Hlavní navigace

Duel: Dell vs. EIZO, aneb E-IPS vs. S-PVA, pokračování

30. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pozorovací úhly

Pokud jste ještě nečetli první část tohoto duelu LCD panelů Dell UltraSharp 2209WA a EIZO FlexScan S2232W-E, tak to doporučuji provést nyní. Zde se totiž nedozvíte nic o jejich konstrukci, ovládání nebo OSD nabídce. Budeme totiž rovnou pokračovat pozorovacími úhly, které bude následovat rovnoměrnost podsvícení a další parametry obrazu.

Zatímco EIZO používá standardní S-PVA panel, tak Dell sází na novinku tohoto roku v podobě E-IPS panelu. Ty jsou odvozeny od
předchozí verze AS-IPS. E-IPS je však v několika ohledech ochuzen, aby
byly sníženy výrobní náklady na minimum a panel mohl s přimhouřenýma
očima cenově konkurovat i bohužel velmi rozšířeným TN panelům. Oproti
AS-IPS tak můžete pozorovat mírné zhoršení pozorovacích úhlů, menší
barevný gamut (testovaný panel pokrývá "pouze" sRGB a nižší kontrastní
poměr.

Toto ochuzení E-IPS oproti AS-IPS je podle mého názoru
ale v naprostém souladu s domácími uživateli, kteří s widegamutovým
obsahem do styku v podstatě nepřijdou a profesionálové se budou určitě
ohlížet po něčem jiném, než 22" monitoru.

Jak sami můžete vidět z vyfotografovaných obrazovek, pozorovací úhly jsou u obou panelů velmi dobré a panely jsou tak ideální i pro sledování filmů z nejrůznějších pozic.


Dell UltraSharp 2209WA


EIZO FlexScan S2232W-E

Rovnoměrnost podsvícení

Dell u tohoto monitoru používá k podsvětlení celkem šest CCFL trubic, což se velmi blahodárně odrazilo na rovnoměrnosti podsvícení. Ta při maximálním jasu klesla v pravém horním rohu sice na 76 %, nicméně průměrně si udržela velmi dobrou hodnotu 92 %. Po kalibraci obrazu a snížení jasu na 150 cd/m2 se rovnoměrnost ještě zlepšila a dosáhla 79/94 %. kromě pravé strany je tak rovnoměrnost téměř ideální.


Rovnoměrnost podsvícení při maximálním jasu – Dell


Rovnoměrnost podsvícení při jasu 150 cd/m2 – Dell

EIZO na tom bylo s rovnoměrností podsvícení trochu hůře, přičemž nejmarkantnější to bylo opět v pravém horním rohu, kde intenzita poklesla na 74 %. Průměrně se pak zastavila na 88 %, což je také o trochu horší hodnota než u Dellu. Po kalibraci obrazu se rovnoměrnost trochu zlepšila a minimální hodnota činila 79 % (stejně jako u Dellu), průměrně pak rovných 90 %.


Rovnoměrnost podsvícení při maximálním jasu – EIZO


Rovnoměrnost podsvícení při jasu 150 cd/m2 – EIZO

Jas, spotřeba

Přirozenější průběh jasu má v tomto duelu jednoznačně EIZO. nástup jasu je velmi rovnoměrný od minimální hodnoty 76 cd/m2 až po jeho maximum, které se zastavilo na 367 cd/m2. Oproti tomu Dell má nástup jasu velmi pozvolný a na papírovou hodnotu 300 cd/m2 se dostanete až při zvýšení kontrastu téměř na maximum. EIZO si bez problémů vystačí s 50% kontrastem v celém průběhu měření jasu a ani zvýšení kontrastu již maximální svítivosti příliš nepomůže (což je jen dobře).

Větší množství podsvětlovacích trubic a náročnější technologie LCD panelu se promítla do vyšší spotřeby LCD panelu Dell. Minimální spotřeba totiž začíná tam, kde jiné 22" monitory končí. Minimum 38 W není skutečně zrovna málo.

Ani EIZO není úplný šetřílek, ale vzhledem k tomu, že pro běžný provoz si vystačíte s jasem do 50 %, tak se spotřeba přes 40 W nejspíš nepřehoupne. Maximum 57 W je však na 22" panel také poměrně vysoké.

Stabilita kontrastu

Při měření stability kontrastu je jednoznačným vítězem Dell. Stabilita neklesla ani při minimálním jasu pod úroveň 80 %, což je velmi dobré zjištění. Ani při minimálním jasu tak nepřijdete o hodnotné detaily v obraze.

