Hlavní navigace

Dvousimkáče: Velký test LTE smartphonů pro dvě SIM

17. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod do testu

Smartphone se dvěma sloty na SIM karty (neboli dualSIM) má řadu výhod. Zkuste si je představit: máte služební číslo, ale nechcete s sebou nosit dva telefony. Nebo využíváte levné volání z jednoho tarifu, ale levná data z jiného. Na dovolené se mnohdy vyplatí koupit předplacenku místního operátora a mít data v ceně jednoho Karlovačka než platit drahý roaming. Nebo prostě potřebujete být na síti dvou operátorů. DualSIM v telefonu je výhra – i když jej třeba zatím nevyužijete, jednou možná ano. V telefonu nepřekáží ani jej výrazně nezdražuje, jen ten výběr je poněkud slabší.

Smartphony pro dvě SIM karty nekoupíte u operátorů, neboť není v jejich zájmu, abyste využívali služeb konkurence nebo šetřili využíváním dvou tarifů. DualSIM tak koupíte jen v běžné obchodní síti a za nedotované ceny.

Důležité kmitočty LTE

U LTE nás nejvíce zajímají podporované frekvence. Rychlá data totiž fungují ve více kmitočtových pásmech, pro Česko je jich relevantních pět, ostatní se mohou hodit v zahraničí. LTE nevyužijete s virtuálním operátorem, musíte mít O2, T-Mobile nebo Vodafone.

Nejdůležitější frekvence jsou 800 a 1800 MHz, na kterých u nás LTE běží na většině území. Pro zákazníky Vodafonu je důležitá ještě frekvence 900 MHz, ze které sice pomalu přechází, ale bude to trvat ještě dlouho. Na 2100 MHz potom běží LTE Vodafonu v několika menších městech a 2600 MHz mají všichni operátoři zarezervované a možná na nich spustí LTE v budoucnu.

Zásadní frekvence jsou tedy 800 a 1800 MHz (ani na nich nefungují úplně všechny u nás prodávané telefony), pro Vodafone pak ještě navíc 900 a 2100 MHz. LTE je důležité, neboť pokrytí 3G se již rozšiřovat nebude a na EDGE nechce nikdo dobrovolně být ani pět minut.

Slot pro druhou SIM

Častěji se s touto vymožeností setkáte u čínských značek, u nichž je politika „všechny telefony podporují dvě SIM“ skoro samozřejmostí a už se objevily dokonce telefony s podporu tří SIM karet.

Obecně je dualSIM úplně běžný telefon, který má místo jedné rádiové části s jedním slotem pro SIM rovnou dvě. V telefonu jsou označené jako SIM1 a SIM2 a většinou si nejsou rovnocenné. Ač fungují obě současně, na primární SIM můžete využívat všech služeb i rychlých dat, ale sekundární SIM nabídne často jen volání nebo pomalá data 2G.

 

Do testu se nakonec dostaly téměř všechny prodávané smartphony. Celkem dvanáct značek reprezentuje jak značkové výrobce, tak ty méně známé, jelikož těch značkových zase tolik není. Někteří zcela chybí, protože možná dělají LTE telefony a možná i mají sloty na dvě SIM, ale ne v jednom zařízení. Chybí proto například HTC, LG, Honor a Sony (ta sice vhodný telefon má, ale jen drahou Xperii Z). Jako strop jsme zvolili 8000 Kč, ale nejbližší dražší vhodný smartphone (Lenovo Vibe Shot) stejně stojí kolem 11 000 Kč, a pak až zmíněná Xperia Z.

Do testu by se podle nabídky e-shopů hodily ještě telefony značek Dodgee F3, Allview nebo Aligator, nicméně pamatujte, že svou značku telefonů s Androidem si dnes může udělat každý, v Číně mu ji sestaví, natisknou jím zaslané logo a celou paletu máte doma relativně brzy. O výrobci telefonu je dobré si alespoň něco zjistit, zvlášť když jste o něm nikdy ani neslyšeli.

Druhá SIM jako kapesní modem

Dostat do telefonu signál z druhé SIM lze i jinak – pořízením kapesního LTE modemu. Nebývá u něj problém s podporou frekvencí a využijete jej i pro více lidí. Nevýhodou je, že máte další zařízení, které je nutné občas dobíjet, a nezavoláte si z něj. Slouží jen pro data. LTE modem ale může být pro některé uživatele vhodnější volbou.

LTE modem od Samsungu

 

Jak jsme testovali: výkon, výdrž, displej

Polovina telefonů má čipset od Qualcommu, druhá má čínský Mediatek a Huawei svůj Kirin. Obecně je Mediatek horší volba, ale není to tak jednoznačné a v poslední době má i Mediatek kvalitní čipy. Vše podstatné najdete v přehledné tabulce.

Výkon

Tím hlavním benchmarkem je PCMark, který doplňuje Antutu. Herní výkon měříme 3DMarkem, v tomto případě scénářem Ice Storm Extreme. Ten doplňuje GPU Benchmark, který běží na enginu Unity, jež je základem mnoha dnešních mobilních her. K výkonu patří i velikost operační paměti; za standard se dnes považují 2 GB.

Výdrž

Pro změření výdrže využívám vestavěný test v PCMarku, poté pouštím ve smyčce 1080p film v aplikaci MX Player až do vypnutí telefonu. Následuje test rychlosti dobíjení, ve kterém měřím, na jakou kapacitu se telefon nabije během jedné hodiny. Mějte prosím na paměti, že toto číslo závisí také na kapacitě akumulátoru.

Displej

Kromě obligátního rozlišení a typu displeje (do testu bych stejně telefony s TN displeji vůbec nevzal) využívám kolorimetrickou sondu. Rozsah jasu by měl být co největší – minimální hodnota znamená pohodlné čtení večer v posteli, maximální zase na ostrém sluníčku. Oboje však souvisí také s kontrastem, který se se změnou jasu také může měnit.

Pomyslnou střední hodnotou jasu je u mobilů 240 cd/m² (dvojnásobek než u monitorů), při kterém měříme výdrž (většina redakcí měří chybně při 50 %, což má ale každý telefon při jiném jasu) a také hodnotu černé (čím méně, tím víc je černá opravdu černá, ovšem ideální černé dosahují jen displeje typu SuperAMOLED).

Následuje změření barevné odchylky pro barvy RGBCMY, bílé a šedé, ze kterých spočítám průměrnou odchylku. Zase platí čím méně tím lépe, přičemž pod hodnotu 5 dE lze displej považovat za kvalitní. Z těchto hodnot jsem schopný vyměřit pokrytí barevného prostoru a porovnat jej s „ideálním“ sRGB.

Provedení

Telefony jsou si podobné a ve všech je Android, čím je tedy dále odlišit? Kontroluji několik důležitých prvků a prvním z nich je velikost. Výrobce třeba uvádí velikost 5", což je ale jen úhlopříčka displeje. Samotný telefon je větší a jednotlivé značky se velmi liší.

To „zbytečné“ šasi okolo by mělo být co nejmenší. Změřil jsem velikost telefonu v palcích a spočítal, kolik procent přední strany zabírá displej (a kolik je tedy nevyužito a jen vám trhá kapsu). Vliv na to má i typ tlačítek. Častěji se setkáte s virtuálními tlačítky v displeji, ale mnoho telefonů má senzorová tlačítka pod displejem (a taková jsou zase nejlepší podsvícená).

