Hlavní navigace

E3: Microsoft zanevřel na hardcore hráče, Kinect protlačí všude

Sdílet

Zdroj: Redakce

Filmový Call of Duty: Modern Warfare 3

Očekávaná keynote Microsoftu odstartovala dlouhou hratelnou ukázkou válečné akce Modern Warfare 3, další z pokračování Call of Duty. V miniponorce se hráč vydal mořem k velké ponorce, které daroval bombu na uvítanou. Po vyplutí na hladinu si zastřílel, do velké ponorky vlezl, tam zase střílel a tak pořád dokola. Hra vypadala technicky dokonale, ze starého Xboxu ždímala maximum. Otázkou ale je, jestli je samotný titul ještě hrou, nebo spíš interaktivním filmem. Většinu času hráč plaval, koukal na okolní naskriptované sekvence a jen sem tam mohl něco ovlivnit. Série CoD byla vždy taková, ale MW3 tento styl dotáhl opravdu do filmové podoby. No, ale aspoň se na to pěkně kouká.

Mladá Lara Croft s dosud nejmenším hrudníkem

Druhé hratelné demo opět připomínalo více film. Tomb Raider, prequel všech dosavadních her s Larou Croft také vypadal báječně. Zraněná Lara procházela jeskyní, vzdychala, občas někdo udělal bububu a pak ve stylu Indiana Jones utíkala před bortícím se chrámem zkázy. Nebo to připomíná starší hit Uncharted? Ukázka také trvala dlouho. Lara byla po většinu času sama, přitom si ale pořád povídala sama se sebou a opravdu často vzdychala. Podle mě to kazilo atmosféru, ale možná pak hráč více splyne s postavou. Každopádně podívaná to byla hezká.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Electronic Arts  oznámili nové verze FIFA, Madden a Tiger Woods. Sims 3 Pets budou ovladatelné hlasem pomocí Kinectu.

Vojáku, kryj mě

Představena byla také pecka Mass Efect 3. Bioware potvrdil, že také využije Kinect. Konkrétně hlasové ovládání pro interakce s ostatními postavami. V demu bylo vidět, že hráč vždy přečte jednu ze dvou připravených vět a postava podle toho promluví svým hlasem. Mnohem zajímavější bude řízení a zadávání příkazů spolubojovníkům. Otázkou je, jak bude hlasové rozpoznávání rozumět českému přízvuku. No, stisknutí tlačítka je rychlejší, ale hlas efektnější.

Tom Clancy Ghost Recon : Future Soldier bude také používat Kinect. Gesty rukou lze měnit zbraně, skládat/rozkládat je a také vytvářet unikátní zbraně poskládáním jednotlivých komponent. To stejné lze řešit i hlasem. Je zvláštní, že Ubisoft hru neovládal prostřednictvím svého šéfa (Francouze), ale rodilého Američana, který mluví anglicky o trochu lépe. Má to něco znamenat?

Future Soldier lze Kinectem i ovládat, resp. pomocí rukou můžete mířit a střílet. Budete u toho vypadat jako paka, míření nebude přesné, ale prý to bude hodně cool. Obecenstvo nadšeno nebylo, také jsem spíš skeptický.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Filmově působil i Gears of War 3. Na pódiu jej v co-op módu hrál dokonce rapper Ice-T. V demu se představil nový boss, příšera velká asi jako Manhattan. A tak se střílelo, hodně moc. Možná nejlepší ukázka na celé keynote a dokonce bez náznaku Kinectu.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Hra RYSE je už pomocí pohybů ovládána celá. Tvůrci Crysis připraví řežbu ze starověkého Říma. Bude se kopat, sekat, házet dýky, to vše pohybem těla. Ukázka vypadala našlapaně, ale předrenderované demo zhola nic neříká o tom, jestli tu bude i hratelné. Každopádně hodně to stylizací a hláškami připomíná filmovou „třístovku“.

