Hlavní navigace

Dvojice Radeonů HD 7950 pod taktovkou PowerColoru

1. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konci ledna představený Radeon HD 7950 doplnil vlajkovou loď grafické divize AMD, Radeon HD 7970, který se již nějakou dobu prodává. Standardní HD 7950 je osazena jádrem Tahiti se 1792 aktivními stream procesory, jež pracují na frekvenci 800 MHz. Grafická paměť má pak velikost 3 GB, efektivní tak 5 GHz a je s jádrem propojena 384bitovou sběrnicí. Neměli byste přehlédnout test referenčního Radeonu HD 7950, který jsme měli možnost otestovat.

První model je v podstatě referenční, alespoň co se technických specifikací týče. Jediným rozdílem je chladič s centrálně umístěným ventilátorem. Bohužel výrobce neuvádí hlučnost tohoto chladiče, ale pravděpodobně se příliš nebude lišit od původního chladiče s radiálním ventilátorem.

Verze PCS+ je poněkud zajímavější. Jádro je již z výroby přetaktováno na 880 MHz, ale takt pamětí zůstal bohužel nezměněn. Karta je vybavena chladičem s dvojicí 92nm ventilátorů, které ofukují pasiv protkaný trojicí 8mm heatpipe odvádějící teplo z měděné základny. Výrobce uvádí, že tento systém chlazení dokáže snížit teploty až o 15 % a zároveň je tišší o 20 % oproti referenčnímu řešení.

Co se technologií týče, můžete se těšit na AMD Eyefinity 2.0, HD3D či AMD PowerTune. Zajímavou možností je také zapnutí AMD App Acceleration, což umožní běh některých výpočetních úloh procesoru na grafickém čipu. Obě karty disponují dvěma mini DisplayPorty, HDMI a dvěma konektory DVI-I.

Dvojice Radeonů HD 7950 od Sapphire. Zdroj: Sapphire

KL24

Jistě si povšimnete, že obě karty jsou velmi podobné modelům z od společnosti Sapphire. Můžeme tedy očekávat i podobný rozsah cen, přestože PowerColor oficiálně ceny těchto karet neuvedl. Model s referenčními takty a centrálně umístěným ventilátorem od společnosti Sapphire se u nás prodává okolo deseti a půl tisíce korun, zatímco přetaktovaná edice s téměř totožným chladičem se prodává zhruba o sedm stovek dráž. U karet od společnosti PowerColor tedy očekáváme podobné, spíše však o něco vyšší ceny.

Zdroj: Softpedia, PowrColor 1, 2, TZ

Byl pro vás článek přínosný?