Hlavní navigace

Dvoje čipsy a sopečná voda pro agenty. AMD už zve k uvedení Radeonu R9 295X2

21. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když AMD minulý týden rozeslalo vybraným novinářům dopisy s heslem „2 is better than 1“, jen málokdo zapochyboval o tom, že se za touto akcí skrývá něco jiného, než blížící se uvedení duální grafické karty založené na dvou čipech Hawaii. Pro nevěřící Tomáše (a větší efekt) teď AMD v tomto nevážném „píár“ pokračuje a existenci takového Radeonu už asi definitivně potvrzuje. Nová várka zásilek už je bohatější na informace – byť opět podané poněkud alegoricky a v humorném (či ztřeštěném?) duchu.

Novinářům tentokrát přišel balíček s dopisem a také drobným ale výmluvným občerstvením. To tvoří pár balení brambůrků, pochopitelně opatřený sloganem „dva jsou lepší než jeden“. Čipsy nejsou v propagaci AMD novinkou (viz poťouchlou akci firmy během IDF 2013), zato láhev minerálky Waiakea ano. Stejně jako dvojitá dávka „chips“ má ale i tento chod symbolický význam: tato voda pochází ze sopečných pramenů na Havajském souostroví. Že zřejmě jde o odkaz na GPU Hawaii, patřící do generace označené kódovým jménem Volcanic Islands, asi ani nemusím dodávat.

2 jsou lepší než 1 podruhé:

Co má AMD na srdci, vyjadřují dvoje čipsy a vulkanická minerálka. Z Havaje
Co má AMD na srdci, vyjadřují dvoje čipsy a vulkanická minerálka. Z Havaje

Spolu s touto symbolickou svačinkou poslalo AMD tentokrát i dopis, který v žertování pokračuje. Je stylizován jako pozvání tajného agenta na konspirativní schůzku, na níž se má „dozvědět vše potřebné“, pochopitelně pod NDA. „Agenti“ z různých webů, kteří tuto pozvánku dostali, bohužel svědomitě skryli část, upřesňující datum a místo slíbeného briefingu. Nemůžeme tak na jejím základě hádat, kdy by se uvedení duálního Radeonu (který údajně ponese označení R9 295X2 a také hybridní chlazení) mohlo odehrát.

V poznámce na dopisu, který dostal Anshel Sag z Bright Side Of News* se nicméně zmiňuje datum 25. či 26. března (marca); v tuto dobu pořádá Nvidia svou akci GPU Technology Conference, a uvedení Radeonu R9 295X2 ve stejném čase by bylo stylově diverzní. Joel Hruska z webu ExtremeTech nicméně dostal pro změnu dopis slibující telefonický kontakt 28. března, takže příchod karty na trh zřejmě nastane až poté.

Dopis zve novináře-agenty k briefingu. Autodestrukce papíru ale údajně nefungovala
Dopis zve novináře-agenty k briefingu. Autodestrukce papíru ale údajně nefungovala

V galerii si můžete celý dopis prohlédnout a přečíst. Pokud vás zajímá, co sděluje nápis „Melius est ergo duos esse simul quam“ okolo loga s dvouhlavým drakem, nejde opět o nic jiného, než o ono „dva jsou lepší než jeden“ latinsky. Jak upozorňuje server AnandTech, jedná se ve skutečnosti o citát z Bible, a sice verš 4,9 z knihy Kazatel (slovy českého ekumenického překladu: „Lépe dvěma než jednomu …“).

 

KL24

To, čeho budou pozvaní novináři svědky, má být slovy AMD nesrovnatelné s čímkoliv jiným. Zda se ale v podobných superlativech do dějin zapíše i Radeon R9 295X2, to zatím pochopitelně nevíme. Doufejme, že karta nebude takto unikátní zejména ve spotřebě, která asi vzhledem k přítomnosti dvou čipů Hawaii nízká nebude.

Zdroj: AnandTech, Bright Side Of News*

Byl pro vás článek přínosný?