Hlavní navigace

Dynavix pro Android: Bacha, kruháč! (srovnání se Sygicem a Googlem)

4. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Navigace v mobilu, Dynavix

Převážná hodnota autonavigace jsou mapy. Zbytek ceny tvoří ovládací software a hardwarová krabička, proto je většina navigací na první (nezapnutý) pohled nic moc – rezistivní displej, pomalejší reakce, pasivní držák. Kvalitu získáte až u dražších modelů.

Jenže, pokud máte smartphone s dostatečně velkou obrazovkou, zastane funkci navigace on. Samozřejmě je dobré mít na palubce držák s napájením, jelikož akumulátor v telefonu příliš nevydrží. Ale i navigace dá také jen asi dvě hodiny bez napájení.

Navigace v mobilu – něco ztratíte, něco získáte

Většinou přijdete o velký displej, což ovšem neplatí u pádel typu HTC One X nebo Galaxy SIII. Také přijdete o výhodu jednoúčelovosti – u navigace vás teď najednou vyruší neočekávaný příchozí hovor nebo (pro závisláky) kontrola nových tweetů.

Při cestě do zahraničí jsem vyzkoušel Sygic, který byl až do konce srpna zdarma. Mohu jej nyní lehce srovant s Dynavixem, obě navigace jsou hodně rozdílné.

Dynavix stojí 1249 Kč za celoživotní mapy Evropy. Pro mapy střední Evropy, kam spadá poměrně dost států (Rakousko, Chorvatsko, Česko, Německo, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Maďarsko), je cena 749 Kč. Sygic vás přijde na podobnou cenu, v Alze stojí 799 Kč, ale u edic telefonních operátorů se platí měsíční pronájem něco přes 30 korun měsíčně. To je v porovnání s běžnými navigacemi hodně levná záležitost.

 

Dynavix – ten s hlasem Pavla Lišky

Dynavix má na úvodní obrazovce matici šesti ikon. První slouží pro vybrání cíle cesty volbou země, města a ulice.  Cíl lze však také jednoduše vybrat přímo klepnutím na místo na mapě přes ikonu Mapa. Pro výpočet trasy umožňuje kromě rychlé a krátké trasy ještě tzv. chytrou trasu, která je jiná pro různé denní doby.

Pod ikonou Kontakty se nacházejí všechny kontakty z telefonu, a pokud u nich máte adresu, Dynavix ji převezme jako cíl cesty. Bohužel jsou v tomto seznamu úplně všechny kontakty; nejen ty bez adresy, ale kompletně všechny kontakty z Google+, které máte v běžném telefonním sezamu samozřejmě vyfiltrované. Tohle by ještě chtělo ošetřit.

Pod poslední ikonkou Extra lze rychle najít nejbližš benzínku, policii či lékaře, můžete si tam prohlédnout 3D budovy, které jsou jinak přímo v mapě a spravovat vlastní body zájmu. V podstatě na tuto záložku většinou chodit nebudete.

Takto vypadá Dynavix v noci
Navigace pro Android

Navigace pro Android

Navigace pro Android

Zobrazená mapa je hodně strohá až nehezká. Vidíte na ní sice všechny potřebné informace, ale ve srovnání se Sygicem je mapa Dynavixu škaredá. Obzvláště je to vidět na nočních mapách, které vypadají spíše jak z filmu Tron. Jsou velmi kontrastní, jako byste jeli v naprosté tmě bez světel. Je to věc vkusu, ale osobně se mi to příliš nelíbí.

Dynavix je optimalizovaný pro Android 4, jste tedy ušetřeni černého pruhu pod aplikací. Funguje na výšku i na šířku, zobrazuje maximální povolenou rychlost a hlídá tu vaši. Navigace umí řazení do jízdních pruhů, simulaci navigování v tunelu a rychlé přepnutí na alternativní trasu.

Navigace pro Android  Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android   Navigace pro Android

Dynavix má kromě běžného ženského hlasu jednoho žolíka: hlas Pavla Lišky, který během nudné jízdy pobaví. „My si jako nevěříme? Bacha kruháč!“.

