Hlavní navigace

Duální Radeon R9 295X2 prý půjde na trh za osm dní. Máme první fotografii

30. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden Nvidia na GTC 2014 předběžně odhalila dvojčipovou grafiku GeForce GTX Titan Z. Jak se dalo čekat, na pomyslné marketingové frontě jsme nemuseli dlouho čekat na odpověď konkurenční AMD. Výrobce Radeonů si již předtím začal chystat mediální prostor pro vydání vlastní dvojčipové karty, která se údajně bude jmenovat Radeon R9 295X2. Zdá se, že se AMD touto grafikou pokusí Titan Z předběhnout – podle neoficiálních informací má totiž Radeon jít na trh už příští týden.

Den D má pro tuto grafiku údajně přijít za osm dní, tedy v úterý 8. dubna (apríla). Přesněji řečeno, v této době má dojít k oficiálnímu uvedení, které by prý ale mohlo nabýt spíše papírové povahy. Web NordicHardware, od kterého informaci přebíráme, ale dodává, že čekání na fyzickou dostupnost duálního Radeonu by poté už nemělo být nijak dlouhé.

Stopou k Radeonu R9 295X2 jsou dvoje čipsy a vulkanická minerálka. Z Havaje
Stopou k Radeonu R9 295X2 jsou dvoje čipsy a vulkanická minerálka. Z Havaje

Soudě dle symbolických náznaků (pravda poměrně jasných) je Radeon R9 295X2 postaven na dvou čipech Hawaii, které bude držet na únosných teplotách vodní chlazení s uzavřeným okruhem, a to přímo v referenční verzi modelu. Tuto informaci už dřív nezávisle potvrdil nizozemský web Bouweenpc, podle kterého byla také karta za zavřenými dveřmi prezentována na CeBITu. Vodní chladič má používat externí 120mm radiátor, z dostupných informací ale není jasné, zda bude chlazení čistě vodní, či hybridní. Podle webu Fudzilla má mít Radeon R9 295X2 vysoké TDP, možná sahující až k 500 W, není však jasné, zda je toto číslo založeno na zákulisních informacích, či jde toliko o odhad tohoto webu.

AMD na Twitteru poškádlilo zvědavce prvním obrázkem Radeonu R9 295X2
AMD na Twitteru poškádlilo zvědavce prvním obrázkem Radeonu R9 295X2

Dosavadní informace hovořily o tom, že se karta bude podobat nereferenčnímu dvojčeti Asus ROG Ares II založenému na GPU Tahiti, což se ale možná týká jen nejhrubších koncepčních rysů. Koncem minulého týdne totiž začalo samo AMD poodhalovat závoj a první (ale dosti neurčitý snímek) publikovalo na Twitteru. Na fotografii či vizualizaci se podle všeho nachází kryt chladiče. Na první pohled na něm chybí ventilátory, ačkoliv nějaké se mohou skrývat pod ním – karty schovávající větráky za prachovým filtrem už tu ostatně byly.

 

KL24

Pokud je centrální kruh s nápisem Radeon obehnán štěrbinou (i při zvednutí jasu se to ze snímku poznat nedá), mohl by se za ním skrývat typický radiální ventilátor. Ten by se pak staral o ochlazování vnitřku karty, napájecí kaskády a pamětí; vodní bloky na obou GPU by se asi nacházely po jeho stranách. To ovšem za podmínky, že na obrázku není jen krabice karty, zadní vyztužující plech, či něco takového.

Zdroje: NordicHardware, VideoCardz, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?