Hlavní navigace

Duchovní nástupce staré Opery vyšel ve finální verzi. Stahuje Vivaldi 1.0

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtrnáct měsíců trvalo veřejné testování nového prohlížeče Vivaldi. Během té doby čtyři alfa- a tři betaverze, teď si již konečně můžete stáhnout odladěnou finální verzi. Jak říkají sami tvůrci, není to browser pro každého, ale pro vás. Jde opačným směrem než Chrome, Edge, Firefox nebo nová Opera, které procházejí „debilizací“.

Vyšlo Vivaldi 1.0
Vyšlo Vivaldi 1.0

Když jsme začali na prohlížeči pracovat, chtěli jsme to udělat podle našich představ a pro naše uživatele. Zatím tento slib plníme. Vivaldi není jako každý jiný prohlížeč. Nesnažíme se jej udělat jednoduchý, aby se zalíbil všem. Uvádíme funkce a možnosti nastavení, které jinde chybí. Děláme to pro vás, protože vy si zasloužíte více,“ říká k vydání finální verze Jon von Tetzchner, zakladatel Vivaldi.

A je to právě on, kdo v roce 1994 spoluzaložil Operu, která světa dala funkce, které pak jiní kopírovali. Opera byla vždy prohlížeč pro pokročilé, tedy až do vydání verze 12. Pak přišel zlom, norští tvůrci hodili zpátečku. Přes palubu letělo vlastní vykreslovací jádro Presto i další kódy prohlížeče. Místo něj vytvořili klon Chromu (založený na stejném základu – Chromiu). To bylo pro von Tetzchenera impulsem, že pokročilí uživatelé budou i nadále chtít něco víc.

 

Vivaldi je také založen na Chromiu, ale navenek to na něm není poznat. Byla to pragmatická volba. Začínat od píky dnes nejde. A pro Chrome se dnes optimalizuje web stejně jako kdysi pro IE. Vivaldi ale přidává vlastní funkce, hromadu nastavení, klávesových zkratek a jiných pokročilých možností. Je to něco jako Opera 13, která nikdy nevyšla.

KL24

Vývoj s verzí 1.0 rozhodně nekončí. Tvůrci stále nepřinesli slibovaný e-mailový klient nebo synchronizaci. Těch bychom se mohli dočkat po cestě k verzi 2.0. Více si o vývoji a nových funkcích v jednotlivých vydáních můžete přečíst v našem starším článku.

Zdroj: Vivaldi

Byl pro vás článek přínosný?