Hlavní navigace

eBay.cz: invaze obra do České republiky začala

25. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro české internetové obchody je 25. březen významným milníkem. Je jen otázkou času a šikovného marketingu společnosti eBay, jak dokáže Čechům svůj produkt prodat. Stejně tak vyvstává otázka, jak a zda se bude invazi portálu eBay “bránit” česká konkurence, například největší aukční server Aukro.cz, popřípadě Odklepnuto.cz.


Běh na dlouhou trať? Možná ano, možná ne

Osobně se domnívám, a snad až předjímám, že cesta společnosti eBay nebude bez trní. Jediným platebním systémem, který můžete na eBay využít, je PayPal. A ten by mohl být pro významnou skupinu potenciálních uživatelů portálu eBay překážkou. Češi jsou stále (a stejným dechem dodávám “bohužel”) navyklí na dobírku. Navíc s češtinou na platebního systému PayPal příliš nepochodíte.

Jak se tedy zachová běžný uživatel, resp. uživatel již “nalomený” k přechodu k moderním platebním systémům, k nimž PayPal definitivně patří, vyskočí-li na něj registrace a další stránky pouze v angličtině? Plánuje eBay, jakožto majitel PayPalu, nějakou osvětu? Těžko říci. S jistotou však víme, že o lokalizaci PayPalu prozatím neuvažuje.

Doufám však, že tento zdánlivě velký problém až tak hrozný nebude. Uživatelská přívětivost portálu eBay a především obrovské množství zboží, které je najednou Čechům k dispozici, je dostatečným lákadlem a motivátorem k nákupům. Pokud PayPal doposud nepoužíváte, zřiďte si účet. Bude vám k užitku nejen na tržišti eBay, ale na stovkách dalších webů z celého světa.

Tip: Registroval se na PayPal můžete zde.

Protože mám s obchodováním přes toto tržiště jen dobré zkušenosti (a to jak v případě úspěšného obchodu, tak v rámci různých reklamací, které způsobil v 99,9 % nezkušený či nečestný prodejce), jsem za počeštění eBay osobně velmi rád. Expanze portálu eBay však dneškem nekončí jen v České republice; šestku nováčků doplňuje Norsko, Dánsko, Švédsko, Rusko a Řecko.

Internetový gigant s citem pro věc

Tržiště eBay vzniklo v roce 1995 a v současné době sdružuje různorodou a velmi aktivní komunitu složenou jak z koncových kupujících a prodávajících, tak i malých společností. Jejich společný vliv na obchodování na internetu je vskutku ohromující. V roce 2009 byla celková hodnota zboží prodaného přes eBay 60 miliard dolarů. V přepočtu na čas to znamená, že každou sekundu se uzavřou obchody v hodnotě 2 000 dolarů.

Tržiště eIM (tzv. elektronický mezinárodní obchodní portál, www.ebay.cz) představuje rozšířenou a plně lokalizovanou mezinárodní nákupní službu, jež byla v ČR k dispozici pouze prostřednictvím celosvětového portálu eBay Global Buying Hub. Mezi nové funkce “českého” portálu eBay patří rozšířené a plně lokalizované možnosti vyhledávání, plně lokalizovaný proces registrace a 100% integrace pro již registrované uživatele eBay. Znamená to tedy, že pokud vám dělal cizí jazyk problémy, resp. vám přímo znemožňoval nákupy, je po komplikacích.

Osloví eBay většinu Čechů?

Spuštěním lokalizované služby eBay International Market (eIM) umožňuje portál eBay tzv. virtuální cestování a nakupování prakticky po celé zeměkouli. Pomáhá tak uživatelům nalézt co nejvýhodnější nabídku ke koupi. eIM spotřebitelům umožňuje vyhledávat, porovnávat, vybírat a zaplatit za koupi z nabídky milionů položek z celého světa; v českém jazyce.

Motivaci zajišťují jednak velmi výhodné ceny, ale také méně dostupné značky. Přáním portálu eBay je, aby více než 87 % Čechů (dle průzkumů eBay je tato část populace potenciálním uživatelem eBay) raději vyhledávalo zboží na internetu s možností výběru bez (fyzických) hranic, než aby se plahočili po chodnících nákupních tříd ve svém městě. Pokud mají uživatelé možnost najít zboží, po kterém pátrají, a za dobrou cenu... Nadšení uzavřít dobrý obchod nazývá eBay „honbou za výhodnou koupí“, tzv. deal hunting.

Nadšenci v nakupování, aneb otevřeno 24 hodin po celém světě

Asi 20 % lidí uvádí, že pocit, když najdou požadovanou věc a vědí, že je za cenu, která je podle všeho „nejvýhodnější koupě na světě“, je nedostižný. Více než čtvrtina lidí jej přirovnává k pocitu „z vyhrané sázky“ a 16 % tvrdí, že se cítí, jako když „dostanou nečekaný dárek“.

