Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Dal Apple Intelu košem kvůli zabugovanosti procesorů Skylake? Nejspíš to bylo vedlejší. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 6. 2020 14:04

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ty timing útoky na spekulativní vykonávání kódu myslím nejsou mezi chybami, o kterých se tu mluví. Tahle věc na sebe strhla pozornost až v roce 2018 (v roce 2017 o tom zainteresovanní věděli pod NDA). Většina jich sahala mnohem dál, třeba až po Pentium Pro a u ne-x86 procesorů k historickým out-of-order architekturám. Ale to celé se objevilo na stole až o pár let později, po době, které je řeč tady (2014-2016). Ten Piednoël nemluví o těch aktuálních věcech, ale prostě o errata, v starém slova smyslu, kdy by procesor pod nějakými vzácnými okolnostmi byl nestabilní nebo zatuhl.

    On dokonce i díru Meltdown, což je víceméně architektonická chyba a ne až tak obecné slabé místo koncepce out-of-order procesorů jako Spectre, měla i vlastní jádra Apple. Čili se nezdá, že by si byli v Applu problémů spočívajících ve spekulativním vykonáváním vědomí víc než ostatní. A třeba v případě toho Meltdownu byly nachytaní s trenkama dole.