Hlavní navigace

E-maily patří uživatelům, říká Microsoft. Zprávy z Irska vládě USA nevydal

1. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Otázka soukromí možná pálí nás, ale americkou vládu nikoli. Ta se před časem rozhodla, že soukromí neexistuje. Po Microsoftu již nějakou dobu chce, aby jí zpřístupnil e-maily uživatelů, a to i takové, které jsou uloženy na serverech fyzicky umístěných mimo území USA. S tím nesouhlasí snad žádná z velkých technologických firem.

Vláda si vyžádala přístup k datacentru v Dublinu, jakožto součást vyšetřování zločinu. Jenže USA např. nesmí vydat příkaz k prohlídce bytu v cizí zemi a podle Microsoftu by se stejný princip měl vztahovat také na virtuální prostor. Znovu to dal před pár dny najevo na svém blogu, kde jasně píše, že naše e-maily patří uživatelům – ne provozovateli služby.

 

Měla by se na ně vztahovat stejná pravidla jako na fyzické dopisy. Nemusíme se tvářit, že USA se chovají výjimečně. Ve Velké Británii před měsícem prošel zákon, podle něhož technologické firmy musí na požádání zpřístupnit e-maily uložené kdekoli ve světě. Americký soud Microsoftu nařídil předložení požadovaných zpráv, ten je ale navzdory tomu nevydal.

Vrchní soudkyně Loretta Preska pro Reuters potvrdila, že verdikt zatím nebyl finální – případ ještě neskončil a Microsoft čeká další bitva. Do 5. září se zúčastněné strany mají vyjádřit k dosavadnímu průběhu. Vláda USA nikdy dříve nepožadovala přístup k datům uloženým za hranicemi země, tento případ je tudíž výjimečný a to důležitější.

MMF24

Otázky soukromí se mezitím paralelně řeší i v otázce interních praktik provozovatelů e‑mailových služeb. Sám Microsoft již odmítá bez soudního příkazu svévolně nahlížet do schránek uživatelů. Pak tu máme automatické mechanismy, které prochází zprávy a na základě klíčových slov volí reklamu, případně třeba hledají pornografický obsah ve jménu vyššího dobra. S tím se potýká Gmail.

Zdroj: Trustworthy Computing Blog | Reuters