Hlavní navigace

Eee Readers, dva nové e-booky od Asusu

10. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus plánuje dvoudisplejovou e-knihu, která svým vzhledem napodobuje skutečnou knihu. Vzhledem se v podstatě jedná o notebook, jen kloubem není připojen displej ke klávesnici, nýbrž ke druhému displeji. Bohužel se cosi nevyvedlo, a písmena jsou k přečtení pouze, když je knížka pod proudem.

Tak či tak, příznivci digitalizace si na své zajisté přijdou. Ještě šťastnější budou zřejmě majitelé malého bytu s malou knihovnou. Příjemnou věcí na Eee Readeru totiž je, že na něj uložíte obsah nejedné knížky, takže technicky není problém nosit v kapse brožurku s tisíci literárních děl.

Sice není nic oficiálního, ale Asus prý hodlá vypustit na světlo světa dva modely, překvapivě jeden pro více a druhý pro méně movité čtenáře.

Eee Reader - drahá verze

Detailů je sice pomálu, ale alespoň víme, že Premium verze Eee Readeru má být konkurencí například pro Amazon Kindle 2, který se prodává v ceně 359 USD (6 500 Kč). Narozdíl od Kindlu 2 ovšem nabídne produkt od Asusu pravý vzhled knihy. Jak jsem zmínil výše, dva plnobarevné dotykové LCD budou propojeny kloubem a půjdou otvírat a zavírat. Asus představil prototypy nového Readeru, proto si můžete koncept nového zařízení prohlédnout na obrázcích v článku.

Bylo by hloupostí nevyužít skvělý potenciál elektronické knihy, a proto není nemožné si na jedné straně otevřít nějakou tu literaturu, zatímco na straně druhé přitom surfovat po internetu. Z knihy půjde rovněž vykouzlit i pěkný netbook, když se jeden displej promění v dotykovou klávesnici. Není také problém proměnit oba displeje v jeden širokoúhlý (s přepážkou uprostřed).

Čtení je v dnešní moderní době samozřejmě multimediální záležitostí, a tak se kromě textu a obrázků dočkáte i zvuku z integrovaných reproduktorů. Eee Reader (alespoň dražší verze) ponese i Wi-Fi modul, webkameru či mikrofon. Hovoří se i o podpoře 3G.

Eee Reader - levná verze

O levnějším kousku toho víme ještě méně, neví se ani, jestli se jedná o dvoudisplejovou knihu, zda podporuje i různé kousky pro práci s webem apod. Co známé ovšem je, je cena. V Anglii se prý bude model prodávat zhruba za 3 000 Kč v přepočtu.

Cena by vůbec měla být nejsilnější zbraní levného Eee Readeru. Je nasnadě, že jako kniha poslouží přístroj také velmi dobře, a o ostatní příjemné vlastnosti se už může postarat notebook.


Amazon Kindle 2

Závěr

Eee Reader by měl všeobecně na trh přinést lehkou knihu s dlouhou výdrží. Co se do obsahu týče, můžete s sebou mít všechnu literaturu světa v malé knížečce, která vydrží zobrazovat mnoho hodin. Jak již bylo zmíněno v úvodu, Asus není sám, koho napadlo vyrábět zařízení na čtení digitálních knih.

Společnost Sony na trh uvedla také dva e-čtenáře. Sony Reader Touch Edition PRS-600BC má 6"  monochromatický displej a prodává se za 5 400 Kč, menší a mírně ochuzený Reader Pocket Edition PRS-300LC s 5" displejem pak za 3 600 Kč.

Amazon Kindle 2, jak bylo již zmíněno výše, stojí 6 500 Kč a má 6" monochromatický displej. Nabídne plnohodnotnou hardwarovou klávesnici a připojitelnost k internetu.

CS24

Eee Reader, přinejmenším tedy prémiová verze, nabídne dva barevné displeje se vzhledem knihy, k čemuž se ještě přidává možnost využít knihu na web a jiné účely. Cenu zhruba mezi 6 000 - 7 000 Kč si tedy zaslouží. Uvidíme, jak s cenami zamíchá konkurenční boj, ale vypadá to, že na poli e-knih se schyluje k válce, která přinese nízké ceny a lepší parametry zařízení. Pro zákazníky vynikající!

Zdroje: PC World, engadget