Hlavní navigace

Dveře BitTorrentu v prohlížečích se otevírají, LibTorrent podporuje WebTorrent

16. 7. 2020

Sdílet

Pokud jste vyrostli ve světě, kde decentralizované distribuci obsahu kraluje výměnná síť BitTorrent, možná ještě nejste plně naladěni na to, že se výměnné sítě částečně přesouvají do prohlížečů. Původní BitTorrent nicméně v prohlížeči neběží, a proto před více než šesti lety vznikla alternativa pod názvem WebTorrent. Udržuje kompatibilitu s klasickou sítí BitTorrent tak, že používá stejný komunikační protokol, ale jinou přenosovou technologii. Specificky se opírá o WebRTC, zatímco BitTorrent o TCP/UDP. Proto spolu dvě sítě založené na stejné technologii nemohou komunikovat. Tvůrčí tým WebTorrentu to řeší klientem po tradiční počítače, který slouží jako pomyslný most a propojuje oba světy.

BitTorrent a WebTorrent

Pro obě sítě nakonec bylo výhodnější, aby hybridních klientů existovalo více. Neznamená to ale, že WebTorrent nestojí na svébytné myšlence – protože funguje v prohlížeči, může na něm být stavěn skutečně decentralizovaný web.

Jak si všiml TorrentFreak, tradiční klienty pro BitTorrent s mladším WebTorrentem nově propojuje LibTorrent. Jedná se o implementaci BitTorrentu, jež se chlubí otevřeným zdrojovým kódem. Primární je ovšem to, že ji používá řada více či méně známých klientů. Jména jako qBittorrent, Deluge nebo Miro vám jistě nebudou neznámá. Kompatibilita na straně knihovny LibTorrent by tak mohla mít relativně významný dopad.

KL24

Již dříve podporu pro WebTorrent nabídl například prohlížeč Brave, ale také tradiční desktopový klient a dnes už mrtvý Vuze.

Zdroje: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?