Remake prvního Halo

Microsoft ukázal remasterované Halo, první díl série v nové grafice a pro novou konzoli. Příští rok přijde i Halo 4, ale žádné detaily oznámeny nebyly. Pouze na videu se ukázala Forza Motorsport 4. Čekejte nová auta, tratě a také Kinect. Víme o ovládání hlasem a sledování natáčení hlavy (podíváte se do boku na zrcátko apod.).

Halo
První Halo v nové grafice

Peter Molyneux přišel s Fable: The Journey. Trailer hezký, hra hodně jednoduchá. Postava sama chodí, vy jen budete kouzli rukama. Nový Fable vypadá pěkně, ale opět se jedná více o film než hru. Velký ústupek od předchozího promyšleného RPG.

Na Xboxu se objeví i populární Minecraft. Ve spolupráci s Disneyem vznikají hříčky pro děti, třeba Kinectem ovládaný Peter Pan. Pro děti bude určena také hra Once upon a Monster. Kdo znáte Muppets (Sesame street), jste v obraze. Zkrátka infantilní blbinka.

Kinectem budete ovládat i novou hru Star Wars. Jediovské triky a světelný meč si o netradiční ovládání říkají, ale zrovna v tomto případě by byl vhodnější Move od Sony. Ale fanouškům asi bude stačit, že se pohybují ve světě George Lucase s hudbou Johna Williamse na pozadí.

Kinect Star Wars
Kinect Star Wars

Kinect Fun Labs

V nových nástrojích, které dostanou všichni uživatelé Xbox Live si budete pomocí Kinectu moci vytvořit vlastní avatar. Kamerka nasnímá vaše tělo i obličej a v kreslené podobě jej přenese do konzole. Druhou funkcí jsou jakési 3D scény. Kinect vás postupně vyfotí na několika místech, zasadí do 3D scény a pak kolem sebe můžeme pohybem ruky malovat, co vás napadne. Třetí funkcí je skenování objektů. Přiznám se, že jsem smysl příliš nepochopil. Nějaká paní přišla s plyšovým medvědem a jeho podobu zkopírovala do Xboxu. Pak s ním hýbala pomocí vlastních pohybů. Prý budeme moci skenovat skateboard a pak na něm jezdit na obrazovce…

Přijdou nové Kinect Sports: Season Two s baseballem, lyžováním, golfem, šipkami, tenisem a americkým fotbalem. I Dance Central se dočká druhého dílu. Kdo rád tančí na disko hity, bude nadšen.

Xbox 720 nemáme

Kdo čekal novou generaci konzole, nedočkal se. Kdo chtěl více Kinectu, dostal rovnou koňskou dávku. Loňská show Microsofoftu byla unikátní v tom, že na Xbox přišlo cosi netradičního. Pohybové ovládání si zamilovaly miliony lidí. A těmto lidem byla věnována letošní keynote. Většinou povrchní, filmově interaktivní, ale vizuálně efektní hry – tohle budeme muset zkousnout v následujících letech. Microsoftu to nelze mít za zlé. Objevil možná zlatý důl. Tedy skupinu, která je vděčnější (více utrácí) než parta hardcore hráčů, kteří nedají dopustit na gamepad a složitější akci. Zklamal také poměr hratelných ukázek a CGI dem.

Loni jsme se navíc dočkali nové podoby Xboxu 360. Jedinou letošní hardwarovou novinkou je bezdrátový volant. Začne se prodávat někdy na podzim za 60 dolarů. A vypadá jako erotická pomůcka.

Xbox 360 Wireless Speed Wheel

Xbox bude umět vyhledávat hlasem na Bingu a zpřístupní živá televizní vysílání. Ani jednu z novinek ale u nás nečekejme. Ale alespoň Youtube potěší.

Video z celé keynote

KL24

Co vy, sledovali jste show Microsoftu? Líbila se vám, nebo vás spíše zklamala?

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?