Hlavní navigace

E-závěť, aneb co s vašimi účty po smrti

25. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistý starověky mudrc kdysi pronesl něco jako: „Jedinými jistotami v životě jsou daně a smrt,“ která, jak známo, přichází nečekaně a v každém věku. Někdy milosrdně ukončí předchozí nekonečné trápení dlouhodobě nemocných, jindy překvapí sebráním života zdatnému dvacátníkovi či dokonce nevinnému dítěti. Nás dnes však nebude ani tak zajímat filozofování o smrti, jako spíše služby Entrustet a Legacy Locker, které si našly zajímavý způsob výdělku – postarají se o vaše digitální náležitosti poté, co se odeberete na věčnost.

Svěřte se Entrustet: stovky spokojených smrtí!

Zdůrazňujeme na úvod raději to, že se nejedná o nějakou recesi o psaní tklivých epitafů ke smrti virtuálních entit v nějaké online hře, ale seriozně pojatou službu s opravdu umírající klientelou. Takže, co nám vlastně nabízí první z nich, Entrustet? Po smrti lze sáhnout k celkem dvojici služeb.

Jednak je tu Account Incinerator (prozatím v testovací fázi, ale čile se připravuje do praxe ještě před koncem června) symbolizovaný hořícím košem, který po ověření vaší smrti smaže všechny vaše online účty. Jinými slovy, vše, co si do Account Incineratoru zadáte, bude z internetu smazáno. Pokud je toho opravdu hodně, pak se přímo nabízí promazat hlouposti a ponechat jen ty důležité věci – oficiální blog s životními myšlenkami apod. Rozdíl mezi Entrusted Incineratorem a přenecháním poslední vůle známým a rodině je v jednom podstatném a důležitým detailu – u Entrusted je zajištěno soukromí, takže k těmto datům nezíská přístup ani rodina, ani přátelé a už vůbec nikdo jiný.

Entrustet

Druhou službou je Account Guardian, která pod svoje ochranná křídla sdružuje vše z vašich digitálních aktiv: počítačové soubory, e-maily, fotografie, blogy, finance, sociální weby, no zkrátka, na co si jen vzpomenete a má právě digitální podobu. Služba přirozeně zvládne i správu tradičních e-závětí více domácím členům. Stačí je jen napsat a určit, kdo má jakou obdržet. Nelze firmě upřít, že při smrti sejme břemeno starostí o tyto věci, což je obvykle to poslední, co chce právě rodina rozebírat a řešit (nepočítáme prospěcháře slídící po kořisti).

Služba Entrustet má při registraci k přečtení poměrně rozsáhlý dokument upravující podmínku použití, který by si měl pochopitelně každý potenciální zájemce důkladně pročíst. Zajímavé je mimochodem také to, že k použití služby stačí věk 13 let, takže jí často využívají i právě dospělí. No ale na druhou stranu, pokud pomineme jistou morbidnost tématu, proč ne.

Entrustet se dušuje, že veškerá data šifruje 256bitovým algoritmem používaným v bankách. Jakmile dojde k zápisu dat, již není možné k nim přistupovat a to dokonce ani z vaší strany! Je tedy rozhodně na místě vše důkladně promyslet, jelikož vše bude zveřejněno až po vaší smrti a jejím dvojitém ověření. Firma také dodává, že kromě serverů střežených fyzickou ochrankou také její zaměstnanci prochází testy na kriminální pozadí a podezřelé finanční operace. Entrustet rovněž potvrdil informaci o skladování e-klíčů a dat na různých fyzických místech, takže by se dalo vše pokládat za spolehlivější, než běžný bankovní účet. Aby vše fungovalo tak, jak má, předpokládá se trocha opatrnosti i od uživatele – když chce maximální bezpečnost, samozřejmě si musí nechat heslo pro sebe. V anti-phishingové nápovědě je navíc jmenovitě zdůrazněno, že Entrusted by se nikdy neptalo na vaše heslo skrze e-mail. Na web lze nahrát libovolný počet souborů za cenu jednoho dolaru za jeden soubor na rok. Popřípadě lze sáhnout i po službě pokročilejší (Mozy), díky níž jde zálohovat více souborů z PC automaticky za cenu 4,99 dolaru měsíčně.

Legacy Locker: pevnější než urna

Druhou ze služeb týkajících se internetových pohřbů je Legacy Locker. Ten má na pohled líbivější stránky se stylovými obláčky (nejsme si jisti, zda to má symbolizovat spíše nebe nebo spíše konec někoho z klubu přátel žehu). V zásadě by se dalo konstatovat, že Legacy Locker nabízí totéž, co Entrustet, tedy jakousi bezpečnou schránku pro digitální pozůstatky osoby. Je to rozhodně příjemnější cesta, než to řešit v čas smutku s právníky a podobnými existencemi.

Legacy Locker

Jako hlavní přednost svých služeb vidí Legacy Locker snadnou nastavitelnost, rychlou odezvu z kteréhokoliv místa na Zemi a nezapomíná zmínit ani to, že se zde používá 256bitový algoritmus a 512bitového hash klíče, s nimiž jsou poté data více jak tisíckrát zašifrována. Ani zde nejsou klíče a data fyzicky v jedné oblasti. Dědicům zde jde přiřadit libovolný počet položek v jakékoliv kombinaci. Rozhodně oceňujeme i existenci Free varianty, která uloží tři položky a může mířit k jedinému dědici. K zahození jistě není ani to, že svůj účet zde můžete na rozdíl od Entrustet libovolně upravovat a aktualizovat. Díky tomuto faktu jde Legacy Locker použít i jen jako prostou online zálohu svých důležitých souborů bez plánu umřít a někomu něco posílat.

Zdroj: Entrustet, Legacy Locker

CS24

 

 

Autor článku