To obraz EIZA byl pro mne při maximálním jasu trochu zklamáním. Obraz byl hodně přepálený, bez detailů a pro práci absolutně nevhodný. Za optimální nastavení se dají považovat hodnoty až kolem 50% kontrastu, kdy je již obraz pěkně vyvážený. Navíc stabilita kontrastu nepatřila zrovna k silným stránkám tohoto panelu. Úbytek až na 44 % je doslova do očí bijící.

Barevné podání a kalibrace obrazu – Dell

Tovární nastavení Dellu je již na první pohled velmi dobré a ve své podstatě žádnou větší kalibraci ani nevyžaduje. Abych ale zaručil rovnoměrné podmínky oběma (a koneckonců všem testovaným panelům), tak před hodnocením barev vždy kalibraci provedu. Ta srovnala i drobné nedostatky na absolutní minimum.


Tovární nastavení


Po kalibraci optickou sondou

Nyní si ještě můžete prohlédnout, co s obrazem provádějí vybrané
přednastavené profily, které monitor nabízí. Na tyto profily bylo
přepnuto po kalibraci displeje, přičemž s žádným parametrem obrazu
nebylo hnuto. Všimněte si také, že u profilů Cool a Warm nedochází k téměř žádnému zkreslení barev.


Přednastavený profil v monitoru – Cool


Přednastavený profil v monitoru – Warm


Přednastavený profil v monitoru – Game


Přednastavený profil v monitoru – Multimedia

Barevné podání a kalibrace obrazu – EIZO

S-PVA panel v monitoru EIZO je dle slov výrobce pokrýt 95 % barevného prostoru AdobeRGB, což se v podstatě potvrdilo i při měření optickou sondou. Co do barevného gamutu má tak EIZO nad Dellem jasnou převahu. Horší je to do určité míry s továrním nastavením, které má zejména modrý kanál hodně ustřelený.

Paradoxně na instalačním CD, které jsem k panelu dostal (jednalo se pouze o vypálenou testovací verzi) nebyl žádný barevný profil k dispozici. Naštěstí na webu výrobce ano a nutno přiznat, že profil byl hodně povedený. I bez kalibrace byly mamutí odchylky pryč a obraz působil velmi vyrovnaně. Kalibrace pak vše srovnala do optimálních mezí.

Zklamání ale přinesl přednastavený profil sRGB, po jehož aktivaci v OSD nabídce monitoru se v podstatě nic nestalo a barevný gamut zůstal na původní široké úrovni. Jediné, co se výrazně změnilo, byla hodnota jasu, kdy mě monitor téměř vypálil na stěnu za mnou. Jestli je to vada testovacího samplu nebo tomu tak skutečně bude i u prodejních verzí nedokážu v této době bohužel říct. U předchozího modelu ale podle diskusí přepínání do sRGB režimu fungovalo bez problémů.


Tovární nastavení


Po kalibraci optickou sondou

Nyní si ještě můžete prohlédnout, co s obrazem provádějí vybrané
přednastavené profily, které monitor nabízí. Na tyto profily bylo
přepnuto po kalibraci displeje, přičemž s žádným parametrem obrazu
nebylo hnuto. Všimněte si, jak precizně EIZO zvládlo nastavení teploty barev, kdy i extrémní hodnoty 4000 a 10000 K korespondují s naměřenými hodnotami.


Přednastavený profil v monitoru – sRGB


Přednastavený profil v monitoru – 4000 K


Přednastavený profil v monitoru – 10000 K


Přednastavený profil v monitoru – Movie


Přednastavený profil v monitoru – Picture


Přednastavený profil v monitoru – Text

Při pozorování testovacího obrazce musím konstatovat, že přirozeněji na mne působil obraz, který produkoval Dell. U EIZA mi přišla červená a zelená barva trochu přesycená (podotýkám, že obrazec pozoruji až po kalibraci obrazu), kdežto u Dellu působilo celé spektrum RGBCMYK celkově vyrovnaněji. Někomu by ale mohla naopak živost EIZA scházet. Na druhou stranu je ale nutné říct, že takové jedovatosti, jako u HP LP2475w či Dell 2408WFP červená barva u EIZA zdaleka nedosahuje.

Interpolace obrazu

Nyní si můžete sami porovnat kvalitu interpolace obou monitorů. Pod sebou vždy najdete dvojici snímků při stejném rozlišení. Bohužel, u Dellu jsem měl špatně nastavené vyvážení bílé, takže odstín snímků je barevně posunutý. To ale na kvalitě interpolace nic nemění.