 

Sygic, Google a zhodnocení

Sygic – předplaťte si jej třeba jen na léto

Sygic je aplikace pro Android 2.3, u které vás bude na moderním telefonu obtěžovat černý pruh. Aplikace funguje v režimu fullscreen, což znamená, že překrývá horní pruh s notifikační lištou. To není vůbec heské, navíc nevidíte notifikační zprávy.

 Falešná horní lišta, ta skutečná není vidět 
Navigace pro Android

Navigace pro Android

Navigace pro Android

Úvodní nabídka je provedena méně přehledně, najdete zde zbytečně moc podrobných záložek. Kromě přímého zadání adresy lze vybrat adresu vašeho kontaktu, ale opět jsou zde uvedeny nesmyslně úplně všechny kontakty s rozdílem, žeu nich rovnou vidíte, jestli obsahují adresu.

Pěkné 3D terénní mapy: ve dne a v noci

Navigace pro Android

 

Nastavení:

Pro zadání cesty nelze vybrat cíl na mapě prstem, jen zadání GPS souřadnic. To je trochu problém, pokud si chcete upravit trasu průjezdem přes nějaké město – v nabídce je totiž prakticky průjezd centrem místo obchvatu.

Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android Navigace pro Android

Sygic má krásné 3D zobrazení většiny měst včetně vykreslení všech jednotlivých budov.

Google? Proč ne, ale jen občas

V Česku funguje navigace v Google Maps, a pokud vám vaše specifické FUP dovolí, můžete ji směle používat. Kvalitou není za navigačními aplikacemi zase tak daleko, využívá velmi dobré mapy Googlu včetně leteckých snímků. Je zdarma, ale průběžně stahuje mapy z internetu, takže je potyřeba mít vhodný datový tarif. Není to zase tolik megabajtů, nemusíte se bát ji vyzkoušet, ale do zahraničí raději opatrně. Google tam stejně zatím nenabízí navigaci, protože díky Seznamu se snaží hlavně u nás.

Nevýhody mobilu

Čipy GPS bývají v mobilních telefonech obecně horší, než v samostatných navigacích. Chytnutí satelitu bývá okamžité, protože mobil máte zapnutý neustále a modul GPS většinou zapnutý, ale přesnost je horší. Nejvíce se to projevuje při zastavení na křižovatce, kdy navigace začne občas zmatkovat. Nezaregistruje, že stojíte, ale chvíli pokračuje v jízdě, poté přeskočí do protisměru a vůbec vás chvíli nechá na holičkách.

Tento problém jsem zaznamenal u obou navigací na dvou telefonech. Horší čip či jiný problém (třeba chyba ve firmware) v telefonu je sice nemilá věc, ale navigační software s tím musí počítat a rozpoznat, že jste opravdu nepřeskočili patník a neopustili silnici, po které jedete posledních pár kilometrů. S horším čipem by měla navigace počítat a být dostatečně inteligentní na to, aby rozpoznale, že jste se nezačal zmateně otáčet přes šest pruhů. Vždy se vyplatí vyzkoušet si navigaci před koupí na vlastním telefonu.

Výhody Dynavixu a Sygicu jsou v tom, že jde o offline navigace, které navíc mají dlouhou zkušenost se samostatnými autonavigacemi. Data vám budou čerpat jen pokud povolíte příjem aktuálních dopravních informací.

MMF24

Zhodnocení

Když chci rychle někam zajet, pouštím Google Mapy a neřeším nic dalšího. Do zahraničí, nebo pokud chci sofistikovanější navigaci s lepším naplánováním cesty, zapnu Dynavix s Liškou, což pokud nepoužíváte každý den, dokáže stále pobavit. U obou mi ale chybí krásné 3D teréní mapy Sygicu, který si pustím když cestu troch znám a chci se i kochat.

1 249 Kč celá Evropa,

749 Kč střední Evropa

měsíční pronájem u operátorů, ale lze i zakoupit zdarma
Dynavix Sygic Google
Google market Google market součástí Androidu

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.