Zajímá nás přítomnost indikační diody, na které někteří nesmyslně šetří, či schopnost vypnout zvuk závěrky fotoaparátu. Hlasité „cvak“ se prostě vždycky nehodí (alespoň ze strany fotografa, fotografovaní to naopak mnohdy ocení).

Úložiště

Slot na paměťovou kartu má sice většina telefonů, ale interní paměť je interní paměť. Její kapacita je ve skutečnosti menší, než udává výrobce, protože kus z ní zabírá operační systém. Změřil jsem rychlost nahrávání dat přes microUSB, zjistil podporu USB Mass Storage i USB OTG. Druhá jmenovaná funkce vám umožní nejen připojovat k telefonu externí disky, ale využít jej i jako občasnou powerbanku. Akorát nový oboustranný USB-C v testu bohužel ještě žádný telefon nemá, i když u Xiaomi se už blýská na modernější časy.

Bezdrátové sítě

Zjistili jsme, jak spolu fungují obě SIM karty a jaké podporují LTE frekvence. Jakmile uvidíte u telefonu Wi-Fi standardu 802.11ac, berte ho, jelikož na Wi-Fi je smartphone často většinu svého života. Rychlá Wi-Fi je ale pořád vzácnost. Zato Bluetooth je samozřejmostí, pouze NFC nabídne v testu jen jediný telefon.

LTE

Do všech telefonů jsem dal SIM karty Vodafonu a T-Mobilu a vyzkoušel schopnost využívat obě sítě. Na příjmu můžete být na obou číslech současně, ale data budete mít aktivní vždy jen z jedné karty. Mezi nimi se lze přepínat, ale některé telefony (Leagoo) mají sloty označené jako 4G a GSM. I v něm ale funguje přepínání sítí, i když to vypadá, že SIM pro data musíte dát do konkrétního slotu.

 

 

1. Asus ZenFone 2 Laser (ZE500KL)

Telefony od Asusu se vyznačují kulatými hliníkovými zády imitující broušený hliník, což je poznávací znamení i jiných výrobků Asusu a nutno říct, že to vypadá hezky. Těžko se pozná, že nejde o kov. Jediným vhodným modelem Asusu do testu je ZenFone 2 Laser, jelikož v sobě kombinuje LTE i podporu dvou SIM.


 

Existuje i (u nás neprodávaná) varianta s 8GB úložištěm, testovaný ZenFone má 16 GB. Odemykací tlačítko je netradičně nahoře uprostřed a kolébkový ovladač na zádech. Boky jsou zcela holé. Nabíjecí microUSB na spodní straně je na desce osazené obráceně.


 Prostředí Androidu
 

ZenFone je v základu v tzv. normálním režimu, který má ale kromě nižšího výkonu také snížený maximální jas. Vyplatí se hned přepnout na režim Výkon (ve kterém jsme také testovali). Horní lišta obsahuje užitečnou funkci filtr modrého světla pro šetrnější čtení za špatného osvětlení.


 
 

Nadstavba je povedená, správce aplikací používá složky a umí i větší mřížku 5×5 ikon. To samé i na ploše, takže již od Asusu máte celkem šikovný launcher. ZenFone se dá ovládat v rukavicích. Senzorová tlačítka bohužel nejsou podsvícená, i tak jsou ale poměrně kontrastní. Displej má věrné barvy, jen kontrast mohl být ještě lepší. Fotoaparát má šikovné prostředí a dovolí vypnout zvuk závěrky. Fotografie jsou nejlepší v testu.


 Kvalita barev displeje
 

Pod odnímatelným krytem jsou sloty na microSD a dvě microSIM. Zadávání PINu pro obě SIM je jednoznačné. Mezi kartami lze přepínat, která bude fungovat na data a ta aktivní je v liště označena zeleně. ZenFone čitelně zobrazí, na kterou SIM vám někdo volá. A když jedna SIM nebude k dispozici, může být příchozí hovor přijat druhou. ZenFone 2 Laser je kvalitní smartphone s plnou podporou LTE a s příslibem aktualizace na Android 6. Pořídíte jej ve třech barevných variantách (černá, zlatá, červená). Zasloužený vítěz testu.

 

Asus ZenFone 2 Laser (ZE500KL)
zapůjčil
odkaz www.asus.cz
zahájení prodeje srpen 2015
výkon  
PCMark (Work) 3 551 bodů
Antutu 5 22 408 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 2 625 bodů
GPU Benchmark 13 308 bodů
akumulátor  
PCMark (Battery) 5:58 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 7:52 h
rychlost nabíjení za 60 minut 58 %
kapacita akumulátoru 2 070 mAh / 7,8 Wh / výměnný
nabíječka 1 A
displej  
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 4
automatický jas ano
rozsah jasu 23 až 448 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,291 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 813:1 až 830:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
4,6 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
6,5 dE
provedení  
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,37" / 66,4 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorové, nepodsvícené
formát videa Full HD 30fps MP4
rozložení klávesnice QWERTY i QWERTZ
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 10,2 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 27 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass, Baidou
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Qualcomm Snapdragon 410
CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53
GPU Adreno 306
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2070 mAh
rozměry 144 × 72 × 10,5 mm / 143 g
OS Android 5.0.2
cena 5490 Kč
Graf ceny produktu Asus ZenFone 2 Laser ZE500KL 16GB poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

2. Huawei P8 Lite

U Huawei je výběr jasný. P8 Lite jako odlehčená a cenově dostupná verze luxusnějšího P8 používá osmijádrový Kirin 620 vlastní výroby. P8 Lite je sice na rozdíl od P8 plastový, ale v ruce působí i tak velmi kvalitním dojmem, možná nejlepším v celém testu.


 
 

Můžete jej mít v barvě černé, bílé nebo zlaté a vždy se 16GB úložištěm. Huawei má jako jediný v testu čip NFC. Displej ve vypnutém stavu vypadá velký, ve skutečnosti ale až k okrajům nezabíhá a je kolem něj ještě trochu černého okraje. P8 Lite je v ruce příjemný a působí tenčí než ve skutečnosti. Dvě mřížky reproduktorů na spodní straně neznamenají stereo, jedna z nich je jen na okrasu.


 Prostředí Androidu
 

Odemykací tlačítko i hlasitost jsou zpracovány velmi dobře a s příjemnou odezvou. Pokud na displeji přejedete prstem zespodu, dostanete se k rychlým přepínačům (kalkulačka, světlo) jako na iPhonu. Barevné podání má také velmi dobré, horší je to s kontrastem a hlavně světlou černou.

Nadstavba od Huawei je povedená a s řadou pěkných grafických efektů. Horní lišta je rozdělená na část notifikační a na přepínače, které – pokud žádné notifikace nemáte – se zobrazí rovnou. Můžete zde vypnout název operátora či zapnout zobrazování rychlosti sítě.


 Kvalita barev displeje
 

Fotografie jsou podobně kvalitní jako u ZenFonu, jen s mírně slabší kresbou. Výkon osmijádra je jeden z nejvyšších, slabší je to ale s výdrží, která v reálu znamená nejvýše jeden den. A přestože má Huawei silnou 2A nabíječku, rychlost nabíjení je stejná jako u ostatních.

