Hlavní navigace

Duální Fermi spatřena na Computexu

2. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tuzemsku nepříliš známá společnost Galaxy Technology si pro Computex 2010 přichystala opravdovou nálož: představení prototypu grafické karty, jež by měla nést dvě jádra GTX 465 na jednom plošném spoji. Ačkoliv je nyní těžké odhadovat, kdy a zda-li vůbec se supervýkonného grafického akcelerátoru dočkáme, můžeme si zkrátit čekání alespoň popisem parametrů.

Rozměrově je to pořádné „pádlo“, šanci na vměstnání do skříně mají pouze majitelé s prostornými útrobami. Karta je napájena dvojicí osmipinových konektorů, což je nutné uvážíme-li teoretickou spotřebu (jedna GTX 465 bere v zátěži 224 W, dvojice bude mít spotřebu zhruba okolo 400 W).

Volná místa pro paměťové čipy na PCB naznačují skoro nemyslitelnou věc – Galaxy si pohrává s myšlenkou výroby duální GeForce GTX 470. Čím ta bude napájena je již ve hvězdách, takovéto řešení by vyžadovalo svůj vlastní zdroj (myšleno samozřejmě v nadsázce), osobně nevěřím, že se něco takového objeví.

CS24

Představený prototyp byl naneštěstí nefunkční (důvod neznámý), mrzet nás to může pouze z hlediska provozních vlastností, které budou jistě zajímavé. Duální GTX 465 bude soupeřem proti dávněji uvedenému Radeonu HD 5970, troufám si však tvrdit, že produkt z červené stáje bude konkurenci převyšovat v mnoha ohledech (pořizovací cena, provozní vlastnosti, někde i výkon). Cenu ani datum uvedení pochopitelně neznáme.

Zdroj: XbitLabs.com

Autor článku