velkoobchodní cena LTE dat pro virtuální operátory. To už řeší i ČTÚ.