Do nedávné doby patřily mezi hlavní faktory, které spotřebitelům bránily chopit se hledání výhodné koupě kdekoli na světě (tedy koupě, kterou by jinak ve své zemi uzavřit nemohli), tyto důvody:

a) jazykovou bariéru uvádí asi pětina respondentů (21,9 %),

b) obavy, zda jejich platba bude či nebude bezpečná, zmiňuje 26,5 % lidí,

c) nejistotu, zda zakoupená a zaplacená věc bude skutečně doručena cítí 25,2% dotázaných.

Česká lokalizace většinu zmíněných neduhů potírá. Navíc díky bezpečnému způsobu provádění online plateb PayPal, jehož používání je bezplatné, získávají uživatelé komplexní záruku plného vrácení peněz v případě, že zboží nebude doručeno nebo se bude zásadně lišit od toho, jak bylo popsáno v aukci. Používání PayPal je opravdu snadné, údaje o kupujícím jsou v naprostém bezpečí.

Fakta o chování Čechů na internetových tržištích

Češi své koupě vyhledávají nejčastěji v Německu, USA a UK. Vyhledávají především nabídky hodinek, dámské obuvi, příslušenství k mobilním telefonům a pánské obuvi. Průměrný Čech za nákupy utratí asi 25 dolarů. Asi 81 % Čechů nakoupí v zahraničí pouze v případě, když získají slevu alespoň 20 % nebo větší.

Nebojte se vlka nic, aneb základní charakteristiky eIM

Procesy registrace, přihlašování a profil Můj eBay jsou lokalizovány do českého jazyka. Dostupné je vícejazyčné vyhledávání nabízených položek. Pro každou “členskou” zemi jsou stránky plně lokalizovány, všechny položky procházejí předvýběrem, zda je možné je do dané (cílové) země dodat. Zákaznická podpora je taktéž plně počeštěna. Nechybí tzv. převodník měn, který usnadňuje orientaci v cenách (včetně nákladů na zaslání).

Milníky mezinárodní expanze

1995 eBay (tehdy pod názvem AuctionWeb) založil Pierre Omidyar. Sám nabídl i první položku: rozbité laserové ukazovátko. Prodalo se za 14,83 dolarů. V roce 1997 byla značka AuctionWeb oficiálně stažena.

1999 eBay prožívá mezinárodní expanzi a spouští stránky ve Spojeném království, Německu a Austrálii.

2000 eBay otevírá obchodní portály v Rakousku, Kanadě a na Taiwanu. Do nového desetiletí vstupuje jako jednička mezi servery nabízejícími elektronický prodej a zavádí nabídku pevné ceny "Buy It Now" („Koupit nyní“).

2002 Společnost eBay získává akvizicí PayPal a slučuje sílu největšího tržiště na světě s předním systémem pro provádění plateb na internetu.

2004 eBay rozšiřuje svou dostupnost v Asii, kde spouští stránky v Malajsii a na Filipínách. Kupuje také obchodní portál Baazee v Indii.

2006/08 eBay získává akvizicí přední obchodní portál Tradera ve Švédsku a dánské největší prodejní servery Den Bla Avis a BilBasen.

2010 eBay spouští portály eIM v šesti zemích: v Rusku, Řecku, České republice, Dánsku, Švédsku a Norsku.

Statistiky pro fajnšmekry, cenná data pro podnikavce

Z jakých států spotřebitelé v dané zemi s eIM nakupují nejvíce produktů? Zde je pro každou zemi pět prvních v pořadí

eBay kupující

Česká republika

Dánsko

Řecko

Norsko

Rusko

Švédsko

1

Německo

Německo

USA

USA

USA

USA

2

USA

USA

UK

UK

UK

UK

3

UK

UK

Německo

Německo

Čína

Německo

4

Čína

Čína

Čína

Čína

Německo

Čína

5

Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong

Jaké nabídky kupující z jednotlivých eIM na eBay vyhledávají? Zde jsou nejčastěji vyhledávané kategorie pro jednotlivé země

KL24

Česká republika

Dánsko

Řecko

Norsko

Rusko

Švédsko

Náramkové hodinky

Dámská obuv

Pánská obuv

Dámská obuv

Dámská obuv

Náramkové hodinky

Dámská obuv

Náramkové hodinky

Náramkové hodinky

Oblečení na ven

Pánská obuv

Příslušenství pro mobilní telefony a PDA

Příslušenství pro mobilní telefony a PDA

Šaty

Dámská obuv

Šaty

Oblečení na ven

Oblečení na ven

Pánská obuv

Pánská obuv

Mobilní telefony a smartphony

Náramkové hodinky

Mobilní telefony a smartphony

Dámská obuv

Kolik peněz na eBay uživatelé utrácejí? (v USD)

eBay kupující

Česká republika

Dánsko

Řecko

Norsko

Rusko

Švédsko

Ženy

12,05

23,77

33,45

19,83

11,42

24,26

Muži

40,87

33,22

21,23

25,93

43,70

34,85

A co vy? Jaká je vaše zkušenost s eBay? Pokud prozatím žádná, zkusíte (jako jedni z prvních Čechů) nákup uskutečnit? Co si myslíte o PayPalu? Je pro vás novinkou, nebo již dlouholetou internetovou peněženkou? Podělte se o své zkušenosti i názory níže v komentářích.

Byl pro vás článek přínosný?