Tělo není rozebíratelné, na pravém boku jsou dva šuplíky. Jeden slouží vždy na microSIM, u druhého si můžete vybrat, zda vložíte druhou microSIM, nebo paměťovou kartu. Oboje nejde. Huawei zobrazuje jména obou operátorů v liště nad sebou zmenšeně. LTE lze mezi oběma kartami přepínat.

 

Huawei P8 Lite (ALE-L21)
zapůjčil
odkaz www.huawei.cz
zahájení prodeje duben 2015
výkon
PCMark (Work) 3 745 bodů
Antutu 5 33 706 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 4 127 bodů
GPU Benchmark 12 237 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 4:27 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 5:25 h
rychlost nabíjení za 60 minut 47 %
kapacita akumulátoru 2 200 mAh / 8,4 Wh / nevýměnný
nabíječka 2 A
displej
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
automatický jas ano
rozsah jasu 10 až 362 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,341 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 808:1 až 685:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
6,1 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
8,6 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,32" / 68 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek virtuální
formát videa Full HD 30fps MP4
rozložení klávesnice QWERTY i QWERTZ
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 10,3 GB
podpora USB OTG, Mass Storage ne
slot na paměťovou kartu microSD (jen místo druhé SIM)
rychlost nahrávání přes USB 37 MB/s
bezdrátové sítě
SIM microSIM a nanoSIM
LTE frekvence 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC NFC
parametry
displej 5"
chipset HiSilicon Kirin 620
CPU Octa-core 1.2 GHz Cortex-A53
GPU Mali 450 MP
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2200 mAh
rozměry 143 × 70 × 7,7 mm / 136 g
OS Android 5.0.1
cena 6490 Kč
Graf ceny produktu Huawei P8 Lite poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

 

3. Lenovo Vibe P1m

Lenovo má na trhu dvousimkových smartphonů s podporou LTE nejvíce a my jsme vyzkoušeli tři nejzajímavější: Lenovo S60, P70 a nový Vibe P1m. Nejlevnější z nich je S60 a paradoxně má Qualcomm, zatímco dražší modely mají jen Mediatek.


 Na levém boku je přepínač úsporného režimu
 

Lenovo S60 mohlo nabídnout tenké tělo, displej s kvalitním podáním černé a vysokým kontrastem. Jenže má pouze 3,9 GB uživatelské paměti (z 8 GB), což je opravdu hodně málo. To Lenovo P70 je příjemný telefon s velkou kapacitou akumulátoru a velmi výkonným GPU Mali T760. Pro herní účely se mu vyrovná snad jen THL 2015.


 Prostředí Androidu | Tmavý displej v úsporném režimu
 

Jako nejlepší Lenovo jsem vybral Vibe P1m, který snad jako první smartphone od Lenova už má kompletní LTE včetně 900 MHz a navíc jednu specialitku.

Vibe P1m je lehce odolný telefon (spíše jen díky zesílené konstrukci). Na tloušťku má přes devět milimetrů, což se ale vzhledem k obří 4 000mAh baterii dá odpustit. Výdrž se pohybuje podobně jako u Oukitelu K4000 okolo 12 hodin plného zatížení. Díky silné nabíječce se za hodinu dostanete na 43 %. Nevýhodou je slabší displej s méně přesným podáním barev a slabším kontrastem.

Lenovo má na každém svém telefonu Android s úplně jinými možnostmi, nečekejte žádné sjednocující prostředí. U P1m tak třeba nemůžete zapnout trvalé podsvícení senzorových tlačítek, ale u P70 ano.

Vibe P1m ovšem neumí pořizovat hezké fotografie a video v základu natáčí jen 720p (lze přepnout na Full HD) a ve formátu 3GP. Fotografie mají žlutý nádech a slabší barvy. Pro natáčení videa je u Lenova mnohem vhodnější model S60. Pod odnímatelným krytem je akumulátor, který nelze vyjmout bez ztráty záruky (stejné u P70). LTE může na střídačku fungovat v obou slotech.


 Kvalita barev displeje
 

Specialitou u P1m je přepínač na levém boku, který telefon přepne do úsporného módu. V něm se vypne většina aplikací, zůstane jedna plocha s hodinami, voláním, smskami, kalkulačkou a možností spustit prohlížeč. Výdrž se zvýší několikanásobně.

 

Lenovo Vibe P1m
zapůjčil
odkaz www.lenovo.cz
zahájení prodeje listopad 2015
výkon
PCMark (Work) 2 904 bodů
Antutu 5 19 719 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 2 002 bodů
GPU Benchmark 12 740 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 9:21 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 12:55 h
rychlost nabíjení za 60 minut 43 %
kapacita akumulátoru 4 000 mAh / 15,2 Wh / nevýměnný
nabíječka 2 A
displej
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
automatický jas ano
rozsah jasu 10 až 330 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,305 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 747:1 až 795:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
7,7 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
12,6 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,28" / 67,4 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorová, podsvícená
formát videa 720p 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY až jako vlastní styl zadávání)
procenta akumulátoru ano, v ikonce
úložiště
velikost úložiště 11,2 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 20 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6735P
CPU Quad-core 1.0 GHz
GPU Mali T720
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
akumulátor 4000 mAh
rozměry 141 × 72 × 9,3 mm / 155 g
OS Android 5.1
cena 5499 Kč
Graf ceny produktu Lenovo VIBE P1m Dual SIM poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

4. Samsung Galaxy J5 Duos (SM-J500F)

Samsung má v nabídce dva vhodné modely. Galaxy J5 můžete mít v bílé, černé nebo zlaté a Alza k telefonu dává zdarma 16GB microSD. Existuje samozřejmě i singleSIM varianta (bez Duos v názvu) za stejnou cenu, která se liší tím, že má NFC.


 
 

Výkon zajišťuje Qualcomm Snapdragon 410 a netradičních 1,5 GB paměti. Slabinou je 8GB úložiště, což v praxi znamená pouze 4,6 GB volných pro vás. Ač některé zdroje uvádí i 16 GB, u nás je v prodeji jen 8GB varianta.


 Prostředí Androidu
 

Galaxy J5 má výměnný akumulátor o kapacitě 2 600 mAh, pod krytem jsou také sloty. Jeden je společný pro SIM a microSD kartu (dáte je nad sebe), druhý pro druhou SIM. V horní liště snadno zvolíte tu primární.

Samsung má jako jediný v testu displej typu SuperAMOLED, což znamená nekonečný kontrast a skvělé podání černé. Jelikož v barevné věrnosti není horší než ostatní, displej chválíme. Postrádá však automatickou volbu jasu, místo toho nabízí režim Venku, který zvýší jas displeje z nejvyšších 370 cd/m² na 534 cd/m². Takto silně ale dokáže svítit po dobu nejvýše 15 minut, nebo dokud se nevypne displej. Některé jiné telefony ale dokážou svítit ještě víc a bez omezení.

