Hlavní navigace

Dva počítače s jedním monitorem

16. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konzolový přepínač, často označovaný zkratkou KVM pocházející z anglického označení Keyboard Video Mouse (Klávesnice Video Myš), je užitečné zařízení, které má na úkol umožnit sdílení jedné sady klávesnice, myši a monitoru pro několik počítačů. Vše funguje tak, že tyto periferie připojíte k samotnému přepínači a ten pak prostřednictvím kabelů propojíte s vašimi počítači. Vždy si pak můžete zvolit, který počítač chcete právě ovládat.

Kliknutím přehrajete video

Samotných KVM přepínačů je mnoho druhů. Ty se liší například stylem přepínání (vždy sáhněte po digitálních modelech, analogově-mechanické přepínače dávno patří minulosti), počtem připojitelných počítačů (zatímco základní modely zvládnout dva počítač, profesionální zvládnou třeba osm nebo šestnáct počítačů), způsobem přepínání (moderní přepínače nabízí jak přepínací tlačítko, tak i možnost ovládání prostřednictvím klávesových zkratek) a konečně také nabídkou podporovaných portů. U portů se chvíli zastavme: zatímco základní výbava vyžaduje podporu pro klávesnici, myš a monitor, lepší modely pak mohou sdílet také zvukové vstupy a výstupy. A právě do této kategorie patří přepínač CS62D společnosti Aten.

Rozumí si se zvukem

Aten patří mezi nejznámější značky konzolových přepínačů, testovaný dvouportový model míří především do domácností. Samotný KVM přepínač je integrován s kabely, nemusí (a vinou tlustých kabelů vlastně ani nemůže) tak zabírat místo na pracovní ploše stolu. Výrobce s tím počítal a proto je součástí balení malý dálkový ovladač umístěný na dvoumetrovém kabelu, který můžete snadno umístit na dobře dostupné místo a jeho prostřednictvím pak jednotlivé vstupy přepínat. Dálkový ovladač obsahuje kromě talčítka pro přepínání také dvojici světelných diod informujících o tom, který počítač právě ovládáte. Kabel ovladače je zakončen konektorem a lze jej tedy od přepínače zcela odpojit.

Detail dálkového ovládání

Model CS62D je určen pro propojení digitálního videosignálu s využitím DVI konektorů, pro připojení klávesnice a myši jsou použity standardní PS/2 konektory. Pokud máte počítač nebo monitor vybaven jinými porty, nemusíte zoufat - výrobce nabízí v rámci stejné řady také obdobný model vybavený analogovými D-SUB konektory a / nebo porty pro použití USB myší nebo klávesnic.

Zacílení modelu CS62D domácností napovídá především multimediální výbava. Své pracoviště můžete vybavit také soustavou reproduktorů i mikrofonem a díky odpovídajícím kabelům je můžete propojit s oběma počítači. Je skvělé, když obsluha obou počítačů může i v uspořádání s jediným monitorem využívat všechny multimediální funkce počítačů včetně tolik oblíbené internetové telefonie. 

Detail konektorů

Tlačítkem i klávesnicí

Instalace konzolového přepínače je díky napevno integrovaným kabelům snadná a překvapivě nejzdlouhavější částí je odpojení stávající kabeláže a odstěhování druhého, nyní již nepotřebného, monitoru. Při vypnutých počítačích celou sestavu propojíte (konektory jsou značeny, takže se není možné splést) a spustíte jeden z počítačů. Přepínač je napájen z připojených PS/2 portů a je tedy okamžitě připraven pracovat. V pravidelných intervalech kontroluje signál na výstupech z grafické karty obou počítačů a automaticky přepne řízení na ten z nich, který bude zapnut jako první. Po úspěšném nastartování prvního počítače a prověření, zda všechny periferie pracují správně, přepněte tlačítkem na dálkovém ovládání na druhý vstup a zapněte i druhý počítač. Opět ověřte, zda vše funguje správně.

 

Tělo KVM přepínače

Nyní již můžete s počítači pracovat tak, jak jste zvyklí. Mezi oběma počítači můžete přepínat jak prostřednictvím tlačítka, tak i klávesovou zkratkou. Je to opravdu návykové - stačí pouze dvakrát po sobě stisknout klávesu Scroll Lock (také ji využijete prvně v životě?), poté klávesu Enter a jste na druhém počítači. Opakujte totéž a jste na prvním počítači. A tak můžete pokračovat podle libosti a volného času. Klávesových zkratek podporuje Aten CS62D daleko více (například vypnutí automatické detekce),  jejich popis najdete v přikládaném uživatelském manuálu.

Verdikt

Konzolový přepínač Aten CS62D je jednoduché, a přesto užitečné zařízení. Je ideální do domácností, kde mají dva členové rodiny vlastní počítače, ale například z prostorových důvodů sdílí jedno jediné pracoviště, na kterém se podle potřeby střídají. S použitím KVM přepínače mohou ušetřit jednu sadu periferií bez toho, aby byli při samotné práci se svým počítačem omezeni. Testovaný přepínač fungoval po celou dobu testu na výbornou a velmi těžko budu hledat jeho slabiny. Je to zkrátka zařízení, na které můžete zapomenout a ono bude vždy spolehlivě fungovat.

Fotogalerie

Přepínač Aten CS62D

Prodejní balení

Dálkové ovládání

Detail stavových LED

Detail dálkového ovládání

Propojovací kabel s konektorem

Detail konektorů

Prodejní balení

Tělo KVM přepínače

Úvodní strana manuálu

Popis ovládacích prvků

Průvodce zapojením

Přehled klávesových zkratek

Přehled klávesových zkratek

 

Základní vlastnosti

Aten CS62D

dvouportový konzolový přepínač

2 650 Kč

Rozměry [mm]
85 × 34 × 21
Hmotnost [g]
620
Počet podporovaných počítačů
2
Volba zdroje
ano, klávesovými zkratkami nebo tlačítkem
Výhody
  • snadná instalace
  • podpora audia

Nevýhody

  • cena

Dálkové ovládání
ano, kabelové
Porty
1× DVI, 2× PS/2, 2× 3.5 mm jack
Délka kabelů [m]
1.2, 0.2, 0.6
Maximální rozlišení
1 600 × 1 200 bodů, 60 Hz