Hlavní navigace

Dynabook vyrobil 13" ultrabook, který neváží ani 900 gramů

Sdílet

Dynabook, jak se dnes jmenuje bývalá PC divize Toshiby, kterou koupil Sharp, v Las Vegas představil nový stylový ultrabook Portégé X30L-G. Jde o 13,3" model vybavený novými procesory Intel Ice Lake, jenž je ve své kategorii údajně nejlehčí na světě. Novinka váží jen 870 gramů, výrobce přitom nijak neošidil akumulátor, neboť u notebooku slibuje výdrž až 14,5 hodiny. Navíc disponuje rychlodobíjením, takže po 30 minutách v síti vydrží až čtyři hodiny.

Portégé X30L-G se objeví v několika konfiguracích lišících se procesorem, kapacitou DDR4 RAM i SSD, přesné modely ale zatím neznáme. Zato víme o hořčíkovém šasi, díky kterému bude notebook lehký, pevný a nebude na omak tak studený jako běžně používaný hliník. Výrobce též prozradil, že sáhl po displeji mateřského Sharpu. Jde o IGZO LCD s rozlišením Full HD, antireflexní vrstvou a poměrně vysokým jasem 470 nitů, takže bude displej dobře čitelný i v prosluněné kanceláři.

U konektorové výbavy zamrzí chybějící Thunderbolt, ale notebook nabízí alespoň trojici USB 3.0 (dva USB-A, jeden USB-C), HDMI, čtečku microUSB a dokonce i RJ-45 pro gigabitový ethernet. To už se dnes tak často nevidí, výrobci si zvykli (v tom lepším případě) přibalovat jen síťovku do USB. Pokud jde o bezdrátové sítě, novinka Dynabooku si tyká s Wi-Fi 6 a Bluetooth 5. Potěší také čtečka otisků v touchpadu i skener obličeje vedle webkamery. Systémem je Windows 10.

KL24

Dynabook Portégé X30L-G se začne prodávat od poloviny února 2020, ceny však výrobce zatím neprozradil.

Zdroj: Dynabook

Byl pro vás článek přínosný?