Nadstavba TouchWiz byla vždy trochu jiným Androidem. Na klávesnici například nenastavíte rozložení QWERTY, nedá se ztlumit zvuk fotoaparátu a chybí indikační dioda. Při kopírování filmů přes USB rozhraní Samsung jako jediný nabídne konverzi. Ta je ale zbytečná a kvalitu videa by jen zhoršila, takže ji ignorujte.


 Kvalita barev displeje
 

Fotky dělá Samsung pěkné, chybí mu jen režim HDR, ale i na automatiku jsou stíny dobře prosvětlené. Kvůli malé paměti, chybějícímu automatickému jasu i indikační diodě bych raději zvolil Galaxy A3 Duos (SM-A300FZKDETL), který za 6 900 Kč zase o tolik dražší není, a navíc s ním získáte kompaktnější velikost 4,5" a reprezentativní hliníkové provedení.

 

Samsung Galaxy J5 Duos (SM-J500F)
zapůjčil
odkaz www.samsung.cz
zahájení prodeje listopad 2015
výkon
PCMark (Work) 3 844 bodů
Antutu 5 20 833 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 2 546 bodů
GPU Benchmark 14 583 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 5:27 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 7:35 h
rychlost nabíjení za 60 minut 40 %
kapacita akumulátoru 2 600 mAh / 9,9 Wh / výměnný
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení SuperAMOLED, 720 × 1 280 px
ochrana displeje
automatický jas ne
rozsah jasu 4 až 370 cd/m²
(režim venku 534 cd/m²)
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) nekonečno
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
7,6 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
10,6 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,32" / 66,8 %
indikační dioda nemá
vypnutí zvuku závěrky ne, jen ztlumením
telefonu
provedení tlačítek senzorová, prostřední
fyzické
formát videa Full HD 30fps MP4
rozložení klávesnice pouze QWERTZ
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 4,6 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 28 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 850 / 900 / 1 800 /
2 100 / 2 600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass, Baidou
Bluetooth Bluetooth 4.
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Qualcomm Snapdragon 410
CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53
GPU Adreno 306
RAM 1,5 GB
úložiště 8 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2600 mAh
rozměry 142 × 72 × 7,9 mm / 146 g
OS Android 5.1.1
cena 5490 Kč
Graf ceny produktu Samsung Galaxy J5 J500 Dual SIM poskytuje server Heureka.cz

 

 

5. Acer Liquid Z530

Acer pomalu doprodává starší a dražší modely Liquid Jade, a tak se v testu může blýsknout levnějším Liquidem Z530. Ten obsahuje některé zajímavé designové prvky, například odemykací tlačítko a napájecí microUSB jsou v protějších rozích a mírně vychýlené. Na zadní straně to zase vypadá na dva fotoaparáty (nahoře i dole), ale ten dolní je ve skutečnosti mřížka fotoaparátu. Z530 si s vámi opticky hraje.


 
 

Na výběr máte mezi černou a bílou variantou a 16 nebo 8GB úložištěm, přičemž určitě berte větší. Ušetřená pětistovka za malé úložiště nestojí. My jsme testovali Z530 s 16 GB. Zpracování působí plastově, ale slícování je přesné. Zadní kryt lze odcvaknout a dostanete se ke slotům na dvě microSIM a jednu microSD kartu.


 Prostředí Androidu
 

Procesorem je Mediatek MT6735 a Acer nabídne vysoký výkon a průměrnou výdrž na akumulátor. LTE frekvence má kromě 900 MHz všechny. Displej je až na slabší podání barev velmi dobrý, s velkým rozsahem jasu i tmavou černou. Stejně jako Samsung jej ale nechrání Gorilla Glass.

Nadstavba obsahuje tzv. Left Page pro zobrazování obsahu ze sociálních sítí či kalendáře, podobně to mají i některé jiné značky. Horní lišta je trochu zbytečně rozbalovací nadvakrát, k posuvníku jasu se tak dostáváte složitěji. Zato chválím filtr modrého světla hned v přepínačích. Cinknutí při každém odemčení obrazovky je otravné, ale jde snadno vypnout.


 Kvalita barev displeje
 

Fotografie jsou lehce do žluta, s méně přesnou kresbou, ale v rámci tohoto testu stále ještě dobré. Video nahrává Acer do nevhodného formátu 3GP, ale překvapivě dobře si poradí s protisvětlem. Pod akumulátorem jsou sloty na microSIM a během přepnutí LTE se Acer vždy dotáže, zda použít LTE, nebo 3G. Pokud nepotřebujete LTE na 900 MHz, je za svou cenu Acer výhodný.

 

Acer Liquid Z530
zapůjčil
odkaz www.acer.cz
zahájení prodeje říjen 2015
výkon
PCMark (Work) 3 747 bodů
Antutu 5 27 225 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 3 218 bodů
GPU Benchmark 17 796 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 5:03 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 7:35 h
rychlost nabíjení za 60 minut 48 %
kapacita akumulátoru 2 420 mAh / 9,2 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje
automatický jas ano
rozsah jasu 15 až 333 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,144 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 914:1 až 1 665:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
9,1 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
17,2 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,36" / 67,4 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ne, jen ztlumením telefonu
provedení tlačítek virtuální
formát videa Full HD 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY až jako
vlastní styl zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 10,6 GB
podpora USB OTG, Mass Storage ne
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 27 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 850 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6735
CPU Quad-core 1.3 GHz
GPU Mali T720
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
akumulátor 2420 mAh
rozměry 144 × 70 × 8,9 mm / 145 g
OS Android 5.1
cena 4290 Kč
Graf ceny produktu Acer Liquid Z530 16GB poskytuje server Heureka.cz

 

 

6. THL 2015

THL patří mezi čínské firmy, které ale u nás mají oficiální zastoupení. Jediným vhodným modelem s podporou LTE je jejich vlajková loď THL2015. Obsahuje osmijádrový Mediatek MT6752L, se kterým má poměrně vysoký výkon i v herní oblasti. Naopak výdrž patří mezi nejslabší.


 

V obchodech je v černém a bílém provedení a vždy se 16GB úložištěm, ovšem za ne příliš nízkou cenu a zbývá z něj slabých 9,1 GB. Po prvním zapnutí máte prostředí v angličtině, do češtiny se dostanete až ručně v nastavení. Android nabídne na levém boku displeje vytahovací pás pěti rychlých voleb, horní lišta má bohužel přepínače až na druhé záložce. Je to daň za starý Android 4.


 Prostředí Androidu

 

Poměrně velké tělo má 6,4". Displej má sice rozlišení Full HD, jenže ne moc přesné barvy a i na nejnižší jas stále svítí relativně silně. Podání černé je však velmi dobré. Největší slabinou THL je ale starý Android 4.4.4. Kromě telefonu Gigabyte už mají všichni verzi 5 a Google už před časem vydal Android 6. Zamrzí také chybějící podpora LTE na 900 MHz – všichni, kdo skončili v testu před THL, ji mají.

Designově si zase tolik práce výrobce nedal, velké tělo a kryt kolem fotoaparátu moc hezky nevypadá.
Na druhou stranu působí THL aspoň trochu odolně a pod čočkou fotoaparátu je umístěná čtečka otisků. Pro odemknutí telefonu je nutné nejprve rozsvítit displej prstem a po čtečce přejet. Pouhé přiložení nestačí. Nastavit si ale můžete všech deset prstů a klidně každý na jinou funkci.

 


 Kvalita barev displeje
 

S THL 2015 moc hezké fotky nepořídíte. Nejsou úplně ostré a mají nádech do žluta. V interiéru je to paradoxně o něco lepší. Pod krytem je vyměnitelná baterie a sloty na dvě SIM karty. Jedna microSIM a druhá miniSIM (dříve standardní velikost). Opět lze nastavit, která bude sloužit na data a která na volání.


THL 2015
zapůjčil
odkaz www.thl.cz
zahájení prodeje březen 2015
výkon
PCMark (Work) 3 696 bodů
Antutu 5 40 589 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 6 526 bodů
GPU Benchmark 21 654 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 3:55 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 6:58 h
rychlost nabíjení za 60 minut 47 %
kapacita akumulátoru 2 700 mAh / 10,3 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 1 080 × 1 920 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
automatický jas ano
rozsah jasu 24 až 340 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,167 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 816:1 až 1 440:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
9,5 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
18,4 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,4" / 65,9 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorová, podsvícená
formát videa 720p 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY až
jako vlastní styl zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 9,1 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG, Mass Storage
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 37 MB/s
bezdrátové sítě
SIM microSIM a miniSIM
LTE frekvence 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6752L
CPU Octa-core 1,7 GHz
GPU Mali T760
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2700 mAh
rozměry 145 × 72 × 7,5 mm / 148 g
OS Android 4.4.4
cena 6799 Kč
Graf ceny produktu THL 2015 poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

 

7. Zopo ZP951 Speed 7

Zopo má v nabídce více možností, třeba levnější ZP530 nebo 5,2" ZP920. Náš Zopo ZP951 označený jako Speed 7 je nakonec největším smartphonem testu. Pětipalcový displej zde znamená 6,44" velké tělo (pro srovnání: Xiaomi má 6,14") a displej zabírá jen 65,8 % přední plochy telefonu (Xiaomi 71 %). V ruce tak držíte zbytečný kus telefonu navíc.


 
 

Displej má Full HD rozlišení, chrání jej Gorilla Glass, ale vedle ne úplně špatného barevného podání zamrzí svítivost na nejnižší jas. Na čtení večer v posteli tohle Zopo moc není. Navíc testovaný kus měl jeden mrtvý pixel.


 Prostředí Androidu

Výkonu se toho moc vytknout nedá, navíc zde máte nadstandardní 3 GB operační paměti. Výdrž na akumulátor je pouze průměrná, vzhledem k velkému tělu se do něj mohla vejít i pořádná baterie. Potěší indikační dioda, ale už méně fakt, že přestože má tak velké tělo, z displeje ještě kus zaberou virtuální tlačítka. Spoušť fotoaparátu navíc nejde ztlumit.

Zopo nahrává video do formátu 3GP a na rozlišení Full HD se musíte ručně přepnout. Fotografie nejsou úplně špatné, dochází jen k určitému slévání tmavých a světlých barev a v režimu HDR je fotka až nepřirozeně ostrá. Velmi širokým ohniskem zabere velkou scénu, což se dá brát jako výhoda. Fotografie za špatného světla příliš dobré nejsou.


 Kvalita barev displeje
 

Pod krytem jsou sloty na microSIM, u příchozího hovoru ale nepoznáte, na jaké číslo vám volají. V případě SIM od Vodafonu v prvním slotu nefungovalo LTE (jen HSPA+), po prohození už bez problémů.


Zopo ZP951 Speed 7
 zapůjčil
odkaz www.alza.cz
 zahájení prodeje září 2015
výkon
PCMark (Work) 3 698 bodů
Antutu 5 32 032 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 4 435 bodů
GPU Benchmark 16 072 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 4:50 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 6:10 h
rychlost nabíjení za 60 minut 26 %
kapacita akumulátoru 2 500 mAh / 9,5 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 1 080 × 1 920 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
automatický jas ano
rozsah jasu 42 až 407 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,301 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 785:1 až 810:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
6,9 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
12,9 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,44" / 65,8 %
indikační dioda ano
vypnutí zvuku závěrky ne, jen ztlumením
telefonu
provedení tlačítek virtuální
formát videa Full HD 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY
až jako vlastní styl
zadávání)
procenta akumulátoru ano, v ikonce
úložiště
velikost úložiště 11,2 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 24 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 1800 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6753
CPU Octacore 1,5 GHz
GPU Mali T720
RAM 3 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2500 mAh
rozměry 146 × 71 × 7 mm / 137 g
OS Android 5.1
cena 5490 Kč
Graf ceny produktu ZOPO ZP951 Speed 7 poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

8. Oukitel K4000

Značka Oukitel patří mezi méně známé, ale v nabídce má hned dva vhodné smartphony s podporu LTE. DualSIM jsou úplně všechny její modely. Dlouho jsem přemýšlel, který je lepší, a nedá se to jednoznačně říct.


  

Nakonec jsem zvolil Oukitel K4000, který má lepší displej, více paměti a hlavně nabídne něco navíc – velký akumulátor a obří výdrž. Ty čtyři tisíce v názvu je totiž i kapacita baterie. O tisícovku levnější Oukitel U2 ztrácí v rozlišení, nemá moc velké interní úložiště, zato velkou konkurenci.


 Prostředí Androidu

K4000 není nijak přehnaně velký, ale velká baterie se musela někam vměstnat, a tak máte poměrně tlustý telefon (10,5 mm) s hmotností 208 gramů (a to na displeji máte obrázek peříčka). To se v kapse pronese, jenže když si představíte výdrž kolem 12 hodin v plném zatížení (v reálu tedy několik dní), možná i zapomenete, že nějaké lehké telefony vůbec existují.

Na výběr je černé nebo bílé provedení, velikost paměti je vždy 16 GB (12,2 GB uživatelských). Oukitel U2 má jen 8 GB, i když slot na microSD nechybí. Slabinou Oukitelu je pomalejší nabíjení – za hodinu jste na 24 %, což sice odpovídá telefonům s menším akumulátorem, ale se silnější nabíječkou pro telefony s velkou baterkou (jako Lenovo) se lze dostat na dvojnásobek.

Android verze 5 nemá úplně všechny položky lokalizované do češtiny, ale to je problém více telefonů. Fotoaparát fotí hodně do žluta, ale jinak i celkem ostře. V interiéru jsou fotky tmavé. Video zvládne nejlépe v rozlišení 720p (v základním nastavení jen 480p) a nevhodném formátu 3GP.


 Kvalita barev displeje
 

Po sundání krytu uvidíte na opravdu tlustém akumulátoru logo býka, pod ním dvě microSIM a slot na miroSD. LTE může fungovat v obou slotech, pro kterou SIM jej zrovna máte aktivní, poznáte z horní lišty. Z českých frekvencí LTE chybí pouze vodafonních 900 MHz.


Oukitel K4000
 zapůjčil
  www.touchcentrum.cz
 zahájení prodeje prosinec 2012
výkon
PCMark (Work) 2 665 bodů
Antutu 5 19 283 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 1 964 bodů
GPU Benchmark 11 588 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 11:07 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 12:45 h
rychlost nabíjení za 60 minut 24 %
kapacita akumulátoru 4 000 mAh / 15,2 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje
automatický jas ano
rozsah jasu 19 až 455 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,301 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 765:1 až 807:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
15,3 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
32,3 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,34" / 67,2 %
indikační dioda ne
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorová, nepodsvícená
formát videa 720p 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY až
jako vlastní styl zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 12,2 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG, Mass Storage
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 8 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6735P
CPU Quad core 1 GHz
GPU Mali T720
RAM 2 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 4000 mAh
rozměry 143 × 71 × 10,5 mm / 208 g
OS Android 5.1
cena 4590 Kč
Graf ceny produktu Oukitel K4000 poskytuje server Heureka.cz

 

 

9. Leagoo Elite 4

Leagoo je s přehledem nejlevnější telefon v testu a žádný vhodný dražší v nabídce ani nemá. Přitom podporuje všechny LTE frekvence, čímž se zařazuje mezi lepší polovinu smartphonů. V prodeji je v bílé a černé variantě a vždy s 16GB paměti.


 
  

V čem ale Leagoo ztrácí, je displej s nízkým rozlišením 540 × 960 px a nepřesným podáním barev. Na druhou stranu nabídne velký maximální jas i slušný kontrast. Elite 4 působí v ruce jako tenký telefon. Všechna tlačítka má na pravé straně, microUSB je ovšem nahoře a ještě obráceně orientované.


 Prostředí Androidu | Levá obrazovka má integrovaný hudební přehrávač
 

Nadstavba Androidu má zajímavý prvek a tím jsou plochy. Levá slouží jako hudební přehrávač s otáčející se deskou. Ta poslední je zase prohlížeč fotografií a je odtud možné foto i pořídit. Rozhodně zajímavý nápad a provedení také není nejhorší. Fotografie mají nádech do zelena a jsou neostré. Elite 4 natáčí do formátu 3GP v rozlišení 640 × 480 px a manuálně se můžete přepnout nejvýše na 720p. Pro natáčení videa je Elite 4 docela slabé.

Pod krytem jsou dva sloty na microSIM a miniSIM označené jako LTE a GSM, ale díky aktualizaci už můžete tyto nápisy ignorovat. LTE bude fungovat v obou slotech. Kousek vedle je i slot na microSD. U příchozího hovoru Leagoo ukazuje, na jakou SIM vám někdo volá, ale název operátora v české lokalizaci neuvidíte.


 Kvalita barev displeje
 

Leagoo Elite 4 mohlo být díky plné podpoře LTE a nízké ceně o několik příček výše, ale pouze 1 GB paměti, slabý fotoaparát i displej znamenají desátou příčku. Když se ale podíváte na cenu, máte tip na dobrou koupi.


Leagoo Elite 4
 zapůjčil
  www.myleagoo.cz
 zahájení prodeje říjen 2015
výkon
PCMark (Work) 2 514 bodů
Antutu 5 19 522 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 1 656 bodů
GPU Benchmark 12 140 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 7:31 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 7:54 h
rychlost nabíjení za 60 minut 55 %
kapacita akumulátoru 2 400 mAh / 9,1 Wh
nabíječka 1,5 A
displej
typ, rozlišení IPS, 540 × 960 px
ochrana displeje
automatický jas ano
rozsah jasu 29 až 550 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,242 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 995:1 až 1 011:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
12,2 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
23,2 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,29" / 67,6 %
indikační dioda ne
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorové,
nepodsvícené
formát videa 720p 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY
až jako vlastní styl
zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 11,4 GB
podpora USB OTG, Mass Storage OTG, Mass Storage
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 16 MB/s
bezdrátové sítě
SIM microSIM a miniSIM
LTE frekvence 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6735M
CPU Quad core 1 GHz
GPU Mali T720
RAM 1 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
akumulátor 2400 mAh
rozměry 141 × 71 × 8,9 mm / 138 g
OS Android 5.1
cena 3190 Kč
Graf ceny produktu Leagoo Elite 4 poskytuje server Heureka.cz

 

 

 

10. Gigabyte GSmart Guru GX

Gigabyte potěší příznivce tenkých a hranatých telefonů a hned pro začátek nabídne velkou kapacitu interního úložiště 32 GB (reálně 26,7 GB). Tolik nikdo jiný za takovou cenu nenabízí. GSmart dostanete v téměř dárkové krabici připomínající knihu a je pouze v černém provedení. Příjemné materiály působí dostatečně luxusně a telefon se skvěle drží v ruce. Uvnitř je procesor od Qualcommu a 2 GB paměti, telefon je tenký a lehký, na první pohled prostě velmi výhodná koupě.


 

Dost proto zamrzel starý Android verze 4.4.4. Pro stažení aktualizací navíc vyžaduje vloženou microSD kartu. Jednu 4GB dostanete zdarma v příslušenství, což vedle interní kapacity 32 GB vypadá trochu směšně.


Prostředí Androidu

Displej má rozlišení Full HD a celkem přesné barvy, rozsah jasu by ale mohl být větší. Senzorová tlačítka nejsou ani podsvícená, ani nemají kontrastní piktogramy. GSmart navíc nemá indikační diodu a microUSB na spodní straně je orientované obráceně.

Android je částečně upravený Gigabytem, jinde je ale vidět staré prostředí či nepřeložené výrazy. Do toho aplikace třetích stran, které by měly být buď součástí nadstavby, nebo by se to mělo nechat na uživateli. Horní lišta už má integrované počasí nebo čištění paměti, vše ale přes předinstalované externí aplikace.


Kvalita barev displeje

Kovově působící tělo nemá odnímatelný kryt, na boku jsou dva šuplíky (a kvalitně provedená tlačítka pro odemknutí a úpravu hlasitosti). Jeden slot je na microSIM, u druhého si stejně jako u Huawei P8 musíte vybrat mezi microSD a nanoSIM. LTE lze přepínat mezi oběma sloty a využívat můžete frekvence 800, 1 800 a do budoucna 2 600 MHz. U příchozího hovoru zobrazí, na kterou kartu vám někdo volá, ale nedokáže zjistit správné názvy operátorů.


Gigabyte GSmart Guru GX
 zapůjčil
  www.alza.cz
 zahájení prodeje duben 2015
výkon
PCMark (Work) 3 006 bodů
Antutu 5 25 473 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 5 515 bodů
GPU Benchmark 12 759 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 3:10 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 6:25 h
rychlost nabíjení za 60 minut 58 %
kapacita akumulátoru 2 300 mAh / 8,7 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 1 080 × 1 920 px
ochrana displeje Corning Gorilla Glass 3
automatický jas ano
rozsah jasu 20 až 293 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,272 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 876:1 až 884:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
5,2 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
10,1 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,16" / 71,1 %
indikační dioda ne
vypnutí zvuku závěrky ano
provedení tlačítek senzorová, nepodsvícená
formát videa Full HD 30fps MP4
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY
až jako vlastní styl
zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 26,7 GB
podpora USB OTG, Mass Storage ne
slot na paměťovou kartu microSD
(jen místo druhé SIM)
rychlost nahrávání přes USB 26 MB/s
bezdrátové sítě
SIM microSIM a nanoSIM
LTE frekvence 800 / 1800 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS, Glonass
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Qualcomm Snapdragon 615
CPU Octa core 1,5 GHz
GPU Adreno 405
RAM 2 GB
úložiště 32 GB
fotoaparát 13 Mpx
akumulátor 2300 mAh
rozměry 139 × 69 × 7 mm / 121 g
OS Android 4.4.4
cena 4990 Kč
Graf ceny produktu Gigabyte GSmart Guru GX poskytuje server Heureka.cz

 

 

11. Energy Phone Max 4G

Španělská značka Energy Sistem nabízí nadstandardní tříletou záruku, jinak jde o klasický levný smartphone se srovnatelnou výbavou. Vedle dvou slotů na microSIM umí LTE na frekvencích 800, 1 800 a 2600 MHz (tedy nic pro klienty Vodafonu) a vedle čipu Mediatek nabízí úložiště 16 GB.



