Hlavní navigace

Edge předčítá weby a dokumenty v PDF, programy lépe reagují na změnu DPI [Windows Insider]

10. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Windows Insider pokračuje mnoha kosmetickými úpravami.

Před pár dny Microsoft uvolnil Windows 10 Insider Preview build 16237 pro Fast ring. Minulé sestavení 16232 nabídlo nové funkce zabezpečení. Co na nás čeká tentokrát? Opět přichází několik novinek pro zlepšení zážitku používání Edge. Tentokrát se naučil předčítat, což využijete na libovolné webové stránce, případně v otevřených dokumentech ve formátu PDF. Edge při předčítání zvýrazňuje slova a řádky. Prostředí pro sdílení stránek odpovídá motivu vzhledu použitému v systému, při přidávání stránek k oblíbeným položkám vám animace naznačí, kde vlastně uloženou stránku naleznete.

Lepší zobrazení při změně DPI

Microsoft provedl další vylepšení Windows významné pro ty, kdo své mobilní zařízení připojují k externím obrazovkám a potýkají se s tím, že se mění velikost rozlišení a především hodnota DPI. Dříve byste se pro správné zobrazení bez rozmazaných písem v programech museli odhlásit a přihlásit.

Teď už stačí jen znovu zapnout dotčené aplikace. Podotýkám, že tyto potíže se týkají jen desktopových programů. Microsoft dodává, že změněné chování bohužel nemusí mít vliv na všechny desktopové aplikace na primární obrazovce. Sekundární obrazovky v režimu rozšířené pracovní plochy problémem nadále trpí, takže při změně DPI na nich může být písmo aplikací rozmazané.

Mírných úprav se dočkala oznámení (foto: Microsoft) Mírných úprav se dočkala oznámení (foto: Microsoft)

Další novinky

Více menších úprav se dočkalo Centrum akcí. Tlačítka notifikace se rozprostírají pod samotným oznámením. Tlačítko se symbolem křížku pro skrytí oznámení nahradil symbol šipky, který dává najevo, že se oznámení po klepnutí schová do Centra akcí. První položka ze skupiny oznámení v Centru akcí je pak vždy automaticky rozevřená.

CS24

Dále Windows 10 Insider Preview build 16237 ukrývá mnoho kosmetických detailů. Toto jsou ty nejdůležitější:

  • Oznámení v kontaktech na hlavním panelu barevně ladí s vámi vybranou barvou pro hlavní panel.
  • Vyhledávání emoji pomocí softwarové klávesnice podporuje Emoji 5.0.
  • Klávesnice pro psaní jednou rukou se již nepřipíná k levé či pravé straně obrazovky, zato se klávesnice při příštím spuštění objeví tam, kde jste ji zanechali. Přetáhnete ji pomocí řádku s návrhy slov.
  • Herní režim na Game baru reprezentuje nová (nicneříkající) ikona.
  • Zobrazení vytížení GPU ve Správci úloh zobrazují více detailů jako verze DirectX. Dále se zde zobrazují pouze hardwarová GPU.
  • Microsoft vytvořil galerii pro rychlé vytvoření virtuálních strojů (Hyper-V).

Kompletní seznam novinek, opravených chyb a známých problémů v sestavení 16237 naleznete na blogu Windows Experience.