1680 × 1050 – širokoúhlé zobrazení – Dell


1680 × 1050 – širokoúhlé zobrazení – EIZO


1280 × 1024 – širokoúhlé zobrazení – Dell


1280 × 1024 – širokoúhlé zobrazení – EIZO


1024 × 768 – širokoúhlé zobrazení – Dell


1024 × 768 – širokoúhlé zobrazení – EIZO


1280 × 1024 – zachování proporcí – Dell


1280 × 1024 – zachování proporcí – EIZO


1024 × 768 – zachování proporcí – Dell


1024 × 768 – zachování proporcí – EIZO

Rychlost odezvy – Dell

Rychlost odezvy je u Dellu poměrně hodně vyrovnaná a většinou se pohybuje do 15 ms. Tomu odpovídala i dobrá čitelnost pohyblivého textu i sledování filmů. Inputlag jsem tentokrát z technických důvodů neměřil. Na serveru Prad.de jej ale změřili a ve výsledku se Inputlag pohybuje od 10 do 40 ms.

Průběhy na osciloskopu jsou téměř ideální. Nedochází k téměř žádným překmitům, které by ukazovaly na silný Overdrive.


Průběh odezvy 0-255-0, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 127-255-127, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 50-200-50, 1 dílek = 40 ms

Rychlost odezvy – EIZO

Rychlost odezvy EIZA má poměrně velký rozptyl od 22,3 ms až po 44,4 ms. Paradoxně nejhůře je na tom monitor u přechodu černá-bílá-černá (0-255-0), kde TN panely dosahují nejlepších hodnot. Nicméně při sledování filmů nebylo výraznější rozmazávání ani v rychlých scénách téměř patrné. Bohužel ani zde nenajdete mé měření Inputlagu. Navíc nejsou o tomto panelu dostupné ani jiné zahraniční recenze. Pokud se k tomu dostanu, tak zkusím Inputlag u monitoru ještě příští týden doměřit.

I při maximálním jasu se monitor nevyhnul blikání katod. To sice není okem postřehnutelné, osciloskopem již ale ano. I při tomto rozkmitání si lze všimnout využívání Overdrivu, který se ale na celkové rychlosti odezvy příliš neprojevil.


Průběh odezvy 0-255-0, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 127-255-127, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 50-200-50, 1 dílek = 40 ms

Závěrečné hodnocení

Dell UltraSharp 2209WA

Větší část koláče si i přes podstatně nižší cenu v tomto duelu ukousnul panel Dell UltraSharp 2209WA. Ten nabízí kvalitní konstrukci, pohodlné ovládání doplněné pěknou OSD nabídkou, o trošku lepší rovnoměrnost podsvícení, dobrou stabilitu kontrastu a vyrovnané barevné podání. Naopak hlavními nedostatky jsou vyšší spotřeba a nelineární průběh jasu. To vše ale panel kompenzuje velmi příjemnou cenou, která se pohybuje kolem 7000 Kč. Díky tomu všemu si od nás panel odnese ocenění SmartBuy.

Plusy a mínusy

Za zapůjčení LCD panelu
děkujeme společnosti Czech Computer

+ kvalitní konstrukce
+ možnosti polohování
+ rovnoměrnost podsvícení
+ barevné podání
+ pozorovací úhly  
+ stabilita kontrastu
+ velmi příznivá cena
+ USB rozbočovač

- vysoká spotřeba
- průběh jasu   

 

EIZO FlexScan S2232W-E

EIZO potvrdilo i v tomto duelu pověst výrobce velmi kvalitních panelů. Model FlexScan S2232W-E představuje v jeho nabídce naprostou novinku, která je oproti jiným modelům cenově poměrně přístupná. Předchozí model S2231WE s nižším jasem a vyšším kontrastem stojí přibližně o 3000 Kč více, než je aktuální doporučená cena uváděného panelu.

Monitor má velmi bytelnou konstrukci, nicméně ovládání neposkytuje takový komfort, jako u konkurence. Velké množství malých zapuštěných tlačítek nutí při nastavování k velkému přemýšlení a ergonomii ovládání nepomáhá ani grafické ztvárnění OSD nabídky (stejná již několik let). Možnosti nastavení jsou však vynikající. Možná bych již EIZU doporučil, aby v tomto případě od dlouhosáhlých tradic již upustilo a OSD nabídku i systém jejího ovládání trochu přepracovalo. Např. panely HP jsou schopny vystačit jen se třemi tlačítky a ergonomie přitom výrazně netrpí.

Osazený S-PVA panel udělal, co se od něj čekalo, a přinesl široký barevný gamut, dobré pozorovací úhly a živé barevné podání. Na štíru byl ale se stabilitou kontrastu a rychlostí odezvy.

MMF24

Plusy a mínusy

Za zapůjčení LCD panelu
děkujeme společnosti AVNET

+ kvalitní konstrukce
+ možnosti nastavení v OSD
+ více vstupů
+ pozorovací úhly
+ široký barevný gamut
+ průběh jasu

- provedení tlačítek
- starší vzezření OSD nabídky
- pomalejší odezva
- stabilita kontrastu