Displej nabízí velký rozsah jasu i slušný kontrast, ale nepřesné podání barev. Chybí indikační dioda a fotoaparát ztlumíte jen ztišením celého telefonu. Vedle průměrného výkonu (ale pouze s 1 GB operační paměti) může zaujmout slušnou výdrží mezi 7 a 9 hodinami zátěže. V ruce ovšem působí jako velký telefon a nepodsvícená senzorová tlačítka tomu také nepomáhají.


Prostředí Androidu

Fotoaparát nefotí hezky, fotky jsou tmavé s nádechem do zelena a kamera natáčí do formátu 3GP nejvýše v rozlišení 720p. Pod krytem jsou dva sloty na microSIM, LTE funguje v obou, ale pokud dáte do prvního kartu od Vodafonu, dočkáte se jen HSPA+. Stejnou chybu měl i smartphone Zopo.

Slabou podporu LTE frekvencí přiznává jejich výčtem pod baterií (za což ovšem děkujeme) a jeden gigabajt operační paměti je málo. Vzhledem k výbavě, která není špatná, ale dnes už jde o minimální nutný standard, který by musel stát tak 2 500 Kč, aby šlo o dobrou koupi.


Kvalita barev displeje

Energy Sistem bude brzy prodávat tento telefon také s 5 000mAh akumulátorem pod označením Max 4G 5000. Ten už by mohl zaujmout, jelikož obyčejný Max 4G proti svým konkurentům příliš co nabídnout nemá, ale 5000 mAh pro dlouhou výdrž se hodí.


Energy Phone Max 4G
zapůjčil
odkaz www.energy-sistem.cz
zahájení prodeje březen 2015
výkon
PCMark (Work) 2 725 bodů
Antutu 5 20 323 bodů
3DMark Ice Storm 1.2 Extreme 2 002 bodů
GPU Benchmark 12 451 bodů
akumulátor
PCMark (Battery) 7:06 h
výdrž při přehrávání videa 1080p 9:15 h
rychlost nabíjení za 60 minut 44 %
kapacita akumulátoru 2 500 mAh / 9,5 Wh
nabíječka 1 A
displej
typ, rozlišení IPS, 720 × 1 280 px
ochrana displeje
automatický jas ano
rozsah jasu 20 až 471 cd/m²
hodnota černé (při jasu 240 cd/m²) 0,224 cd/m²
kontrast (při min. a max. jasu) 1 034:1 až 1 094:1
průměrná barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
9,0 dE
max. barevná odchylka v sRGB
(menší je lepší)
12,3 dE
provedení
úhlopříčka telefonu / poměr displej:tělo 6,32" / 64,6
indikační dioda ne
vypnutí zvuku závěrky ne, jen ztlumením
telefonu
provedení tlačítek senzorová, nepodsvícená
formát videa 720p 30fps 3GP
rozložení klávesnice QWERTZ (QWERTY
až jako vlastní styl
zadávání)
procenta akumulátoru ano, vedle ikonky
úložiště
velikost úložiště 11,7 GB
podpora USB OTG, Mass Storage ne
slot na paměťovou kartu microSD
rychlost nahrávání přes USB 8 MB/s
bezdrátové sítě
SIM 2× microSIM
LTE frekvence 800 / 1800 / 2600 MHz
Wi-Fi 802.11n
GPS GPS
Bluetooth Bluetooth 4.0
NFC ne
parametry
displej 5"
chipset Mediatek MT6735P
CPU Octa-core Cortex A53 1 GHz
GPU Mali T720
RAM 1 GB
úložiště 16 GB
fotoaparát 8 Mpx
akumulátor 2500 mAh
rozměry 144 × 73 × 10 mm / 163 g
OS Android 5.1
cena 4290 Kč
Graf ceny produktu Energy Sistem Phone Max poskytuje server Heureka.cz

 

 

Kvalita fotoaparátu: normální režim a HDR

Kvalitu fotoaparátu jsem prověřil vyfocením stejné scény všemi telefony. Střídání světla a stínu ve standardním režimu a poté s použitím HDR (jestli je potřeba mít při focení pevnou ruku), dále bílý dům (pro porovnání, jak si telefon poradí s vyvážením barev) a interiérovou fotku za horšího osvětlení (kafe a koláček na Instagram).

První foto je na automatický režim, druhé HDR.

01 Asus ZenFone 2 Laser

01 Asus ZenFone 2 Laser foto1 normal01 Asus ZenFone 2 Laser foto2 HDR

02 Huawei P8 Lite

02 Huawei P8 Lite foto1 normal02 Huawei P8 Lite foto2 HDR

03 Lenovo Vibe P1m

03 Lenovo Vibe P1m foto1 normal03 Lenovo Vibe P1m foto2 HDR

04 Samsung Galaxy J5

04 Samsung Galaxy J5 foto1 normal04 Samsung Galaxy J5 foto2 HDR (stejný)

05 Acer Liquid Z530

05 Acer Liquid Z530 foto1 normal05 Acer Liquid Z530 foto2 HDR

06 THL 2015

06 THL 2015 foto1 normal06 THL 2015 foto2 HDR

07 Zopo ZP951 Speed 7

07 Zopo ZP951 Speed 7 foto1 normal07 Zopo ZP951 Speed 7 foto2 HDR

08 Oukitel K4000

08 Oukitel K4000 foto1 normal08 Oukitel K4000 foto2 HDR

09 Leagoo Elite 4

09 Leagoo Elite 4 foto1 normal09 Leagoo Elite 4 foto2 HDR

10 Gigabyte GSmart Guru GX

10 Gigabyte GSmart Guru GX foto1 normal10 Gigabyte GSmart Guru GX foto2 HDR

11 Energy Phone Max 4G

11 Energy Phone Max 4G foto1 normal11 Energy Phone Max 4G foto2 HDR

Kvalita fotoaparátu: vyvážení bílé a indoor

Kvalitu fotoaparátu jsem prověřil vyfocením stejné scény všemi telefony. Střídání světla a stínu ve standardním režimu a poté s použitím HDR (jestli je potřeba mít při focení pevnou ruku), dále bílý dům (pro porovnání, jak si telefon poradí s vyvážením barev) a interiérovou fotku za horšího osvětlení (kafe a koláček na Instagram).

První foto je zaměřené na vyvážení bílé, druhé focené v interiéru.

