Hlavní navigace

Duolingo: výuka jazyků nové generace pomůže přeložit web

18. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Duolingo je ohromný projekt, který umožní kvalitní výuku jazyků zdarma komukoliv, kdo má přístup k internetu. Zároveň budou lidé s jeho pomocí překládat web. Neuvěřitelně chytrá myšlenka, která se dočkala brilantní realizace.


Trocha historie pro uvedení do obrazu

Na jaře roku 2011 měl Luis von Ahn fascinující přednášku o spolupráci v obřím měřítku. Mluvil mj. o vskutku geniálním projektu reCAPTCHA, který umožnil zdarma převádět do elektronické podoby 1,5 milionu knih ročně. Přednáška proběhla v rámci TEDxCMU na univerzitě Carnegie Mellon v Pittsburghu.

„Před příchodem internetu bylo už z podstaty nemožné koordinovat více než 100 tisíc lidí (nehledě na jejich platy). Nyní, díky internetu, jsem vám předvedl projekt, v němž jsme shromáždili 750 milionů lidí, aby nám pomohli digitalizovat lidské vědění.“ Luis von Ahn

Luis von Ahn: Spolupráce v obřím měřítku, 17 minut, české titulky

Ke konci přednášky se mluví o potřebě přeložit web, protože strojový překlad zřejmě nikdy nedosáhne uspokojivých, spolehlivých výsledků. Jednou možností by bylo najmout profesionální překladatele, ale to by bylo neúnosně nákladné a navíc velmi pomalé.

Luis von Ahn se svým týmem tedy hledal způsob, jak přeložit tak ohromné množství textu s minimálními náklady. Pokud by na takovém projektu měly spolupracovat miliony lidí, jsou tu dva problémy – nedostatek bilingvních lidí a nedostatek motivace. Po nějakém čase vymysleli způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou…

Přichází Duolingo!

Další službou, která umožní spolupráci v obrovském měřítku, je Duolingo. Jeho první testovací verze spatřila světlo světa už ke konci loňského roku a nyní se nedočkavě blíží svému oficiálnímu spuštění pro širokou veřejnost, které je plánované na 19. června 2012. O co jde a jak to funguje? Podívejte se na krátké úvodní video…

" width="526" height="295" frameborder="0">

Duolingo Intro, 2 minuty, anglicky

Už nějakou dobu mám přístup do privátní betaverze. Nebudu se sáhodlouze rozepisovat o uživatelském prostředí a celkovém zážitku při používání. Zanedlouho si ho budete moci vyzkoušet sami, a taková zkušenost vydá za tisíce slov.

Duolingo.com: Learn a language while translating the web (od 19. června 2012)

Tedy jen ve zkratce… Duolingo je úžasně propracované a inovativní. Překvapí vás funkce, jež byste ve webové aplikaci rozhodně nečekali (např. kontrola výslovnosti). Bude vás bavit a rádi se k němu budete vracet. Navíc budete moci pomáhat překládat reálné texty z webu. K zábavě se tak přidá dobrý pocit z užitečnosti a ve vybraném jazyce se budete neustále zdokonalovat a obohacovat si slovní zásobu.

V současnosti Duolingo nabízí výuku němčiny, španělštiny a francouzštiny v anglickém prostředí. Zanedlouho se přidá také portugalština, italština a čínština. Pro španělsky hovořící země je už nyní dostupná možnost učit se angličtinu ve španělském prostředí.

Další obrovský krok ve vzdělávání

Po TEDu a Khan Academy přichází další velký krok lidstva ve vzdělávání. Projekt, který posune hranice lidstva zase o kus dál. Spojí lidi z celého světa a pomůže nám, abychom si lépe rozuměli. Ukáže na nové možnosti internetu, které lidé teprve začínají objevovat.

CS24

 

Původní text vyšel na blogu josefstepanek.cz. S laskavým svolením autora jsme jej mohli přetisknout na Cnews.