Hlavní navigace

Edge neuspěl. Uživatelé Windows 10 se obrací na konkurenční prohlížeče

16. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Microsoft po neúspěšných pokusech o zlepšení popularity Internet Exploreru zkusil novou strategii, ovšem jak jsem mnohokrát upozorňoval, jít na trh s nedokončeným prohlížečem patrně není cesta k velkému úspěchu. Může se to časem zvrátit, ale aspoň zatím bohužel pro Redmondské platí, že tržní podíl mladého prohlížeče klesá místo aby rostl. Vyrůst přitom moc nestihl, ne globálně.

Computerworld dal dohromady nějaká čísla, konkrétně vysledoval statistické záznamy týkající se Edge v několika různých službách. Protože Edge běží jen v Desítkách, není takový problém vypočítat přibližný podíl prohlížeče mezi uživateli tohoto hybridního systému. Když Computerworld vzal data od Net Applications.com, vyšlo mu, že v srpnu používalo Edge 39 % majitelů Desítek, v listopadu pak jen 31,2 %.

 

Podobně podle dat od StatCounteru vychází, že srpnový podíl Edge ve Windows 10 byl 15,2 %. V listopadu šlo ale jen o 12,9 %. Třetím zdrojem se stala data od Digital Analytics Program, která jsou nasbírána na webech americké vlády. Oproti srpnovým 24,6 % se Edge propadl na 22,4 % v listopadu. Pokaždé se tedy jednalo o propad v používanosti. Prohlížeči mohou pomoci doplňky, které původně měly být k dispozici letos, ale dočkáme se jich až v příštím roce.

ICTS24

Pokud zaplujeme do Českých luhů a hájů a čísel poskytovaných službou Gemius Ranking, dojdeme k opačnému výsledku, celkový podíl prohlížeče je sice nízký, ale v prvním celém srpnovém týdnu jej používalo 0,52 % surfařů, na přelomu září a října to bylo 1,13 % a v posledním celém listopadovém týdnu pak 1,45 % surfařů. V Česku tak podíl prohlížeče roste. Podotýkám, že tato čísla nejsou přepočítána na poměr mezi uživateli Windows 10.

Zdroj: Computerworld via Neowin