01 Asus ZenFone 2 Laser

01 Asus ZenFone 2 Laser foto3 bílá01 Asus ZenFone 2 Laser foto4 kafe

02 Huawei P8 Lite

02 Huawei P8 Lite foto3 bílá02 Huawei P8 Lite foto4 kafe

03 Lenovo Vibe P1m

03 Lenovo Vibe P1m foto3 bílá03 Lenovo Vibe P1m foto4 kafe

04 Samsung Galaxy J5

04 Samsung Galaxy J5 foto3 bílá04 Samsung Galaxy J5 foto4 kafe

05 Acer Liquid Z530

05 Acer Liquid Z530 foto3 bílá05 Acer Liquid Z530 foto4 kafe

06 THL 2015

06 THL 2015 foto3 bílá06 THL 2015 foto4 kafe

07 Zopo ZP951 Speed 7

07 Zopo ZP951 Speed 7 foto3 bílá07 Zopo ZP951 Speed 7 foto4 kafe

08 Oukitel K4000

08 Oukitel K4000 foto3 bílá08 Oukitel K4000 foto4 kafe

09 Leagoo Elite 4

09 Leagoo Elite 4 foto3 bílá09 Leagoo Elite 4 foto4 kafe

10 Gigabyte GSmart Guru GX

10 Gigabyte GSmart Guru GX foto3 bílá10 Gigabyte GSmart Guru GX foto4 kafe

11 Energy Phone Max 4G

11 Energy Phone Max 4G foto3 bílá11 Energy Phone Max 4G foto4 kafe

 

Kvalita videa

Zkušební video obsahuje přechod světlých a tmavých scén s přechodem přes slunce. Čočky fotoaparátů jsem potrápil docela dost, jen zjištění kvality přední kamery jsem vynechal, neboť na pořizování selfie jsme tu všichni až moc dospělí.

01 Asus ZenFone 2 Laser

" frameborder="0" height="360" width="640">

02 Huawei P8 Lite

" frameborder="0" height="360" width="640">

03 Lenovo Vibe P1m

" frameborder="0" height="360" width="640">

04 Samsung Galaxy J5

" frameborder="0" height="360" width="640">

05 Acer Liquid Z530

" frameborder="0" height="360" width="640">

06 THL 2015

" frameborder="0" height="360" width="640">

07 Zopo ZP951 Speed 7

" frameborder="0" height="360" width="640">

08 Oukitel K4000

" frameborder="0" height="360" width="640">

09 Leagoo Elite 4

" frameborder="0" height="360" width="640">

10 Gigabyte GSmart Guru GX

" frameborder="0" height="360" width="640">

11 Energy Phone Max 4G

" frameborder="0" height="360" width="640">

 

 

Kvalita GPS

Se všemi telefony jsem současně projel stejnou trasu a porovnal přesnost určování polohy. Vedle GPS mají některé podporu ruských satelitů Glonass a čínských Beidou.

 

01 Asus ZenFone 2 Laser GPS02 Huawei P8 Lite GPS
01 Asus ZenFone 2 Laser GPS | 02 Huawei P8 Lite GPS

 

03 Lenovo Vibe P1m GPS04 Samsung Galaxy J5 GPS
03 Lenovo Vibe P1m GPS | 04 Samsung Galaxy J5 GPS

 

05 Acer Liquid Z530 GPS06 THL 2015 GPS
05 Acer Liquid Z530 GPS | 06 THL 2015 GPS

 

07 Zopo ZP951 Speed 7 GPS08 Oukitel K4000 GPS
07 Zopo ZP951 Speed 7 GPS | 08 Oukitel K4000 GPS

 

09 Leagoo Elite 4 GPS10 Gigabyte GSmart Guru GX GPS
09 Leagoo Elite 4 GPS | 10 Gigabyte GSmart Guru GX GPS

 

11 Energy Phone Max 4G GPS
11 Energy Phone Max 4G GPS

Závěr a proč v testu není Xiaomi?

Xiaomi a podpora LTE

Vedle 4,7" telefonu Redmi 2 se po srovnávacím měření ukázal jako mnohem lepší volba 5" Xiaomi Mi 4i. Má lepší hardware, tenčí tělo, Full HD displej, Android verze 5 i více paměti, to vše mluví pro dražší model. Můžete jej mít v pěti různých barvách (bílá, černá, růžová, žlutá a světle modrá).

Xiaomi má bohužel omezenou podporu LTE, umí jen frekvence 1800 a 2600 MHz, což znamená v případě Vodafonu jen větší města a u ostatních operátorů pouze Praha. Frekvence 800 MHz je holt důležitá. Pokud by v testu byl, recenze Mi 4i by vypadala zhruba takto:

Třeba drobné tělo, velikost telefonu je jen 6,14", což z něj činí jeden z nejkompaktnějších pětipalců na trhu. Displej má výborný rozsah jasu i vysoký kontrast díky dobrému podání černé, ovšem barevná přesnost je spíše slabší. Místo Gorilla Glass je zde slabší verze Corning Concore Glass a senzorová tlačítka jsou lehce podsvícená.

Při spouštění některých aplikací vám Xiaomi nabídne přepnutí do Výkonného režimu, při kterém má nižší výdrž na baterii, ale výkon se zvedne zhruba o 20 %. Testovali jsme na základní nastavení.

Horní lišta je rozdělená na dvě části, první zabírají notifikace, po přepnutí uvidíte rychlé volby. Volba automatického jasu je však schovaná hluboko v menu. Lišta také obsahuje až moc různých optimizérů a čističů paměti, které příliš nezapadají do jinak čistého designu nadstavby od Xiaomi. Jde je však povypínat.

Zobrazení procent baterie v liště lze navíc nahradit tenkou zelenou linkou. Barvu indikační LED lze uživatelsky nastavit pro různé události. Můžete nastavit i to, jak budou fungovat tlačítka na připojených sluchátkách. Zda na hlasitost, nebo na přepínání skladeb.

Xiaomi má docela kvalitní fotografie, ale mohly by být více ostré. HDR působí přesaturovaně a interiérové fotky jsou do žluta, celkově ale neurazí. Video zvládne natáčet do Full HD v MP4, v základu je ale jen 720p.

Výřez pro konektor microUSB není tvarovaný a není tak vidět, jakým směrem kabel zastrčit. Xiaomimobile má v nabídce za vyšší cenu model Mi 4c, který nabídne o něco lepší výkon, ale hlavně konektor USB-C. Mi 4i má na boku jeden společný šuplík pro dvě microSIM a LTE až na slabou podporu frekvencí funguje v obou slotech.

 

Závěr

V testu si dobře vedly velké značky Asus, Samsung a Huawei, kteří také obstojně fotí. Nejlepší volbou testu se s přehledem stal pětipalcový Asus ZenFone 2 Laser a velmi dobrý je i Huawei P8 Lite. U Samsungu berte místo Galaxy J5 raději lepší Galaxy A3 Duos kvůli větší paměti a tím naše doporučení pro alespoň trochu kompaktní a opravdu kvalitní dvousimkový telefon za rozumnou cenu končí.

KL24

Vítěz testu Dobrá volba
Asus ZenFone 2 Laser ZE500KL (5490 Kč) Huawei P8 Lite (6490 Kč)

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.