Hlavní navigace

Dvoujádrové VIA Nano příští rok?

19. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zajímavou zprávu včera přinesl server DigiTimes, s odvoláním na čínské Economic Daily News. Přestože je to teprve pár týdnů, co VIA vydala nové procesory Nano s jádrem Isaiah, prý se již pilně pracuje na dvoujádrových variantách, kterých bychom se měli dočkat již v první polovině příštího roku.

Jádro Isaiah je vyráběno 65nm postupem u Fujitsu. Výrobu dvoujádra ale údajně VIA plánuje svěřit Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a rovnou přitom přejít na novější výrobní postup, konkrétně 45nm. VIA evidentně nečiní problém přizpůsobit se různým výrobním procesům. Procesory předchozí generace (C7) se vyrábí v továrnách IBM 90nm postupem s využitím SOI.

Intel podle všeho taktéž chystá dvoujádrový procesor na bázi Atomu, toho se ale pravděpodobně dočkáme dříve než dvoujádra od VIA. Nicméně to konečně vypadá, že po dlouhé době může VIA Intelu konkurovat, byť v malém segmentu trhu. Také AMD chce oslovit výrobce levných subnotebooků, zastaralá architektura K8 se ale nemůže pochlubit nízkou spotřebou Atomu, ani vyspělými technologiemi řízení spotřeby procesorů VIA.

Zdroj: DigiTimes

Autor článku