Hlavní navigace

easyCar: aplikace najdete právě nevyužívané auto, které si můžete půjčit

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Půjčovny aut už ve světě běžně fungují, letos se rozjely i různé jízdomaty, kde se sdružují řidiči a stopaři na společnou cestu. Zvláštním mixem obou služeb je kolektivní půjčovna aut. Slavný Sir Stelios Haji-Ioannou, zakladatel levné letecké přepravy easyJet a půjčovny aut easyCar na příští rok takovou službu chystá.

Poběží pod easyCar, ale auta nebudou firemní, nýbrž komunitní. Lidé budou moci zaregistrovat vlastní vůz do systému easyCar a v době, kdy jej nikdo nepoužívá, bude přístupný k zapůjčce. Potenciální klient jej najde pomocí aplikace a GPS.

easyCar

Společníkem Haji-Ioannoua v chystaném byznysu bude zakladatel serveru lastminute.com Brent Hoberman. Příští rok plánují pilotní provoz v Londýně s tisícovkou aut. Oba věří velké budoucnosti. Místo toho, aby se kupovala nová auta k zapůjčení, se zkrátka jen využijí ta, která stejně celý den stojí na parkovištích.

Třeba v desetihodinové pracovní době uvolníte vlastní vůz na 8 hodin. Reálnější je ale příklad, kdy má někdo auto jen na víkendy, ale přes týden jezdí MHD. Nebo má vozidel více, ale nedokáže je efektivně zužitkovat.

Ptáte se, jak půjčování bude probíhat? easyCar bude platit pojištění aut a nainstaluje do nich zvláštní zámky a sledovací systém. Půjčovné si pak s majitelem auta rozdělí.

Zdroj: Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku