Hlavní navigace

eBay žalován o 3,8 miliardy dolarů!

13. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

XPRT Ventures žaluje největší internetovou aukční síň kvůli údajného porušování několika patentů a obchodního tajemství. Šest patentů se týká platebních systémů, které prý využívá PayPal. Většinu z nich si XPRT nechali zaregistrovat už před devíti lety, později jej pod jiným názvem použil i eBay.

Žalobce tvrdí: „Jako by nebylo dost špatné ukrást někomu cizí technologie, ale ještě horší je použít ve vlastních patentech.“ Právníci spočítali škody a požadují po eBay 3,8 miliardy dolarů. Jen vloni jejich platební systém vydělal 2,8 miliardy, což je asi třetina veškerých příjmů společnosti. Každým rokem navíc o 15 % stoupají.

Případ bude řešit okresní soud v americkém městě Delaware, XPRT zastupuje firma Kelley Drye & Warren.

S akciemi eBay tento případ zatím nic neudělal a jejich hodnota stále roste, zdroj: Yahoo Finance

Šest set milionů má kompenzovat 6 % z jejich dosavadního uniklého výdělku (asi 10 miliard), další 3,2 miliardy spočítali jako náhrady vzniklé škody až do vypršení patentů v roce 2024.

O XPRT toho ani není příliš známo. Internetové stránky se nepodařilo dohledat a kromě toho, že vlastní několik patentů a eBay jim dluží „nějaký prachy“ vlastně nic nevíme. Jen, že sídlí v Greenwichi (Connecticut).

CS24

Pokud máte chuť žalobu si přečíst celou, 209stránkový dokument naleznete zde.

Zdroj: Reuters, tisková zpráva Kelley Drye